hirdetés

Kinek segít a növekedési adóhitel?

A 2016. évi adócsomag tervezetében megjelent, TAO fizetést érintő változás, a növekedési adóhitel új adótervezési lehetőséget biztosíthat azon adózók számára, amelyek eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere körüljárta a részleteket.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép:PP archív

"A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény múlt héten bejelentett módosítása új adótervezési lehetőséget biztosíthat azon adózók számára, amelyek eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Aláhúzandó, hogy az ismertté vált terv nem adókedvezményt, nem adóalap kedvezményt, hanem egy késleltetett – szaknyelven – halasztott adófizetést jelent, azaz az adófizetési kötelezettséget nem csökkenti, csak későbbre tolja ki.  Ugyanakkor egy dinamikus növekedési pályán lévő társaság likviditását a tervezett intézkedés jelentősen segítheti - írja blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere.

Milyen feltételek mellett lehet élni a növekedési adóhitelt felhasználni?

1. A társaság adóalanyisága az adóévet megelőző harmadik adóévben, vagy korábban kezdődött. Azaz, ha valaki 2015-ben kívánja igénybe venni a növekedési adóhitelt, akkor legalább 2012 óta létező céggel kell kell rendelkeznie. Fontos, hogy nincs előírva árbevételi, vagy eredmény kényszer az előző évekre, azaz egy alvó céget is fel lehet használni!

2. Az adóévben és az adóévet megelőző három adóévben nem vett részt átalakulásban, egyesülésben, szétválásban. Fontos kikötés ez bizonyos célzott szándékok kordában tartására, de érdekes, hogy a tulajdonosváltás nem került be a korlátok közé! Azaz, ha valaki vásárol egy korábban nulla közeli eredménnyel működő céget, az várhatóan ki tudja használni a növekedési adóhitel rendelkezéseit.

3. Az adóévi adózás előtti eredményének a megelőző adóévi adózás előtti eredményét meghaladó része eléri vagy meghaladja az adózó megelőző adóévi adózás előtti eredménye abszolút értékének az ötszörösét. Kiemelendő, hogy adózás előtti eredményről van szó és nem árbevételről, illetve társasági adó (tao) alapról! Az árbevétel nagyon lekorlátozta volna a szóba jöhető vállalkozások körét, míg az adólap figyelése esetén a társasági adó (tao) rendszerének bizonyos korrekciós elemeit lehetett volna célzottan felhasználni. Az adózás előtti eredményből fakad, hogy egy nulla eredmény közeli cég lehet leginkább a kedvezményezettje ennek az új szabálynak. Kiemelendő, hogy a kedvezményezett vállalkozások méret szerinti korlátozása nem szerepel a tervek között, így akár a legnagyobbak is élvezhetik a növekedési adóhitel előnyeit. Ugyanakkor a veszteséges cégek esetében talán még nehezebb lesz az akadályt megugrani, hiszen az ő esetükben az abszolút érték szabály tovább növeli a szakadékot az eléri kívánt céltól.

Így adózunk jövőre
Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát az Országgyűlésnek. Csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek. A vállalkozói terhek viszont nem csökkenek a tervek szerint. Itt találja a részleteket. 
Szintén feltétel, hogy növekedési adóhitel összegének számításakor a kapott (járó) osztalék, a kapott (esedékes) kamat összegét, valamint az adóévben az adózó kapcsolt vállalkozásától visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás, véglegesen átvett pénzeszköz összegét, és térítés nélkül átvett eszköz értékét, továbbá az adózó kapcsolt vállalkozása által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek adóévi bevételként elszámolt összegét nem lehet figyelembe venni. A fentiek célja bizonyos eredmény-volatilitás semlegesítése, amely az osztalék esetében indokolható, de a kamatbevételek esetében talán nem lenne rá szükség, hiszen a nem kapcsolt vállalkozások közötti kamatbevétel nem feltétlenül mesterséges adótervezési kérdés.

A normaszöveg alapján megállapítható, hogy azok a cégek amelyek az előző adóévben kaptak támogatást kapcsolt vállalkozásaiktól, vagy engedték el ezen kötelezettségüket nehezebb helyzetbe kerültek, mivel a bázisév vonatkozásában nem, csak a folyó adóév tekintetében kell ezeket a bevételeket az eredményből kiszűrni, így szintén nehezebb lehet a vágyott eredményt elérni.

Vélhetően tovább fog növekedni a transzferár ellenőrzések jelentősége, mivel több cégcsoport esetében nehéz lesz ellenállni a mézes-madzagnak, mely szerint egyik évben az egyik, másik évben a másik csoporttagnál mutassák ki a jelentősebb adózás előtti eredményt. Különösen érdekes lehet ez egy vertikális integrációt megvalósító cégcsoport esetén. (A transzferár kapcsán fontos határidő közeledik!)

Sok társaság idén még nem adta be a számviteli beszámolóját, így számukra – a törvényesség keretein belül – lehetőség nyílik az új szabályokra való felkészülésre. Fontos hangsúlyozni, hogy a számviteli munkát végző kollégák és a könyvvizsgálók szakmai felkészültsége ennek hatására ismét felértékelődik! Szintén idekívánkozó kérdés, hogy később, a jogszabály vitája során kívánják-e semlegesíteni az év végi árfolyam-különbözetből eredő hatásokat, kockázatokat."

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo