hirdetés

Kellemetlen meglepetés az áfatörvényben

Az áfatörvény friss módosítására nagyon oda kell figyelni! 2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt a törvénytervezetben - rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát.
hirdetés

Kép: Pixabay

2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt az előzetes törvénytervezetben - rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát. Az új rendelkezés az elévülési időnél rövidebb időkorlátot határoz meg az adólevonásra. Az új főszabály értelmében az adólevonási jog a keletkezése évében és az azt követő naptári évben érvényesíthető, az adóalany döntése szerinti bármelyik adó-megállapítási időszakban. Tehát attól függően, hogy az áfa-levonási jog mikor keletkezett, attól számítva legfeljebb 2 év áll az adóalany rendelkezésére – figyelmeztet Kovácsné Álmosdy Judit adószakértő az Adó Onlie-on megjelent szakértői cikkében.

Ezt az új szabályt azon ügyletek esetén kell először alkalmazni, amikor a levonási jog 2016. január 1. napján vagy azt követően keletkezik. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint el nem évült, de még nem érvényesített levonható előzetesen felszámított adó összegét a belföldön nyilvántartásba vett adóalany abban az adó-megállapítási időszakban jogosult figyelembe venni az előzetesen felszámított adó összegét növelő tételként, amelyben az adólevonási jog keletkezett.

A társasági adóban is lesznek változások, amelyekre érdemes ügyelni!

Tehát a szabad választásra biztosított két éves időkorláton túl is van mód a még el nem évült előzetesen felszámított adó tekintetében a levonási jog érvényesítésére. A 2016-tól érvénybe lépő új szabályok úgy rendelkeznek, hogy ekkor az adóalany abban az adó-megállapítási időszakban élhet az adólevonási jogával, melyben az adólevonási jog keletkezett. Az általános forgalmi adó ennek a bevallásnak az önellenőrzése révén helyezhető levonásba.

A módosuló szabályok a főszabálytól eltérően rendelkeznek a fordított adózás alá eső ügyletek és az önadózással megfizetett import áfa esetében. Ezek vonatkozásában az általános forgalmi adóról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a fordított adózással vagy az import áfa önadózással megfizetett adója tekintetében a levonási jog kizárólag abban az adó-megállapítási időszakban vehető figyelembe, amikor a levonási jog keletkezett, vagyis a fizetendő áfát meg kell állapítani.

Mindezekkel tovább bonyolódik az amúgy sem egyszerű általános forgalmi adó rendszerének alkalmazása.

A szakértő cikke teljes terjedelemben ITT olvasható!

Így adózik a cafeteria jövőre
A most már végleges adótörvények alapján marad minden eddigi béren kívüli juttatás szabálya, keretösszege és még a közterhe is 35,7 százalék. A SZÉP Kártyán kívül eső béren kívüli juttatásokból azonban csak éves szinten 200.000 Ft értékig érvényesíthető ez a kedvező adókulcs.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo