Közel 900 ezer cégtulajdonos Magyarországon

Több mint 880 ezer személy tulajdonos valamilyen vállalkozásban ma Magyarországon, derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató elemzéséből. Ez különösen magas szám, mivel jelenleg 565 ezer cég működik hazánkban.

Ráadásul egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt érdekeltségi gráfról beszélhetünk. A nagyszámú cég és magánszemély kapcsolódások miatt fontos, hogy szerződéskötés előtt a cégek, nem csak a vevőik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódik. Így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések, mivel Magyarországon sajnos jellemző tendencia, hogy egy cégvezető, tartozásokat maga után hagyva, felszámolta a cégét és utána tiszta lappal újat alakított. Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg.

Nemcsak a múltbeli cégeket érdemes megvizsgálni, hanem azt is, hogy a jelenlegi cégei közül van-e valamelyik eljárás alatt (pl.: NAV végrehajtás, bírósági eljárás).  Elrettentő adat, hogy ma közel 140 ezer személy érdekelt tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, ami eljárás alatt van.


140 ezer ember érdekelt olyan cégben amely ellen eljárás folyik Kép: SXC

Több mint 10 cégkapcsolat egy személynél

Egyszerre több mint 10 jelenleg is működő cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszűnt cégeket is vizsgáljuk, 2413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. Esetükben különösen fontos megnézni azt, hogy miért szűntek meg a cégek. Keleti József a Bisnode csoport ország igazgatója megjegyezte, hogy szerencsére ma már ezek a cégkapcsolatok mind látszanak, így világos képet kaphatunk arról, hogy egy magánszemély sok céget vitt csődbe, ami már következő vállalkozásai kockázatosságára is utalhat. Ha szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna ezekről a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég.

A legnagyobb cégtemető

A legtöbb cégérdekeltsége továbbra is a sajtóból már-már híressé vált tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki egy olyan cégtemetőhöz kötődik, melyet olyan cégek neve fémjelez, mint a Bajvan Kedd Gondban lévő Kft. vagy a BEDŐLT 100204 SULPMÉFAV Pácban lévő Kft. Erdélyi József jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható.

A nagy adótartózóknak is sok eljárás alatt lévő cégkapcsolatuk van

Ha a most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vesszük alapul, szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást találunk, akik ellen már van NAV vagy bírósági végrehajtás. A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, ami felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van NAV végrehajtás.  A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV és bírósági eljárás is folyamatban van.

Miért fontos a cégérdekeltségek vizsgálata?

Sokszor előfordul, hogy egy tulajdonosnak voltak vagy vannak eljárás alatt lévő cégei, vagy több vállalkozása szűnt meg felszámolással. Ezek a tényezők arra utalnak, hogy az adott céggel is baj lehet a jövőben, kockázatossága magas, ezért üzletkötés esetén érdemes velük szemben eljárni. Keleti József elmondta, hogy remélhetőleg a jövőben egyre kockázattudatosabbak lesznek a cégek és partnereik érdekeltségeit is alapos vizsgálat alá vetik. Szerencsére ehhez az eszköz már adott, így hosszabb távon javulhat a gazdaság teljesítménye is.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo