Adóköteles az ügyvezető felelősségbiztosítása?

Az új Ptk. hatályba lépésével és az ügyvezetők felelősségére vonatkozó szabályok átírásával megszaporodtak a piacon azok a biztosítási termékek, amelyek segíthetnek a cégek vezetőinek túlélni a kritikus helyzeteket. De ki fizesse ezeket? És ki adózik utána?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mindenkinek kell valamilyen védőháló Kép:PP archív

A Piac&Profit is megírta korábban, hogy perek ezrei indulhatnak az ügyvezetők felelősségének megváltozott szabályai miatt az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően. Azóta egyre több jogász mondja, hogy túlzott volt az ijedtség, a jóhiszeműen eljáró ügyvezetőknek nem kell attól félnie, hogy a házukat is viszi egy esetleges per. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvendenek az ügyvezetőket védő biztosítási konstrukciók.

Fölmerül azonban a kérdés, hogy ha egy ilyen felelősségbiztosítás díját nem maga a cégvezető fizeti saját zsebből, hanem a vállalkozás, akkor keletkezik-e, és ha igen, milyen adókötelezettség?

A kérdés eldöntéséhez egyrészt azt kell megvizsgálnunk, hogy a biztosítási díj hogyan számolható el a cég költségei között. Mivel a biztosító vélhetően csak akkor teljesít kifizetést, ha káresemény következik be, és a biztosított személy ez esetben a cég vezető tisztségviselője, a költségelszámolással valószínűleg nem lesz gondunk.

Biztosítás döntésekre
A felső vezetők különösen nagy kockázattal néznek szembe, mivel az ő döntéseiknek van a legnagyobb hatása a vállalati vagyonra. Míg egy vállalat számára az akár pár száz millió forintos kártérítések is elviselhető költséget jelentenek, egy vezető számára nagy terhet jelenthet, ha ezt a saját vagyonából kell fedeznie. Az ilyen kárigény érvényesítések ellen nyújt védelmet a vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítása, amely a hagyományos szakmai felelősségbiztosításokkal ellentétben, a vezetői tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújt biztosítást.
A vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítását megköthetik azok társaságok, akik védeni szeretnék saját vezetőiket, vagy azok a természetes személyek, akik vezető pozíciót töltenek be, és szeretnének gondoskodni személyes vagyonuk védelméről. Ráadásul a pénzügyi veszteségek megtérítésén túl, a biztosítás fedezi a jogi védekezés során felmerülő költségeket is, amelyek azokban az esetekben is jelentős költséget jelenthetnek, ha a kártérítési igény végül nem bizonyul megalapozottnak.
Mibe fog kerülni?

A személyi jövedelem szempontjából már izgalmasabb a helyzet. Az Szja törvény a különböző biztosítás típusok értelmezése között nem határozza meg külön a felelősségbiztosítást. A személybiztosításokra – ide tartoznak az élet-, baleset- és betegségbiztosítások – kiterjedt szabályozás vonatkozik. Ebben a körben vannak olyan biztosítási termékek, amelyek díját adómentesen fizetheti a cég, és vannak olyanok, amelyek után 51,17% adó és járulék kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak. Ez utóbbi az adóköteles személybiztosítás, amit egyes meghatározott juttatásként nevesít a törvény.

A felelősségbiztosítás azonban egyik kategóriába sem sorolható.

Találunk az Szja törvényben egy olyan rendelkezést, amely szerint nem keletkezik bevétele a biztosított személynek (tehát adómentes), ha a biztosítás díját fizető (cég) kizárólag a kártérítési felelősségi körébe tartozó kockázat elhárítására köti a biztosítást. Ez a hagyományos, a vállalkozás tevékenységével összefüggő felelősségbiztosítás (könyvelők, orvosok, stb.).

Arról jelenleg erősen megoszlanak a vélemények, hogy ebbe a körbe beleérthető-e a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása is. Ha az az álláspont lesz a hivatalos, hogy ez a szerződéstípus nem felel meg a fenti törvényi definíciónak, akkor marad az a szabály, miszerint ez adóköteles biztosítási díj. Vagyis a vezető tisztségviselő és a vállalkozás közti jogviszony alapján kell adót és járulékokat fizetni a biztosítási díj után.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo