Adószakértőnk válaszol: külföldi ügyvezető hazai járulékfizetési kötelezettsége

Ügyvezetők! Új bevallási kötelezettség című cikkünk kapcsán egyik olvasónk azt kérdezte, hogy mi annak a külföldi állampolgárságú ügyvezetőnek a  magyarországi társadalombiztosítási jogállása, aki egyben a társas vállalkozás tagja.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

E tekintetben külön kell vizsgálni az Európai Unió állampolgárainak és a harmadik ország állampolgárainak helyzetét. A közösségi rendelet a biztosítási kötelezettség elbírálása szempontjából pontosan meghatározza, hogy egy adott jogviszonyra a szociális biztonság szempontjából mely tagállam joghatósága vonatkozik, azaz a biztosítási jogviszonyt, a járulékfizetési kötelezettséget mely tagállam előírásai szerint kell megállapítani.

Az EGT állampolgáraira csak egy tagállam jogszabályai alkalmazandóak azok esetében is, akik kereső tevékenységüket egyidejűleg több tagállam területén végzik.

Például egy német állampolgárságú, Magyarországon ügyvezetői feladatokat ellátó magánszemély, ha Németországban biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban is áll, és rendelkezik az erről szóló A1-es igazolással, magyar társadalombiztosítási szabályok nem vonatkozhatnak rá.

Abban az esetben, ha kizárólag a magyarországi társaság ügyvezetését látja el, és nem áll biztosítási jogviszonyban egyik uniós tagállamban sem (A1-es igazolással nem rendelkezik), akkor rá is alkalmazni kell a magyar társadalombiztosítási szabályokat. A harmadik államban állampolgársággal rendelkező ügyvezetők esetében a magyarországi biztosítási kötelezettséget az általános szabályok szerint el kell bírálni és meg kell állapítani.

Az eredeti cikket itt olvashatja!

Adószakértőnk előző válasza itt olvasható!

Új bevallási kötelezettség
A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. munkatársainak információi szerint a NAV megkezdte a 2012. január 1-jétől társas vállalkozónak minősülő magánszemélyekkel kapcsolatban a 12T1041-es és a 1208-as bevallások ellenőrzését. Amennyiben az adóhatóság hiányosságot tapasztal, jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Mint ismeretes a korábban megbízottként ügyvezetői feladatokat ellátók 2012. január 1-jétől társas vállalkozóknak minősülnek, így járulékfizetési kötelezettség terheli őket. A Saldo Pénzügyi Tanácsadó adószakértői azt javasolják, hogy azok az ügyvezetők, akik a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el és eddig nem tettek eleget az idéntől kötelező bejelentési, bevallási kötelezettségüknek, pótolják azt minél előbb.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo