ökológia cikkek


Jó hír az ökogazdálkodóknak

Jó hír az ökogazdálkodóknak 

Meghosszabbodott a 2018-ban meghirdetett ÖKO támogatás kötelezettségvállalási időszaka.
Magyarország az élen a biogyümölcs-termesztésben - komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak

Magyarország az élen a biogyümölcs-termesztésben - komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak 

Ugrásszerűen bővül a biotermékek iránti igény Európában.
2050-ig megmenthetjük a Földet, ha újradefiniáljuk a növekedést

2050-ig megmenthetjük a Földet, ha újradefiniáljuk a növekedést 

A klímapolitikát alapjaiban meghatározó, az ökoszisztémák szolgáltatásait beárazó, a negatív externáliákat számosító közgazdász, Lord Nicholas Stern szerint két évtizedünk van rá, hogy átalakítsuk a gazdaságot, különben visszafordíthatatlan környezeti változások kárvallottjaivá válunk.
Jöhetnek a GMO állatok

Jöhetnek a GMO állatok 

A CRISPR génszerkesztő technológia által lehetővé vált, hogy az állatfajok egyes tulajdonságai gyakrabban forduljanak elő a populációban, vagyis nagyobb számban öröklődjenek. A tulajdonságok effajta felerősítése akár invazív fajjá erősíthet egy-egy állatfajt, s egész ökoszisztémákon érződhet ennek hatása. Akár kormányok is pereskedhetnek egymással emiatt.
Tiszta vízhez, tiszta talaj kell

Tiszta vízhez, tiszta talaj kell 

Soha annyian nem látogattak ki a Szigetmonostoron március 21-22-én, a Víz Világnapján megrendezett ÖKO-Szigetre, mint az idén: 14 település 15 iskolájából 52 osztály, csaknem 1100 diák és 70 kísérő tanár vett részt a rendezvényen. Az idei ÖKO-Sziget központi témája, a víz mellett, a biodiverzitás veszélyes mértéket öltő csökkenése volt.
Nemzetközi bűn lehet a környezetpusztítás

Nemzetközi bűn lehet a környezetpusztítás 

A Föld ügyvédjének tartja magát Polly Higgins skót jogász, aki a népirtás, vagyis genocide mellé a környezetirtást, vagyis az ecocide-ot is fel szeretné vetetni az ENSZ által elismert nemzetközi bűncselekménykategóriák közé. A Higginsről szóló portréfilmet a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.
A természet másolása lehet a megoldás

A természet másolása lehet a megoldás 

Demokrácia helyett biokrácia. Környezeti hatástanulmány mellett környezeti modell tanulmány és biomimikri. United Nations helyett United Nature. Csak néhány koncepció a 74 éves Dr. Georg Winter ötlettárából. A gyémántcsiszoló berendezések gyártójából a környezettudatos vállalvezetés gurujává avanzsált Winterrel a Követ Egyesület 20. jubileumi konferenciája után beszélgettünk.
Növények harca: predátor vs. őshonos

Növények harca: predátor vs. őshonos 

A túlzottan domináns, terjeszkedő növényfajok terjedése nagy veszteségeket okoz az ökoszisztémákban. Vannak olyan predátorfajok, melyek 50 országban szorítják ki az őshonos fajokat.
Tengeri szemétből készít sportcipőt az Adidas

Tengeri szemétből készít sportcipőt az Adidas 

A sportruhagyártó az óceánban sodródó szeméthegyeket hasznosítja újra mint sportcipő-alapanyagot. A prototípust más plasztik-termékek is követik hamarosan.
Vége lehet az utolsó érintetlen olajmezőnek is

Vége lehet az utolsó érintetlen olajmezőnek is 

Az Északi-sark a Föld utolsó nagy, feltáratlan olajmezője. 23 milliárd hordónyi kőolajkészletet rejt magában. Seattle kikötőjében nagyszabású demonstrációt tartottak aktivisták, tiltakozva a sarkköri olajkutatás újraindulása ellen. A tervek szerint a városban működne a Shell olajkutató egységének a főhadiszállása.

Jó üzlet a biodiverzitás „vidámparkja” 

A Terra Botanica 2010 áprilisa óta várja látogatóit a franciaországi Angers-ben. A 112 millió dolláros ráfordítással épült ökovidámparknak évi negyedmillió látogatóra kell szert tennie, hogy nyereséges legyen.

Összekötnék a Holt-tengert a Vörös-tengerrel 

A Világbank 7 évig tartó vizsgálat után tanulmányában kimondta: az elképzelést érdemes megvalósítani. A tónak is betudható Holt-tenger évente egy métert apad.

Környezettudatos rajzpályázat gyerekeknek 

A környezetvédelmi rajzpályázat témája: „Te mit tudsz tenni a környezetért?" A környezetvédelmi rajzpályázaton a pécsi általános iskolákba járó, 6-10 éves, alsó tagozatos általános iskolai tanulók vehetnek részt, egy tanuló csak egy pályamunkát készíthet.

Akkor is két Föld kéne, ha mindenki úgy élne, mint a magyarok 

Radikális lépésekre van szükség világszerte - figyelmeztet a WWF által kétévente kiadott tanulmány, amelyet idén egy űrállomásról mutattak be! A növekvő fogyasztás, az erőforrások egyre intenzívebb használata és a sokasodó népesség egyre elviselhetetlenebb terhelést jelent Földünknek, világít rá a 2012-es Élő Bolygó Jelentés.

Felszíni bányászat: leskalpolják a hegytetőket 

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Újfajta bíróság felállítását tervezik 

Mihail Gorbacsov támogatná egy olyan nemzetközi bíróság felállítását, amely ökológiai bűncselekményeket bírálna el - a Szovjetunió utolsó elnöke erről a Le Monde című napilap kedden délután megjelent számának adott interjúban beszélt.

Ingyenes szoftver: kiszámolja a természeti tőkét 

A gazdaságszervezés és az üzleti döntéshozatal folyamataiban az esetek nagy részében figyelmen kívül hagyják a bioszféra "szolgáltatásainak" értékét. Ez éppen azon ökológiai erőforrások gondatlan elkótyavetyéléséhez, sőt szisztematikus kifárasztásához vezet, amelyeken maguk a gazdasági folyamatokat alapulnak. A gondatlanság sokszor tudatlanság eredménye - ám egy ingyenesen letölthető szoftver segít modellálni döntéseink ökológiai hatását, s az érintett ökoszisztémák értékét.

Elvándorolnak az erdők: 500 kilométeres elmozdulás 

Persze nem holnap, vagy jövőre, hanem az évszázad végére. A mérsékeltebb sarkköri éghajlathoz szokott fák akár félezer kilométerrel északabbra is kinőhetnek mintegy 80 év múlva, állítják a tudósok. E lehetőség hátterében természetesen a globális felmelegedés áll.

Percenként 24 hektár erdőt vágnak ki!  

Az ENSZ égisze alatt 2007-ben kiötlött REDD-programban az erdőirtást megfékező projektek is szerezhettek volna ÜHG-kibocsátási kvótákat, de miután elfogadták a program alapelveit Durbanben, máig nem sikerült megegyezésre jutni a szisztéma részleteiről. Ennek híján nincsenek kellő anyagi ösztönzők a pusztítás megfékezésére. Közben tovább fogyatkoznak a bolygónk tüdejének számító őshonos erdők.

Öko-oknyomozás: nem éri meg kikezdeni a multikkal? 

Nagy vihart kavart a Crude című 2009-es dokumentumfilm, mely a Texaco ecuadori esőerdőben végzett környezet- és vízszennyezését mutatta be és a helyi lakosok összefogását, akik beperelték az amerikai olajmultit. Joe Berlinger rendező ma jól meggondolná, hogy belevágjon-e egy ilyen filmbe, s abban sem biztos, vajon érdemes volt-e elkészítenie a filmet, nyilatkozta a The New York Times-nak. Miért?

Korán kell kezdeni ... 

Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy a korai tudatosság-fejlesztés, akár óvodás vagy kisiskolás korban jelentős eredményekhez vezethet, egy új öko-tudatos értékrend és morál alapjait ültetheti el a fiatal elmékben. Oktatással erősíthető a körültekintő és jövőbe tekintő gondolkodás, mely egyesíti a rációt és az intuíciót.

Egyre fenntarthatatlanabb a haltenyésztés 

Az ipari rendszerű haltenyésztés évente 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Az egy főre jutó 0,7 kilogrammos évi halfogyasztás ezért mára 7,8 kilóra emelkedett. De az erőforrások végesek. Az ágazatai volumen bővülésének is megvannak a határai.

Beleszólhatnak a természetvédők az új Alkotmányba 

A Magyar Országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottsága felkérte a Magyar Természetvédők Szövetségét, hogy tegyen javaslatot a készülő Alkotmány koncepciójához. A hetekben zajlik az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció.

Ezek voltak 2010 nagy zöld eseményei! 

Mi tettünk bolygónk természeti egyensúlya és civilizációnk fenntarthatósága érdekében és ellenében 2010-ben? Csokorba gyűjtöttük a tavalyi év ökológiai szempontból legfontosabb  eseményeit. Nem kizárólag a természeti katasztrófákra koncentrálunk, a pozitív kezdeményezéseket és innovációkat is sorra vesszük.

Zöld mérleg: 2010 eseményei ökológiai szempontból 

Mi tettünk bolygónk természeti egyensúlya és civilizációnk fenntarthatósága érdekében és ellenében 2010-ben? Csokorba gyűjtöttük a tavalyi év ökológiai szempontból legfontosabb eseményeit. Nem kizárólag a természeti katasztrófákra koncentrálunk, a pozitív kezdeményezéseket és innovációkat is sorra vesszük.

Ilyen is csak Magyarországon történt eddig! 

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet - mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán szerint ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. A cégvezetés mai helyzetelemzése szerint "a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében."

Feltúrják az olajért az Északi-sarkot? 

A Jeges-tengerben még kockázatosabb az olajkitermelés, mint a Mexikói-öbölben. A hidegebb és viharosabb vizekben nehezebb megfékezni az olajszennyezést. Az állatvilágra nézve is nagyobbak lehetnek az ökológiai károk, hiszen itt van a világ leggazdagabb halraja és a legtöbb fajt tartalmazó vadon élő állatvilág.

Biodiverzitás: a genetikai erőforrások egyenlőbb szétosztása 

A gazdasági folyamatokban megjelenő természeti kincsek, növényi javak, állati erőforrások származási, feldolgozási és fogyasztási helye gyakran nem azonos. Hát még a növényből egy messzi kutatóintézetben génmódosítással előállított növény forgalmazásának profitja! Ezek a földrajzi eltérések  vagyoni különbségeket eredményeznek. A természeti erőforrásokból eredő hasznok egyenlőtlen eloszlását harmonizálná és kiegyenlítené az a nemzetközi egyezmény, melyet Montreálban szövegeztek. A cél, hogy a származási ország lakói minél nagyobb hányadban részesüljenek a termőföldjük javai nyújtotta előnyökből és a technológiai transzfer is beinduljon. A biodiverzitásról szóló paktumot októberben szavazzák meg Japában.

Nem leplezik le az olajmulti ellenlábasait 

Előrelépés történt a Chevron olajcég és Joe Berlinger dokumentumfilmes perében. A bíróság úgy döntött, mégsem kell a rendezőnek beszolgáltatnia az összes, mintegy 600 órányi felvett videóanyagot. Ha erre kötelezik, precedens értékű esetként kiszolgáltatottá tették volna az oknyomozó dokumentumfilmezésben résztvevő interjúalanyokat, szemtanúkat, és végső soron a vállalatok javára dőlt volna a mérleg, megnehezítve a tényfeltáró filmes újságírást a jövőben.

Fajpusztulás: iszonyú veszteségek 

Csupa rossz hírt tartalmaz az Egyesült Nemzetek Szervezetének biológiai sokszínűségről szóló legújabb jelentése: egyetlen kormány sem tartotta be a biodiverzitásról szóló ENSZ-előírásokat. Évente 64 milliárd(!) dolláros veszteséget jelent a Föld "ingyenes szolgáltatásainak" részleges elvesztése! A tanulmány olyan fordulópontot emleget, amely után visszafordíthatatlan változások, folyamatok kezdődnek meg biológiai környezetünkben.

Rendszeres Zöld Különszámmal jelentkezik a Pesti Est 

Az Est Media Group (EMG) 11 vezető zöld szervezettel közösen rendszeresen megjelenő "zöld" különszámot ad ki 2010. május 20-tól, jelentette be a laptermék kiadója. A Pesti Est mellékleteként megjelenő 16 oldalas kiadvány a zöld szervezetek saját anyagait tartalmazza majd.

Szimulációs játék tanítja a felelős ökológiai magatartást 

A tenger urai című szimulációs játék a fiataloknak is segít elsajátítani a környezettudatos magatartást. A 3-4 órás csapatjáték a pécsi egyetem közgazdasági karán is tananyag lett: az ökomarketing tárgy keretében oktatják 12 és 25 fő részvételével. A szimulációt nyilvánosan legközelebb április 7-én játsszák a pécsi Babits Gimnáziumban.

Energetikailag önellátó terv nyert az építészeti pályázaton 

"Óriási a jelentősége annak, hogy hazánkban először nyerhetett építészeti ötletpályázaton olyan terv, melynek középpontjában a fenntartható fejlődés, és az átgondolt környezet és energiatudatos tervezés áll", fejtette ki Dr. Szécsi Gábor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) ügyvezetője.

Ferencváros zöldül a leggyorsabban! 

Míg Budapest területén folyamatosan csökken a zöld területek aránya, Középső-Ferencvárosban ötszörösére nőtt a rekreációra, pihenésre alkalmas zöld területek mérete, derült ki a SEM IX Zrt. és a Ferencvárosi Önkormányzat közös sajtóbeszélgetésén.

Zamatos, de kevés 

A magyar mezőgazdasági területek egyelőre jelentéktelen része tért át az ökológiai gazdálkodásra, a leggyakoribb magyarázat szerint a gyenge állami szerepvállalás és a bonyolult, munkaigényes termelési kötöttségek miatt. Vásárló még lenne, hiszen a tudatos életvitelt szem előtt tartó, a drágább, de vegyszermentes élelmiszerre költeni hajlandó középosztály egyre több tagja vásárol biotermékeket. Tehát az állami szerepvállalás mind a korábban még működő pályázatok újraindításában, mind a tudatformálás területén erősítené a magyar biotermékpiac szereplőit.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől  

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo