Már kiröppent a mamahotelből az Y generáció

Az Y generáció tagjainak többsége (56%) már kirepült a fészekből: a legfrissebb Cofidis Hitel Monitor kutatás eredményei szerint önálló háztartást visznek, és anyagilag már csupán harmaduk függ a szülőktől. Viszont jelentős életeseményeik (párválasztás, együttélés, házasság) rendre későbbre tolódnak, és nehezebben élik meg a felnőtté válást az előző generációkhoz képest.

Kép: Pixabay

Az 1982 és 1994 között született, azaz az „Y” generációs fiatalok közel kétharmada állítja magáról, hogy nem támaszkodik a szülei anyagi segítségére. Ez a függetlenedés viszont nem egyenlő a szülőkről való teljes leválással, közel felük (44%) ugyanis eredeti otthonában lakik, kiélvezve a mamahotel előnyeit. A 18–35 éves korosztályon belül a saját lakással rendelkezők aránya egyharmad (36%), amit a többség szülői segítséggel tudott megfinanszírozni (63%).

Előbb az anyagi biztonság, aztán a gyerek

A mai fiatalok döntő többségének (82%) még nincs gyereke, ugyanakkor nem igaz rájuk, hogy kevésbé lennének nyitottak erre, mint a korábbi generációk képviselői, 77 százalékuk ugyanis egyértelműen szeretne utódot. Viszont a családalapítás kezdeti időpontja láthatóan kitolódott: a rendszerváltás kori édesanyák átlagos életkora első gyermekük születésekor 23 év volt, a mostani generációknál ez az életesemény 28 éves koruk után jön el. 35 év alatt jelentős többségüknek (82%) még nincs gyermeke. Emögött részben az áll, hogy az anyagiak erősen befolyásolják terveiket: kétharmaduk érzi úgy, hogy hatással van a pénzügyi helyzetük a gyermekvállalás idejére és a gyerekek számára is.

Nem bírnak a munkahelyen az Y generációval
Képzeljük el, hogy kizárólag huszonéves alkalmazottakból áll a munkahelyi gárda, és csak néhány vezető idősebb. Amerikában már ez a valóság. És olykor gondot okoz a kissé rendhagyóan viselkedő fiatalok megrendszabályozása.
Magasabb kiadások ellenére rendelkeznek megtakarítással

Az Y generációs háztartások jóval kevésbé húzzák meg a nadrágszíjat, mint az idősebbek: mintegy 30 ezer forinttal költenek többet havonta az átlagnál. Kiadásaik nagy része lakásfenntartásra (41 300 Ft) és bevásárlásra (31 400 Ft) megy el. A legkevesebb pénzt ruházkodásra (12 800 Ft) és szórakozásra (10 200 Ft) fordítják, habár utóbbi kettő esetben is az átlagnál jóval magasabb összegben. Ugyan magasak a kiadásaik, de mégis az átlagnál jóval többen tudnak félretenni, és bár jellemzően kisebb pénzösszegekről beszélhetünk, a megtakarítással rendelkezők aránya is magasabb körükben (41%). Anyagi biztonságban akkor éreznék magukat, ha valamivel több, mint egymillió forint lenne a számlájukon, 40 éves korukra a nyugalmas mindennapokat kétmillió, 50-es éveikre pedig hárommillió forint jelentené.

A 18–35 éves korcsport a hitelfelvételi tapasztalatban le van maradva az átlaghoz képest (48% vs. 74%), ugyanakkor a 18–69 éves hiteltörlesztő lakossághoz viszonyítva már kisebb a hátrányuk (37% vs. 41%), míg az elmúlt negyedévre vonatkozóan a lakossági átlaghoz hasonlóan 10 százalékuk állítja magáról, hogy vett fel hitelt. A jelenlegi hitelhasználatban sem térnek el, átlagosan 30 ezer forintot költenek hiteltörlesztésre háztartásonként. Bár a 18–35 éves fiataloknak életkorukból fakadóan kisebb a hitelfelvételi tapasztalatuk, jól látható, hogy a kölcsönökre eszközként, lehetőségként tekintenek, és nem zárkóznak el a külső anyagi segítség igénybevételétől.

Hogyan és mit vásárol a Z generáció?
Pár év, és micsoda különbség! A Z generáció képviselői most tizenévesek, és korántsem a fogyasztói társadalom agyatlan robotjai. Nagyon megnézik, mire adják ki a pénzüket, értéktudatosan vásárolnak. Nem halmoznak fel, de amit divatosnak és menőnek vélnek, azt megszerzik. Csak éppen alaposabb utánajárással és mérlegeléssel, mint a bátyjaik és nővéreik. Ha kell, még a szüleikre is rászólnak.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo