Nemzetközi bűn lehet a környezetpusztítás

A Föld ügyvédjének tartja magát Polly Higgins skót jogász, aki a népirtás, vagyis genocide mellé a környezetirtást, vagyis az ecocide-ot is fel szeretné vetetni az ENSZ által elismert nemzetközi bűncselekménykategóriák közé. A Higginsről szóló portréfilmet a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

A film egyik nagy erénye, hogy újra felhívja a figyelmet az externáliáról -vagyis az üzleti tevékenység káros környezeti hatásairól- szóló gondolkodás történetének egyik elfeledett epizódjára, amit szinte sosem emlegetnek napjaink egyre bűvölő ökotudatos szakirodalmában és szaksajtójában.

1972-ben Olof Palme egy stockholmi konferencián szólalt fel az amerikai hadsereg és Henry Kissinger által Vietnamban bevetett agent orange nevű anyag használata ellen, az ugyanis erősen károsítja a levegőt is.

"A levegő, amit belélegzünk, egyetlen országnak sem tulajdona. Megosztjuk. Nem arra van szükség, hogy lemondjuk nemzeti szuverenitásunkról, hanem hogy a közjó érdekében használjuk azt. Hogy valamit hagyhassunk magunknak és a jövő generációinak. Az óriási pusztítás, amit a féktelen bombázás hoz magával és amit olykor ecocide-ként (környezetirtásnak) írnak le, azonnali nemzetközi cselekvést kíván. Jövőnk közös: együtt kell megélnünk és együtt kell alakítanunk."

Az archív bejátszás kissé lehangoló, illetve pontosan jelzi, mennyire süket fülekre talált már akkor Palme ökotudatos figyelmeztetése. Ugyanis a konferencián egy háromnegyed részben üres nézőtérnek mondta el beszédét.

Polly Higgins
Kép:FranMonks/pollyhiggins.com

Polly Higgins Palme gondolatkörén elindulva kampányol amellett, hogy az ENSZ elismerje a nemzetközi bűntettek között a környezetirtást is.

Az emberi élet kioltása - homicide A közösség kiirtása - genocide A Föld pusztítása - ecocide

2010-ben egyébként e lista bővült az agresszív bűncselekmények (crimse of aggression) kategóriájával. Higgins úgy látja, hogy ahogyan a gyermekelhelyezési ügyekben is joghoz értő szakember képviseli a gyámhatóságnál a kiskorú személyt, mert aki nem tud saját nevében és érdekében nyilatkozni, ahhoz védelmet kell rendelni, úgy a Föld jogait is képviselni kellene, mert a Föld nem tud önmagáért felszólalni jogi fórumon.

Ki képviseli a Föld jogait?

Azt látná szívesen, ha megszületne a Föld jogainak nyilatkozata - hasonlóan az ENSZ által deklarált Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatához. Ez egybevág a Követ Egyesület szellemi atyjának. Dr. Geor Winternek a biokrácia alapelveiről szóló koncepciójával. Dr. Winter viszont nemzeti szinten látja a megvalósítást, ő azt tartja megvalósíthatónak, ha a kormányokban ombudsman képviselné az ökoszisztémák jogait. (Magyarországon a Jövő Nemzedékek Biztosa poszt áll ehhez a legközelebb.)

A film említi, hogy Palme próbálta e kérdésben eljárni az ENSZ-nél, és Higgins is elpletykálja, hogy Anglia, Franciaország, az USA és 2 másik nagyhatalom lobbizására nem lett semmi az egészből, holott a 90-es években állítólag már volt egy munkacsoport az ENSZ-en belül - de maga a csoport szabotálta a munkát, kivették az ecocide ötletét a csomagból, az említett országok lobbizása miatt.

Higgins állítólag betekintést nyert az ominózus ülés jegyzőkönyvébe, ahol a felháborodott -az említett országoknak bedőlni nem hajlandó- tagok fontosnak tartották megjegyezni véleményüket a meghátrálásról, hogy nyoma legyen írásban. A dokumentumot nem hozta nyilvánosságra az ENSZ. Az az ENSZ, mely elvileg a mi és a Föld érdekeit védené, mégis takargatnivalója van ebben a kérdésben.

De mi történik?

Mint ügyvéd, Higgins mindig kutat olyan esetek után, ahol felveheti a bokszkesztyűt és megküzdhet a szennyező vállalatokkal. De arról sem tudunk meg sokat, hogy vajon milyen cégekkel pereskedett eddig és milyen eredménnyel.

Látjuk viszont Lappföldre látogatni Finnországban, ahol a helyi lakosok sérelmezik, hogy egy cég ércbányászat céljából akar megskalpolni hegyeket. Az egyik nyílt színi bányát ugyan bezárták, de nem rekultiválták, és a talajvíz, a patakok nehézfémekkel való szennyezettsége a megengedett határérték többszöröse.

A film egyébként elég csapnivaló, színvonala egy tévéhíradós tudósítás szintjén mozog. Elvileg dupla portré, Baltasar Garzón a másik alanya, aki Julian Assange szóvivője és a vád ügyvédje volt Augusto Pinoche chilei diktátor perében, később pedig a vállalatok ökológiai bűneinek szankcionálásán fáradozott. De róla szinte semmit sem tudunk meg. Ő csak egy beszélő fej, aki előad néhány általános alapelvet a multik elszámoltathatóságáról, de nem fejti ki, hogy mely cégeket perelgeti és mire jutott velük (ezek lennének az igazán érdekes infók!), a filmkészítők pedig nem tartják fontosnak, hogy a tények talajára lehozzák a nemes hangzású küldetéstudatot.

A lagymatag kvalitást az utolsó képsorban tromfolják az alkotók, amikor a záróképsorban -a lappföldi leányzó búsong a hegytetőn, amit hamarosan leskalpolnak- bejátszanak egy hippi-nótát didaktikus dalszöveggel, mely arról szól, a vállalatoknak meg kell fizetniük a rossz cselekedeteikért, különösen az olajcégeknek. Ráadásul egy kappanhangú férfi adja elő a dalt, akinek egészen nyilvánvalóan nem szabadna énekelnie. Jaj!

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo