hirdetés

Most gondolja át, mit kell módosítani a cégben!

A kft-k törzstőke emelésének elhalasztásáról szóló törvénymódosítás azt is tisztázta, mennyi illetékkel jár majd a dolog. Lássuk, mikor marad illetékmentes a kötelező módosítás, és mennyibe kerül, ha van más is.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Alig két hét volt hátra a március 15-i határidőig, ameddig a 3 millió forint alatti törzstőkével rendelkező korlátolt felelősségű társaságok eredetileg kötelesek lettek volna megemelni a tőkéjüket, amikor az Országgyűlés elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel e cégek haladékot kaptak az új Polgári Törvénykönyvnek való megfelelésre.

Az elfogadott törvénymódosítás azonban nem csak ebből a szempontból válthatott ki megkönnyebbül sóhajt számos cégvezetőből. Mintegy mellesleg rendezte ugyanis azt a bizonytalanságot is, ami a kötelező cégmódosítással kapcsolatos illetékfizetést övezte.

Illetékmentes. vagy mégsem?
Kép:flickr

Nem kell a magasabb illeték

Az alapvető szabály szerint illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani a társasági határozatot, továbbá a változásbejegyzési kérelmet, feltéve, hogy az ahhoz csatolandó létesítő okirat módosítása kizárólag az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítás, illetve a Ptk. eltérést engedő szabályainak alkalmazása miatti módosításokat tartalmaz. Egyéb cégadatot is érintő változás esetén az illetékmentesség nem illeti meg céget.

A bizonytalanság lényege abban állt, hogy korábban nem volt egyértelmű mennyi illetéket kell fizetni annak a kft-nek, aki a kötelező törzstőke emeléssel egyidejűleg más cégadat módosítást is át kíván vezettetni (pl. székhelyváltozás, lakcímváltozás, stb.). Nem volt egyértelmű, hogy ilyen esetben a törzstőke emelés 40.000 forintos illetékét kell-e megfizetni, vagy csak a általános 15.000 forint összegű illetéket. A módosítás egyértelműsítette, hogy ilyen esetben a módosítás illetéke 15.000 forint - hívta fel a figyelmet Dr. Szabó Gergely, a Kocsis és Szabó ügyvédi iroda szakértője.

Maradhat ingyenes is

A kötelező cégmódosítás és kötelező törzstőke emelés alapesetben ( tehát az új Ptk-nak megfelelő módosítások átvezetése) történő illeték és közzétételi költségtérítés mentessége a kialakult cégbírósági gyakorlat szerint az alábbi esetekben marad meg:

  • a társaságnak korábban nem volt még a cégjegyzékbe bejegyzett e-mail elérhetősége és új elektronikus kézbesítési címet jelent be,
  • a társaság már rendelkezik bejegyzett e-mail elérhetőséggel, ezt az e-mail címet e-mail elérhetőségként törölni és ugyanezt az e-mail címet elektronikus kézbesítési címként bejegyezni kéri,
  • a társaság már rendelkezik bejegyzett e-mail elérhetőséggel, ezt az e-mail címet e-mail elérhetőségként törölni és másik e-mail címet elektronikus kézbesítési címként bejegyezni kéri
  • A Tevékenységi körök aktualizálása: Amennyiben a tevékenységi körök Ctv. 51. § (2a) bekezdése szerinti aktualizálására a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről szóló döntés kapcsán benyújtott változásbejegyzéssel együtt kerül sor, akkor az eljárás illeték- és közzétételi költségtérítés mentes.
Tényleg olcsóbb az ügyintézés
2015 végén több illetéket is eltörölt az Országgyűlés, így jelentősen olcsóbbá válik az új vállalkozások indítása, illetve a már meglévő cégek működése is. Ezenkívül több személyi okmány kiállítása is ingyenes 2016-tól. Itt találja a részleteket.
1 év haladék

A 3 millió forintot el nem érő törzstőkével rendelkező kft-k 1 év haladékot kaptak arra, hogy megfeleljenek az új Polgári Törvénykönyv előírásainak, amely előírások közül e cégek számára a legjelentősebb a törzstőke 3 milliós minimuma. Ez azt jelenti, hogy az ilyen kft-k legkésőbb 2017. március 15. napjáig kötelesek működésüket az új Ptk-hoz igazítani, ideértve a kötelező törzstőke minimumot is.

Szintén 1 éves haladékot kaptak a régi törvény szerint működő egyesületek és alapítványok is arra, hogy létesítő okiratukat az új Polgári Törvénykönyvhöz igazítsák. Az egyesületek még további engedményeket is kaptak, ugyanis az egyesületek egyáltalán nem kötelesek alapszabályukat módosítani, ha a kötelező módosításra csak amiatt lenne szükség, hogy az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét (székhelyét) feltüntessék.

Kikre nem vonatkozik a haladék

Fontos, hogy nem vonatkozik a haladék az olyan korlátolt felelősségű társaságokra, amelyek törzstőkéje eléri a 3 millió forintot, de a létesítő okiratuk (társasági szerződés, alapító okirat) nem felel meg az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek. Ennek az egyik leggyakoribb oka az, ha egy cég társasági szerződése a korábbi gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) konkrét paragrafusára vonatkozó utalást tartalmaz. Ezek a cégeknek továbbra is a 2016. március 15-ig terjedő határidőben kötelesek gondoskodni arról, hogy létesítő okiratuk megfeleljen az új Polgári Törvénykönyvnek.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo