Oecd cikkek

hirdetés

A legfejlettebb országokban szépen konyul le az inflációs görbe

A legfejlettebb országokban szépen konyul le az inflációs görbe

Az OECD-ben lassult az infláció januárban.
Ilyen magyar infláció mellett el sem tudjuk képzelni ezeket a számokat

Ilyen magyar infláció mellett el sem tudjuk képzelni ezeket a számokat

Az OECD-ben lassult az infláció decemberben.
Nemzetközi viszonylatban is siralmas a magyar infláció

Nemzetközi viszonylatban is siralmas a magyar infláció

Az OECD országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,7 százalékra gyorsult októberben a szeptemberi 10,5 százalék után.
Kapott egy jó és egy rossz hírt a magyar gazdaság

Kapott egy jó és egy rossz hírt a magyar gazdaság

Az OECD 6 százalékra emelte Magyarország idei gazdasági növekedési prognózisát az előző, júniusi jelentésben szereplő 4 százalékról.
Lassul a világgazdaság

Lassul a világgazdaság

A harmadik negyedévben 0,4 százalékra lassult az OECD-országok GDP-növekedése.
hirdetés
Nem akar fékezni az infláció

Nem akar fékezni az infláció

Az OECD-hez tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,5 százalékra gyorsult szeptemberben az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után.
Aggasztó jel: ismét egyre több a munkanélküli

Aggasztó jel: ismét egyre több a munkanélküli

 A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országaiban augusztusban átlagosan 4,9 százalékra emelkedett a munkanélküliség a júliusi 4,8 százalékról.
Itt egy újabb aggasztó inflációs adat: 1988 óta nem mértek ekkora drágulást

Itt egy újabb aggasztó inflációs adat: 1988 óta nem mértek ekkora drágulást

Az OECD országaiban gyorsult az infláció augusztusban.
Recesszió, fékező gazdaságok - mi elé néz a világgazdaság?

Recesszió, fékező gazdaságok - mi elé néz a világgazdaság?

Jelentősen rontotta globális növekedési előrejelzését az OECD hétfőn publikált prognózisában.
Nehezen találnak magukra az OECD-országok

Nehezen találnak magukra az OECD-országok

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országok GDP-je az első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, amikor még 1,2 százalékos bővülést jegyeztek fel.
hirdetés

Az ukrajnai háború felrobbantotta az inflációt az egész világban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban márciusban átlagosan 8,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a februári 7,8 százalékos növekedés után. Ez a legmagasabb növekedési ráta 1988 októbere óta. Tavaly márciusban az éves infláció 2,4 százalék volt.

31 éve nem láttak ekkora inflációt a fejlett országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban átlagosan 7,7 százalék volt az éves szintű fogyasztói áremelkedés februárban a januári 7,2 százalék után.

Felpörgették a kereskedelmet a világ legnagyobb országai

Az OECD adatai szerint felgyorsult a G20-ak árukereskedelmének a növekedési üteme a negyedik negyedévben.

Befellegzik az adóparadicsomoknak

Jön a globális minimumadó. Az OECD nyilvánosságra hozta modellszabályait a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelvtervezetét a minimumadó EU-n belüli alkalmazásáról. Ezek roppant szigorúak és egymást kiegészítve biztosítják, hogy az előírt többletadó beszedésre kerüljön valamely ország vagy országok által.

Rossz hírt kapott a magyar gazdaság

Az OECD azzal számol, hogy a következő két évben lassul a globális gazdaság növekedése az idei évhez képest, és a gazdasági kilátások terén az eddig becsültnél magasabb és tartósabb inflációt tartja a legnagyobb kockázati tényezőnek. A szervezet Magyarországon is lassuló növekedést prognosztizál 2022-ben és 2023-ban.

A válság előtti szintre ért a világgazdaság?

A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint.

Átírták a számokat - komoly növekedést várnak a magyar gazdaságtól

Javította az idei évre vonatkozó előrejelzését az OECD.

Nemet mondott a kormány a globális minimumadóra

Erről Szijjártó Péter számolt be.

Javulnak a foglalkoztatási adatok

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet.

Nem akármilyen évforduló a mai nap Magyarországon

25 éve csatlakozott az OECD-hez Magyarország.

Többet várnak a világ gazdaságától, mint korábban

Az OECD derűlátóbban ítéli meg a globális gazdaság idei helyzetét előző, decemberi előrejelzéséhez képest.

Van, ahol javulást hozott a harmadik negyedév

Jelentősen nőtt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben a második negyedévvel összevetve, amikor soha nem látott mértékű volt a visszaesés a koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések hatására.

Mégsem kap hatalmas gyomrost a világgazdaság?

Az OECD legújabb előrejelzése már optimistább képet mutat.

Adóelkerülés elleni küzdelem - mire fog jutni az OECD?

Az OECD célként tűzte maga elé, hogy új, sokszor BEPS 2.0-nak nevezett programjának keretein belül további lépéseket tegyen a globális adórendszer méltányos és igazságos átalakításáért két új, pillérként emlegetett adózási koncepció kidolgozásával. A program első pillére a digitális üzleti modellek jövedelmének megadóztatását tenné lehetővé, de ahogy arról már több alkalommal beszámoltunk, ennek a konszenzusos kialakítása egyre inkább elérhetetlennek tűnik. Ez nagyban köszönhető a tervezet legaktívabb bírálójának, az Egyesült Államoknak is. Hivatkozással a digitális adó diszkriminatív jellegére az USA korábban ellenezte, majd opcionálissá kívánta tenni a kialakítás alatt álló új adórendszert.

Elnöki szövetségest küldene az OECD-élére Amerika

Chris Liddell az Egyesült Államok jelöltje a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkári posztjára - jelentette be a Fehér Ház helyi idő szerint péntek délután.

30 ezer kkv-vezetőt kérdeztek meg, hogyan reagáltak a járványra

A COVID-19 világjárvány kialakulása, annak egészségügyi és a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályai, valamint az ebből következő gazdasági válság új kihívásokat támasztott a kis-, és középvállalkozásokkal szemben. A Facebook, a Világbank és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös együttműködés keretében, a közösségi oldalt felhasználói körében készítette el a Future of Business Survey-t, melyben több mint 50 ország mintegy 30 ezer kkv-vezetője nyilatkozott a koronavírus kis-, és középvállalkozásokra nyújtott hatásairól.

Online cégek adóztatása: óriási az egyet nem értés

Az OECD-nek küldött nyílt levélben fejezte ki ellenérzéseit az Egyesült Államok a digitális üzleti modellek adóztatására vonatkozó új egységesített megközelítéssel kapcsolatban. Az OECD a digitális üzleti modellek térhódításának növekvő kihívásaira fogalmazta meg terveit.

Vészesen közel a klímakatasztrófa – mi lesz a lemaradó országok sorsa?

Az OECD legfrissebb jelentése szerint a fejlődő országoknak segélyt nyújtó államok nem tesznek eleget abban, hogy a nyújtott források olyan projektekhez kerüljenek, amelyek megfelelnek a Párizsi Klímaegyezmény keretében kitűzött céloknak.

Nemcsak a nyugdíjakkal van itt baj, hanem a nyugdíj előtt állók fizetésével is

Gyakran használnak egy mutatót, ami azt jelzi, hogy a bérekhez képest hogyan alakulnak a nyugdíjak. Ez nálunk az utóbbi időben erősen romlott, mert a nyugdíjak emelkedése jóval elmaradt a bérekétől. Csakhogy pont Magyarországon ez a mutató torzít. A helyzet vajon jobb, mint amilyennek látszik, vagy rosszabb?

Új módszerrel adóztatnák az online cégeket

Bemutatta a digitalizált gazdaság adózási kihívásaira választ adó, lehetséges intézkedéseket összefoglaló tervezetét az OECD. A nemzetközi törekvések alapvető célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban.  

Nő a szakadék a szegények és gazdagok között

Az Európai Unióban (EU) élő gazdagok és szegények közötti szakadék egyre szélesebbé vált az utóbbi évtizedekben, de az egyenlőtlenségek ellen kifejtett uniós küzdelemnek köszönhetően még mindig kisebb, mint a világ más régióiban – írta a vagyoni egyenlőtlenségeket elemző francia intézet (WID) a friss jelentésében.

A pénzügyi szektor diszkrét óriásai

Az exporthitel-biztosítók (Export Credit Agencies, ECA) kerülik a nyilvánosságot. A nemzetközi pénzügyi szektor ismeretlen óriásainak nevezhetjük ezeket, amelyeket általában kormányok alapítanak, néha magáncégek, az állam megbízásából. Fő feladatuk az ország exportjának fellendítése, miközben nem kevés tevékenységük vitatható.

Felemelkedés helyett lecsúszás: ez vár a középosztályra

Eltűntek az idők, amikor a középosztály kényelmesen élt és még jobb jövőt remélhetett gyermekeinek. Sokan eladósodnak, lecsúsznak és állami támogatásra van szükség, hogy megbirkózhassanak korunk új kihívásaival.

Tavaly is Európából jött a legtöbb fejlesztési segély

Az előzetes adatok szerint 2018-ban is az Európai Unió és tagállamai bizonyultak a világ legnagyobb fejlesztési donorjának. Az OECD jelentése azt is mutatja, hogy a menekültek számának jelentős csökkenésével milliárdokkal mérséklődtek a rájuk fordított európai kiadások.

Kihíztuk a Földet

A globális népességnövekedés megállíthatatlan, csak az ökológiai erőforrások gondosabb ápolása és hatékonyabb felhasználása biztosíthatja az emberi életet – vélekedtek előadók a Piac & Profit által rendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Vajon képesek vagyunk megfelelni és korszerű válaszokat adni a kihívásoknak?

Bízik a magyar gazdaságban az OECD

Stabil államháztartással, tovább csökkenő államadóssággal és még alacsonyabb munkanélküliséggel számol Magyarországon a következendő évekre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb kiadványában.

Egyre több vagyon, egyre kevesebb kézben

A 2008-as recesszió után tovább nőttek a vagyoni egyenlőtlenségek, Magyarországon az összes vagyon felét, az USA-ban közel 80 százalékát a leggazdagabb 10 százalék birtokolja. A válság tanulságait és következményeit elemezte az OECD.

Fillérekért hajtjuk szét magunkat

Az OECD statisztikája szerint tavaly 22 576 dollár volt az átlagos kereset Magyarországon. Ami ugyan 8 százalékkal több az előző évinél, mégis változatlanul a második legalacsonyabb a szervezet tagállamainak sorában – írja az mfor.hu

Magyar felelőse lett a KKV témának az OECD-ben

Kovács Patrik lett az OECD BIAC KKV Bizottságának Alelnöke. A VOSZ társelnöke, aki egyben a FIVOSZ alapítója is, az egyik legfiatalabb vezetője lett  a Párizsi székhelyű, nemzetközi gazdasági szervezetnek.

Túl alacsonyak az energiaadók, hogy megfékezhessék a klímaváltozást

Az iparilag fejlett és ezért nagy energiafogyasztónak számító országokban túl alacsonyak az energiaadók, nem hoznak elég pénzt az államkincstárokba a zöld gazdaság fejlesztésének támogatására, figyelmeztet az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD.

Hollandiában a legjobb a work-life balance, Magyarország az európai középmezőnyben

Felmérte az OECD, mennyire érvényesül a work-life balance azaz mennyire van egyensúly munka és magánélet között különböző európai országokban. Az első helyen Hollandia végzett, ahol a munkavállalók mindössze 0,5 százaléka dolgozik 50 órát hetente, viszont nagyon sokan akár napi 15,9 órát is tudnak magánéletre fordítani.

Ön szerint Magyarország mennyire boldog?

Mit jelent az embereknek a jó életminőség? Jó egészségügyet, kiváló oktatást, pénzt - vagy valami mást?  Ezekre a kérdésekre kereste a választ az OECD, a gazdasági együttműködés világszervezete 41 országban.

Zombiktól tart az OECD - és nem alaptalanul

Világszerte cégek ezrei felett lebeg Damoklész kardjaként magas eladósodottságuk, amelynek kamatai már meghaladják bevételeiket, ezek az ún. zombik az OECD szerint komoly veszélyt jelenthetnek – és egyre többen lesznek.

Képzettebbek a nők, de továbbra is kevesebbet keresnek

Képzettebbek a nők a férfiaknál, de továbbra is kevesebbet keresnek, alulreprezentáltak a politikai életben, és kevésbé valószínű, hogy vezető pozícióba kerüljenek az üzleti életben, vagy vállalkozást indítsanak - ez derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett tanulmányából.

Már az állam is sokallja az adókat

Elsődleges feladatnak tartja a béreket terhelő adók csökkentését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szerint Magyarország még mindig túladóztatja a munkát a környező országokhoz, illetve az Európai Unió átlagához képest, ami hátrányt jelent a versenyképességben.

Adóamnesztia: ma még tisztára moshatja a pénzét

Június végéig lehet adókedvezménnyel hazahozni a külföldön tartott jövedelmeket a legutóbbi adóamnesztia keretében. Az MTI által megkérdezett bankok szerint a mostani adóamnesztia iránt jóval visszafogottabb az érdeklődés, mint a stabilitási megtakarítási számla (smsz) esetében volt, amelynek keretében több mint kétezren közel 156 milliárd forintot mostak tisztára.

Meddig fogunk élni?

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak átlagánál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között. Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo