Adózás 2016: bonyolult, de jó lesz ez

A tervek szerint már jó előre fel lehetett volna készülni a jövő évi új adózási szabályokra, valójában viszont sok törvényből kell kiokoskodni, mit is kell tenni pontosan. A legfontosabb változások talán az adózás rendjében lesznek a Mazars szakértői szerint, összességében pedig számos üdvözlendő újítást látnak az olykor nem egyszerű szabályokban.

Kép:PP archív

Nincs drasztikus változás a jövő évi adózásban – mondják a Mazars szakértői. Ez nem is meglepő az elmúlt évek „földrengésszerű” változtatásai után (mint például az ekaer, vagy az online pénztárgépek bevezetése). A 2016-os változások nagyobb részt pontosítások, finomítások.

Mindemellett számos kisebb változtatás történt, nagyon fontos ezért figyelni például a december 21-i határidejű feltöltéseknél, hogy az év közben elfogadott számos változásnak megfeleljenek a cégek! Fontos a nyári adócsomagban megszavazott változások felelevenítése, hiszen egyes szabályok – például a vállalkozásokat érintő növekedési adóhitel – már az év végi adókalkuláció készítésekor is alkalmazhatók. Ezzel kapcsolatban a Mazars szakértői felhívták a figyelmet, hogy a mostani feltöltés idejéig, vagyis hivatalosan december 20-ig (idén a hétvége miatt 21-ig) nyilatkoznia kell a cégeknek, ha igénybe szeretnék venni azt.

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy 2016. január 1-től hozzáférést kell biztosítani a NAV számára a számlázó programok adatbázisához. Minden számlázó programnak egy, az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie.

Alakul az adózás rendje

A leglényegesebb változások talán az adózás rendjét érintő dolgokban vannak – vélte Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. A NAV szervezeti átalakításával kapcsolatban a szakember azt mondta, „valahol örül neki”, mert bár elhangzott számos kritika azzal kapcsolatban, hogy veszélyes a jogalkotás és jogalkalmazás összevonása, előnye is lehet.

„Széteső” volt ugyanis a NAV munkája annyiban, hogy egyes igazgatóságok szembe mentek a központi szakmai állásfoglalással – ez világosan látszott az ellenőrzéseken a szakember szerint. A nem egységes szakmai álláspont pedig komoly zavarokhoz vezetett. A mostani átalakítástól a szakember azt várja, hogy szakmai egység jön létre, ami növel a jogbiztonságot az adózók számára.

Pozitív változásként értékelték a Mazars szakértői az adózói minősítés bevezetését is. (Itt olvashatja a részletes szabályokat) Csizmadia Heléna, az adóosztály vezetője szerint az alacsonyabb esetleges büntetési tételek (a megbízható kategóriába sorolódó adózók esetében az általános bírság maximum 50%-át szabhatja majd ki a hatóság) cash flow szempontból is megéri majd ide tartozni, hiszen az ilyen cégek számára 45 napra csökken az áfa kifizetés határideje.

A kockázatos adózók esetében ezzel szemben a bírság minimum az általános 50%-a lehet, ezen felül mérlegelhet csak a hatóság, és az áfa kifizetés esetében is rosszabb helyzetben lesznek: a kiutálás mindenképpen 75 napos határidővel történik majd.

Fontos rögzíteni, hogy az adózói minősítés csak cégbíróságon bejegyzett szervezetek számára elérhető – így például az egyéni vállalkozók eleve kimaradnak a lehetőségből.

Jelenleg az adóhatósági és a vámhatósági szerv külön tartja nyilván az adózók kötelezettségeit és befizetéseit. Jövőre a külön nyilvántartott folyószámlákat a hatóságok közös nyilvántartásúvá fésülik össze. Az adó- és a vámfolyószámlák összevonására tekintettel az adóhatósági igazolásokra vonatkozó szabályok is módosulnak. A tartozásmentesség igazolását 2016-tól már egységesen NAV-szinten lehet kérni, az igazolás tartalma pedig kiegészül a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozások adataival is.

Kiszámítható – a terv szerint

Mivel a magyar adórendszerrel szemben folyamatos kritika a kiszámíthatatlanság, ezért a kormány úgy döntött, már nyáron elfogadja a jövő évre vonatkozó adószabályokat. A júniusi törvénymódosítás azonban nem jelentette azt, hogy nem lettek újabb változtatások novemberben, sőt a NAV szerkezetátalakítása is nyilvánvalóan hat az adózási környezetre – mondták a szakemberek.

SZJA 2016 – így adózunk jövőre
A jövő évi adóváltozások közül számos – jelentős részben eljárásrendi változás – a személyi jövedelemadót érinti. Egyszerűbb lesz a bevallás, alacsonyabb az adókulcs. Itt megtalálja a legfontosabb tudnivalókat.
Valójában mindez azt jelenti, hogy öt különböző törvényből kell összeraknia a vállalkozásoknak a változásokat. (A bürokráciacsökkentő csomag pedig 110 törvényt módosít, van tehát mit áttekinteni.)

A társasági adó változásai (itt találja a részleteket) közül a Mazars szakértői kiemelték például, hogy az új szabályok szerint össze kell majd számítania a cégeknek a külföldi és belföldi bevételeket az adóalap kiszámításához, ami adott esetben azt jelentheti, hogy magasabb adókulccsal kell számolniuk. Ha például egy vállalkozás 500 millió forintnyi bevételt könyvel el külföldön és 20 milliónyit itthon, akkor eddig itthon az alacsonyabb, 10%-os adókulcs alapján kellett az adót kiszámítani. Az új szabályok szerint a két összeg együtt számítódik –vagyis a példában szereplő cég átlépi az 500 millió forintos határt és a magasabb (19%-os) adókulcs alapján kell fizetnie az adót – igaz, csak az itthon keletkezett, 20 millió forintos adóalap után.

Számos gondot fog okozni a Mazars szakértői szerint az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának változása is. Az uniós direktíva szerinti szabály nagyon egyszerű: a teljesítési időpontot egyértelműen az elszámolási időszak utolsó napjára, az időszak lejártához rendeli. Az ennél lényegesen összetettebb magyar szabály szükségessége logikusan levezethető – mondta Szmicsek Sándor, mindemellett meglehetősen nehéz értelmezni, ezét a cégek számára komoly nehézségeket okozhat, akár bírságokhoz is vezethet a hibás értelmezés. (A pontos szabályozást itt találja.)

Leginkább a befogadói oldalon lehet gond, ahol az áfa kiutalás feltétele mindenképpen a hibátlan számla. Vagyis, hiába áfa fizetési hiány nem lép majd fel, mind az áfa levonás elmaradása, mind a hiba miatti esetleges bírság gondot okozhat.

A pontos szabályváltozásokról oldalunkon több cikkben, részletesen beszámolunk!

Mi lesz a manikűrösökkel?
Egyelőre nincs elfogadott jogszabály arról, hogy a manikűrösök, fodrászok esetében is kötelező lenne az online kassza bevezetése, mivel azonban időről-időre megjelenik ez a téma a kormányzati kommunikációban, még nem szabad elfelejtkezni róla.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo