Ezek voltak 2010 nagy zöld eseményei!

Mi tettünk bolygónk természeti egyensúlya és civilizációnk fenntarthatósága érdekében és ellenében 2010-ben? Csokorba gyűjtöttük a tavalyi év ökológiai szempontból legfontosabb  eseményeit. Nem kizárólag a természeti katasztrófákra koncentrálunk, a pozitív kezdeményezéseket és innovációkat is sorra vesszük.

A BP olajszennyezése - 2010. április 20. - július

A Mexikói-öbölben 11 munkás halt meg a Deepwater Horizon fúrótorony robbanásakor. 14 hét (vagyis 4 és fél hónap) alatt mintegy 172 millió gallon (651 millió liter!) olaj ömlött a tengerbe, beszennyezve a szomszédos államok partjait is. A "szivárgás" elállítására tett intézkedések sorra kudarcot vallottak, mire júliusban végre sikerült megfékezni a föld alól feltörő olajat. A BP 20 milliárd dollárt különített el a kárigények kielégítésére, de hosszas pereskedések várhatók.

Meghiúsult klímatörvény - 2010. nyár

A washingtoni Szenátus nyári szünetre vonulása előtt nem sikerült elfogadni -a Képviselőház által 2009-ben már megszavazott - Klímatörvényt, amely szabályozta volna az üvegházgáz-kibocsátást és elindította volna az USA-n belül is az emissziós kvótakereskedelmet. Az őszi szezonban tovább csökkent a klímakonszenzus esélye, mivel az októberi képviselőválasztások előtti hetekben a képviselők nem szeretnek erősen polarizáló, megosztó jogszabályokra voksolni, attól tartva, hogy szavazókat veszítenek vele. Az Obama-adminisztráció is inkább az egészségügyi reform keresztül vitelével volt elfoglalva egész évben.

Haiti földrengés - Január 12.

Port-au-Prince-t szinte porig rombolta a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés. A tragédia taglalásán túl a sajtó elfelejtkezett arról, hogy a szisztematikus erdőirtás miatt lett a nyugati félteke legszegényebb országa Haiti és emiatt duzzadtak hatalmasra a nyomornegyedek a fővárosban.

Téli hideghullám

Januárban rekord-hidegeket mértek Európában, Amerikában és Ázsiában. Még a kellemes klímájú Floridában fagypontot ért el a hőmérséklet. 

Téli olimpia tél nélkül

Néhol éppen az volt a baj, hogy nem elég hűvös a levegő. Kétmilliárd dollárt költöttek el a Vancouveri Téli Olimpiára, és hét évig készültek rá, a legfőbb komponensből, a hóból mégis szűkében voltak. Közvetlenül a rendezvény előtt 4 Celsius fokot mértek a térségben. Így a havat helikopterekkel szállították a helyszínre. Egyes pályákhoz szalmát és faelemeket használtak alapnak és arra vitték fel a hóréteget.

Bin Laden is klímázik - január

Oszama Bin Laden, az al-Káida terrorista hálózat vezetője felismerte, hogy a klímaváltozás kiváló fegyver a retorikai eszköztárában, hiszen az egyre inkább sivatagosodó Közel-Kelet az éghajlatváltozás áldozata. "A klímaváltozásról beszélni nem ideológiai luxus, hanem valóság", mondta az 52 éves ideológus és forradalmár, és elmarasztalta az Egyesült Államokat, amiért nem írta alá a kiotói protokollt. Beszédének hangfelvétele a Qatar-i székhelyű Al Jazeera hírcsatorna honlapján jelent meg.

Klímatudatos tőzsdefelügyelet

A közel 3800 főt foglalkoztató amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) már jó ideje bevezette a tőzsdei cégek azon kötelezettségét, hogy tájékoztassák a befektetőket azokról a természeti tényezőkről, melyek árthatnak üzleti tevékenységüknek jogi vagy pénzügyi értelemben. A változás ezúttal annyi, hogy a SEC új "útmutatása" szerint ezentúl tájékoztatni kell a befektetőket azokról a veszélyekről, melyeket a globális felmelegedés okoz üzleti tevékenységüknek.

Emissziócsökkentés: 3 Celsius fokos felmelegedés

Februárra a koppenhágai megállapodáshoz csatlakozó országok sorra bejelentették emisszió-csökkentési vállalásaikat az ENSZ klímavédelmi titkárságán. A nyilatkozó országok globálisan (vagy mondhatnánk planetárisan) a CO2-kibocsátás 78 százalékáért felelnek. Tudósok szerint a vállalások csak arra lesznek elegendők, hogy 3 Celsius foknál állítsuk meg a globális felmelegedést.

Légszennyezettség és óceánszint-emelkedés

A légszennyezettség elérte a 390 ppm-es szintet (parts per million). A klímatudomány szerint a 350 ppm elérésekor kezdődnek visszafordíthatatlan folyamatok, melyek a tengerszint emelkedéséhez vezetnek.

Pestről induló kvóta-svindli

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "használt" emissziós kvótákat (vállalatok által a minisztériumnak beszolgáltatott kvóták: Certified Emissions Reductions, CER) adott el külföldre 1,7 milliárd forint értékben, s ezzel uniós joghézagot játszott ki. A szaktárca azonban azzal a kitétellel adott túl e kvótákon, hogy azokat nem árusítják ki újra az uniós kvótakereskedelem keretében. A kvóták azonban pár nappal később mégis a párizsi BlueNext tőzsdén kötöttek ki.

Adócsalás kvótákkal

Ötmilliárd euró értékben károsították meg az uniós övezetet a CO2-kvótakereskedelemmel visszaélő adócsalók, állapította meg az Europol. Az elmúlt másfél évben 11 országban folyt ilyen illegális üzleti gyakorlat.

Delfinvadászat és Oscar-díj

A delfinek Japánban szeptembertől márciusig tartó, ipari szinten űzött kegyetlen lemészárlását leplezte le a The Cove című dokumentumfilm, amely Oscar-díjat kapott Hollywoodban. A filmben szereplő japán kisváros polgármestere tiltakozott a díj elnyerése ellen és kijelentette, nem szüntetik be a delfin-vadászatot.

Vulkánkitörés

Az anyatermészet elcsendesítette Észak-Európa légterét: április 14-én szerdán reggel Izlandon kezdődött az a vulkánkitörés, amelynek hamufelhője elindult az Egyesült Királyság és Skandinávia felé. Közel 6000 repülőjáratot töröltek világszerte, mivel a légirepülés történetében voltak már rá jelek, hogy a vulkáni hamufelhő zavart okoz a gépek turbináiban és leállítja azokat. A légiforgalom heteken át szünetelt vagy akadozott.

Földrengések

Már az év első három hónapjában 3 nagy földrengésnek lehettünk tanúi. A januári haiti és a február-végi Chile-i katasztrófa után április 14-én Kínában történt 7,1-es erősségű földmozgás, mely közel 2000 áldozatot követelt. Többen úgy látják, a mértéktelen olaj-kitermelés fosztja meg a föld belső rétegeit attól a síkosító anyagtól, mely elejét venné vagy tompítaná a gyakori tektonikus mozgások durva földfelszíni hatását.

Pálmaolaj és Kit-Kat csoki

A Greenpeace kampányfilmje által indukált széles körű fogyasztói felháborodás hatására a svájci Nestlé csoport májusban bejelentette, hogy a jövőben csak a makulátlan etikájú pálmaolaj-termelőkkel fog dolgozni, és szerződéses beszállítóit komoly vizsgálatnak veti alá, hogy megbizonyosodjon róla, nem pusztítanak esőerdőket a pálmaolaj előállítása érdekében.

Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra - de a "környezetbarátnak" nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültetnek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztett fajokat, például az orángutánt. Erre utalt a Greenpeace nagy visszahangot keltő kampányfilmje, melyben a KitKat csokoládé rúdja helyett véres orángután-ujjat rágcsált a szereplő.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo