Kihíztuk a Földet

A globális népességnövekedés megállíthatatlan, csak az ökológiai erőforrások gondosabb ápolása és hatékonyabb felhasználása biztosíthatja az emberi életet – vélekedtek előadók a Piac & Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Vajon képesek vagyunk megfelelni és korszerű válaszokat adni a kihívásoknak?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A konferencia megrendezésekor, 2018 novemberében az emberiség létszáma 7,7 milliárdnál állt. „Hatvanöt éve 2,5 milliárdan voltunk, itt húzták meg a Föld eltartó képességét” – mondta Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem tanára. „Feloldhatatlan ellentét van a népesség növekedése és a természeti erőforrások csökkenése között. Elsősorban az afrikai és ázsiai országok lakosságának gyarapodása a legdinamikusabb. India népessége 1990 óta 846 millióról 1,3 milliárdra nőtt, Kínáé a születésszabályozás ellenére 1,1 milliárdról 1,3 milliárdra, Egyiptomé 55 millióról 79 millióra, Etiópiáé 50 millióról 74 millióra, Kongói Demokratikus Köztársaságé 36 millióról 62 millióra” – sorolta a példákat Juhász Árpád geológus, a Fenntarthatósági Csúcs védnöke.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének 2018 őszén kiadott, 6000 tanulmányt összegző jelentésében a legoptimistább szcenárió becslése is 2 Celsius-fokos globális melegedés felett jár. A várható melegedés mértéke 2,2-4,9 Celsius-fok közé tehető, a medián 3,6, a párizsi klímaegyezmény emissziócsökkentési vállalásaival számolva is 2,2-3,4 Celsius-fok között alakulhat.

A megállapodást 179 tagország ratifikálta, 16 ország azonban még nem. De ahogy Pan Gimun mondta, amikor megkérdezték a párizsi klímacsúcs előtt, hogy mi lesz, ha nem sikerül összehozni a klímaegyezményt: „Nincs B-terv, mert nincs B Föld” – idézte a volt ENSZ-főtitkárt Bartholy Judit egyetemi tanár, az ELTE tanszékvezetője.

Kép: Pixabay

Kifutunk az időből

„Ha órával kellene ábrázolni, másfél perccel vagyunk éjfél előtt". Pechünkre Kínában jól kokszolható szén van, azzal jól ellátják a széntüzelésű erőműveket” – mondta Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

„A bioszféra elnyelőkapacitása csökkent az 1960 és 2010 közötti adatok szerint, mert egyre több növénynek nem optimálisak az életkörülmények, és ha elsenyvednek, csökken a fotoszintézis. A tengerek elnyelőkapacitásával is problémák vannak, számottevő mennyiség nem tud lemenni a víz mélyére, több szén-dioxid marad fent” – mondta Mika János, az Eszterházy Károly Egyetem tanára, az MTA doktora, hozzátéve, hogy „a visszacsatolások erősítik a klímaváltozást, és valószínű, hogy sok visszacsatolást még nem ismerünk”. Ami jó hír és rossz hír is egyben.

A klímaváltozás felér egy tőzsdekrachhal
Az előző, 2014-ben kiadott jelentés segített Obamának abban, hogy megindokolhassa, miért lépteti életbe klímapolitikája ékkövét, a Tiszta Energia Törvényt, mely a teherautók és a gyárkémények emisszióját csökkenteni volt hivatott. A mostani jelentés akár muníció lehet a zöldeknek azokban a perekben, melyekben megtámadták Trump Obama zöld törvényeit hatástalanító, deregulációs intézkedéseit.
Kedvezőtlen visszacsatolás például az, hogy a melegedő sarkköri tengerekben egyre hosszabbak a jégmentes időszakok az évben, s emiatt az olajipari óriáscégek agresszíven nyomulnak az ottani olajkészletek feltárására és kitermelésére. Vagyis nagyobb mennyiségben - vagy hosszabb ideig - fogunk fosszilis energiahordozókat égetni a jövőben, s ez továbberősíti az üvegházhatást.

Hazai helyzet

Magyarországon 2014-ig csökkent az emisszió, 2008 után pár év alatt szétvált a GDP alakulása és a kibocsátás. De persze a légszennyezésünk ennél nagyobb, ha beleszámoljuk, hogy a magyar társadalom fogyasztása vagy a hazai építőipar éppúgy a Távol-Keleten előállított termékektől függ nagy részben, mint más nyugati gazdaságokban. A nyugati világ tehát kiszervezte, outsourcingolta a légszennyezését.

Ezt a trendet jól mutatja, hogy 2005 után a nem-OECD-országok átvették a vezető szerepet a kibocsátásban. 2040-re az összes légszennyezés kétharmadát adják majd ezek a nemzetgazdaságok (ha nem változik az OECD-tagországok listája). Magyarországon rosszabb az energiahatékonyság és a kibocsátás is, mint más hasonló országokban, „több szén-dioxiddal termeljük meg az egy főre jutó energiát, mint az lehetséges” – mutatott rá Mika János.

A klímaváltozás és az üvegházhatás tudomány nem új keletű. A 19. században fogalmazták meg tudósok az alapvető szabályait, mint például John Fourier, John Tyndall és Svante Arrhenius. „Hamarabb változik a hőmérséklet, mint a szén-dioxid-koncentráció, ezt a szkeptikusok a klímaváltozás teóriája ellen szokták fordítani, de ez nem azt jelenti, hogy ha növekedik a légkör szén-dioxid-tartalma, akkor nem nő tovább a hőmérséklet” – magyarázta Mika János. 2000 és 2015 között stagnált a metánkibocsátás.

Az egymilliárdot is elérheti a klímamenekültek száma
Egyszerre optimista és borúlátó Mika János éghajlatkutató. Ha nem fékezzük civilizációnk üvegházgáz-kibocsátását, elérhetjük azt a pontot, ahol visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az éghajlatváltozásban. Az, hogy egy adott üvegházgáz-koncentráció milyen mértékű felmelegedést generál, már ismert.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo