hirdetés

Cégalapítás: a legfontosabb tudnivalók

Melyik cégforma lenne a megfelelő? És mennyibe kerül az egész cégindítás? Milyen papírok kellenek? Összeszedtük az alap tudnivalókat.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép:PP archív

Mielőtt  vállalkozást indítunk, sok mindent kell mérlegelni. Számos szempontot ad itt szakértőnk.

A cégforma választás is komoly döntés egy induló cég esetében. A leggyakoribb cégformák a betéti társaság (Bt), a korlátolt felelősségű társaság (Kft) és a részvénytársaság. Induló kisvállalkozások általában Bt., vagy Kft. formájában alakulnak.

Bármelyik cégforma esetén kell egy vezető tisztségviselő (ügyvezető), aki jogviszonyát többféle módon láthatja el. Valamennyi cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát. Cégalapítás esetén az alapító okiratban, vagy a társasági szerződésben fel kell tüntetni az induló vállalkozás főtevékenységét, és további tevékenységeit. Ezek a tevékenységek egységes ágazati osztályba sorolásában találhatóak (TEÁOR).

Cégalapításhoz szükséges papírok
Cégalapításhoz ügyvéd által készített alapító okirat, vagy társasági szerződés és aláírásminta (aláírási címpéldány) kell. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a cégünk által végezni kívánt tevékenységek listáját. A társasági szerződést a cégbíróságnál kell benyújtani, itt is be kell jelentkeznünk az adóhatóságnál, kamarai regisztrációs kötelezettségünk van, és jelentkeznünk kell a területileg illetékes önkormányzatnál is.
Betéti társaság:
  • Bt esetén minimum két tag kell, egy beltag, és egy kültag. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával, korlátlanul felelős. Ez azt jelenti, ha a vállalkozás tartozást halmoz fel, a beltagnak adott esetben a magánvagyonával kell a tartozás miatt helytállni. Bt alapítása esetén az illeték 25 ezer forint, plusz az ügyvédi munkadíj, ami 20 ezer forinttól indul. Betéti társaságot minimális, tagonként 1000 forintos törzsbetéttel lehet alapítani.
  • Korlátolt felelősségű társaság:Kft. alapítható egy, vagy több taggal. A Kft. nagy előnye a betéti társasággal szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű. Kft. alapítás esetén az illeték 50 ezer forint és az ügyvédi munkadíj.
Egyéni vállalkozás, vagy cégalapítás?
  • Egyéni vállalkozást indítani ingyenes, és szüneteltetésére is lehetőség van. Azonban ha valaki nem a kata (kisadózók tételes adózása) szerint adózik egyéni vállalkozóként, akkor a jelenlegi adószabályok miatt adóterhelése magasabb, mintha céget hozna létre.
  • Ha valaki céget alapít, a némileg magasabb illeték ellenére is a Kft. ajánlott, hiszen a nem korlátlan anyagi felelősség miatt biztonságosabb, mint a Bt. Előfordulhat azonban, hogy árbevételünk, vagy vállalkozásunk jellege miatt érdemes a katát , esetleg az egyszerűsített vállalkozói adót választanunk. Kft. esetében a kata választása nem lehetséges, azt csak betéti társaságok választhatják. Az egyszerűsített vállalkozói adó mindkét cégforma esetén választható.
  • Ha a későbbiekben pályázni szeretnénk, jó, ha tudjuk, hogy a pályázatok jelentős részén egyéni vállalkozók nem, csak cégek indulhatnak, ez is egy döntési szempont lehet.
  • Az, hogy milyen vállalkozási forma és adózási mód a legjobb számunkra, csak a végezni kívánt tevékenység, a várható árbevétel, és várható költségeink ismeretében határozható meg.
2014. március 15-től a Kft. cégalapítás törzstőke összege 500 ezer forintról  3 millió forintra emelkedett. (De az új Ptk. számos más ponton is jelentősen megváltoztatta a cégek életét. Itt összeszedtük a legfontosabb változásokat.) Meglévő cégeknek a maradék összeget 2016-ig kell pótolniuk. Szintén fontos tudnivaló cégalapítással kapcsolatban az apporttal történő cég alapítása. Ebben az esetben a Kft. alapítása szellemi értékkel vagy tárgyi eszközzel történik és ha az apport értéke meghaladja a 3 millió forintot, akkor nem kell befizetnie a törzstőkét.
Cégalapítás költségei
A cégalapítás költségei az ügyvédi megbízási díj, a cégalapítás illetéke, az igazságügyi minisztériumnak fizetendő közzétételi díj (egyszerűsített eljárásban nincs) valamint a jogügyletek biztonságát elősegítő keretrendszeren történő adatlekérés díja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az eljáró ügyvéd a cégben részt vevő személyek okmányait a BM nyilvántartásban ellenőrzi. A Kft. alapítás illetéke a hatályos illetéktörvény szerint hagyományos eljárásban 100 ezer forint, egyszerűsített eljárásban 50 ezer forint. A hagyományos eljárásban 5 ezer forint közzétételi díjat is fizetni kell. A Bt. alapítás illetéke egyszerűsített eljárásban 25 ezer forint, hagyományos eljárásban 50 ezer forint. Az ügyvédi megbízási díjak általában az illeték mértékével egyezőek. Feltűnően alacsony díjak esetén kétséges, hogy valódi, felelősségbiztosítással rendelkező ügyvéd végzi a cégbejegyzést.
Hogy hogyan érdemes megtenni a tőkeemelést, ahhoz szakértőnk itt ad segítséget.

Kft. alapítási tudnivalók 1,6 millió forint tőke befizetésnél

Amennyiben cégalapításnál nem fizetik be a teljes törzstőke összegét, azaz 3 millió forintot, de legalább 1,6 millió forintot befizetik, akkor a tagok a cég nyereségéből vehetnek ki osztalékot. Azonban ehhez a tagoknak egy nyilatkozatot kell tenniük, hogy a tőke maradék összegét egy éven belül kifizetik. Amennyiben nem sikerül pótolni az összeget egy éven belül, a tőke maradék összegéig a tagok felelnek a saját vagyonukból és a továbbiakban osztalékot sem vehetnek majd ki.

Kft. alapítási tudnivalók 3 millió forint tőke befizetésnél

Amennyiben alapításkor a törzstőke teljes összegét, vagyis a 3 millió forintot befizetik, a továbbiakban nem lesz szükség további tőkeemelésre és a későbbiekben a tagok nem felelnek a saját vagyonukkal.

Ha nincs rá pénz

A törzstőke emelést– ha a vállalkozás tulajdonosainak nincs rá pénze – új tulajdonos, azaz külső tőke bevonásával is megoldhatja a cég. Ez a gyakorlatban nem jelenti azt, hogy az új tulajdonosnak a befizetett összeg arányában kötelező a cégből részesednie, a tulajdonrész  százalékos mértéke – a jogszabály szerint - eltérhet a befizetett összeg nagyságától.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo