Természeti katasztrófa cikkek


Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat

Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat 

Tavaly is újabb időjárási rekordok dőltek a klímaváltozás miatt. Gyorsabban emelkedett a tengerszint, és gyorsabban melegedtek az óceánok, mint eddig valaha. Mintegy 62 millió embert életébe szólt bele valamilyen szélsőséges időjárási esemény.
Hadászati és olajipari versengés folyik az Északi-sarkon

Hadászati és olajipari versengés folyik az Északi-sarkon 

Ez az utolsó el nem foglalt terület a Földön, amit még lehet gyarmatosítani. Ki nem aknázott gazdasági potenciálja óriási. A fennhatóságáért küzdő országok már most is vezetnek katonai gyakorlatokat a sarkkörön.
Százszor nagyobb légszennyezést okoz az emberiség, mint a vulkánok

Százszor nagyobb légszennyezést okoz az emberiség, mint a vulkánok 

A kibocsátás mennyisége attól függ, hogy csak békésen pöfékel-e néha egy-két füstfelhőcskét magából a vulkán, vagy akár fel is kell a szunnyadásából, és kitör. Vannak nagy aktív vulkánok a világban, és időnként látványos körülmények között tör fel belőlük a láva és az üvegházgázok.
Klímakatasztrófa: irány észak?

Klímakatasztrófa: irány észak? 

Túlélheti az emberiség az extrém (és egyelőre legvalószínűbbnek tűnő) klímaváltozást? Éppenséggel igen, de 80 éven belül a bolygóra alig lehet ráismerni. Az állatok és növények már megkezdték az elvándorlást az északi sarkvidékek felé, és lehet, hogy az emberek is erre kényszerülnek, ahogy a Föld jó része az ember számára élhetetlenné válik.
2030-tól sorra hőségrekordokat döntenek majd a nyarak

2030-tól sorra hőségrekordokat döntenek majd a nyarak 

Felkészülhetünk rá, hogy tikkasztó kánikulák fogják uralni a nyarainkat a jövőben. Szó szerint felforr a bolygónk, nekünk meg majd felforr tőle a fejünk.
Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat

Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat 

Ahol természeti katasztrófa történik, ott a városok a megújuló energiákra állnak át. Így történt ez Japánban is. A decentralizált energiaellátásban, az önellátó háztartások erejében van a túlélés és a reziliencia kulcsa.
Évente több milliárdot vesztenek a borászok a természeti katasztrófák miatt

Évente több milliárdot vesztenek a borászok a természeti katasztrófák miatt 

Évente több mint tíz milliárd dollárnyi veszteséget okoznak világszerte a bortermelőknek a különböző időjárási szélsőségek és természeti katasztrófák a földbirtokok károsodása, a termeléskiesés és a profitveszteség révén - állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport.
Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők

Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők 

A tengerszint nem úgy emelkedik, mint a kádban a víz, hanem egyenetlenül. Észak-Amerika partjainál várhatóan gyorsabban, mint másutt. New York új luxus toronyházaiba már nem építenek pazar kilátású penthouse lakásokat, mert generátorokat helyeznek a felső szintre, hogy egy hétig is kibírja a több száz lakás, ha leáll a városi áramellátás. A Sandy hurrikán kiokosította a várost.
A lelkünket is megviseli a klímaváltozás

A lelkünket is megviseli a klímaváltozás 

Az árvizek túlélői depressziótól és poszttraumás stressz szindrómától szenvednek. A kánikula agresszívvé teszi az embereket. Az aszályból eredő anyagi veszteségek sok farmert öngyilkossága kergettek.
Rendszeressé válhat New Yorkban az árvíz

Rendszeressé válhat New Yorkban az árvíz 

Az emelkedő tengerszintnek és a globális felmelegedés miatt erősödő hurrikánok következményeként a metropolis lakói gyakrabban számíthatnak árvízre a város partszakaszainál.

Nem sci-fi, hogy ellep minket a tenger 

A tengerek mentén elhelyezkedő országok egyre gyakrabban néznek szembe azzal, hogy part menti városaik utcáit elárasztják el a hullámok. Az USA-ból drámai adatok érkeznek a tengerszint emelkedéséről.

Sokba van nekünk a klímaváltozás 

Évről évre nő a viharkárokkal kapcsolatos kárbejelentések száma, ha máshol még nem is, ezek miatt mindenki a saját bőrén érezheti, milyen fontos szót ejteni a Föld jövőjét egyre inkább veszélyeztető tendenciákról. A klímaváltozás nagyban érinti a biztosítási szektort: a természeti katasztrófák az elmúlt közel 10 évben, 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 milliárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek. Azonban nem minden katasztrófának a globális felmelegedés az oka.

Tízből nyolc város levegője veszélyes 

Ugrásszerűen nő a városok légszennyezettségi szintje, de a lakott területeken sokszor még a talajvíz is olyan szennyezett, hogy még az érintése is veszélyes.

Víz alá kerülhet New York 

Az évszázad végére kétszerese lehet a tengerszint emelkedése annak, amit az ENSZ klimatológiai szervezete eddig becsült. Hullámok alá kerülhet Boston, Hongkong, Sydney, Velence, New York, London és Sanghaj.

Súlyosabb gond a migrációnál a klímaváltozás 

Nem a migráció a világot legjobban fenyegető kockázati tényező 2016-ban. Ugyan valószínűségben vezet, de súlyosságban sok más megelőzi.

Magyarország: 60-70% esélyünk van átvészelni a klímaváltozást 

Már létezik világatlasz arról, melyik állam milyen erős alkalmazkodási készségekkel bír a klímaváltozás kihívásaival szemben. A tőzsdeindex mellett itt a Notre Dame Global Adaptation Index.

Idén is megkaptuk a magunkét az időjárástól 

Hirtelen áradások, párás hőség, elrohadó termés és most ónos eső. Idén sem kényeztetett minket az időjárás, habár jelentősen javult a helyzet tavalyhoz képest, amikor az évszázad árvizével kellett megküzdenünk. Azonban nem minket sújt igazán az égi áldás: a szegény országokat nyomorba taszíthatja egy környezeti katasztrófa.

Már a Pentagon is aggódik a klímaváltozás miatt 

A Pentagon jelentése hivatalosan is az amerikai nemzetbiztonságra leselkedő veszélynek nevezte a klímaváltozást. A jelentést éppen az a politikus mutatta be, aki személyesen felelős azért, hogy az USA nem ratifikálta 1997-ben a kiotói egyezményt.

Jönnek a katasztrófakötvények 

A Chicago Mercantile Exchange égisze alatt 13 országból kötöttek a felek 50 szerződést a jövőbeli időjárási kockázatok fedezésére. A származtatott ügyletek és a kötvények új fajtái a klímaváltozás káros hatásainak anyagi terhétől óvják meg az érintetteket.

Botswanában is biztonságosabb élni, mint nálunk 

Szaúd-Arábia, Katar, Málta az éllovas azon a listán, amely a természeti katasztrófák szerint rangsorolja az országokat. Magyarország a lista közepén helyezkedik el, elsősorban az egyre pusztítóbb árvizek és esőzések miatt, de még így is megelőzzük Hollandiát és Japánt.

A hitelképességre is hat a klímaváltozás 

Napjainkban, amikor minden a világ szinte összes nemzetgazdasága eladósodott állapotban van és államkötvényekből vagy IMF-hittelekből finanszírozza költségvetési deficitjét, újabb kedvezőtlen tényezővel kell számolniuk. A klímaváltozásból eredő károkkal és kockázatokkal.

Katasztrófákban már verjük a múlt századot 

Európában, az elmúlt években a természeti katasztrófák rohamosan növekvő tendenciát mutatnak. A természeti csapásokban alig egy évtized alatt máris leköröztük a 20. századot.

Nekünk befellegzett... 

Minden mozgalom megsínyli, ha egy hangadó alakja szakít az irányzat dogmáival. Így tett a 41 éves Paul Kingsnorth, aki arra a következtetésre jutott, évtizedekkel ezelőtt elhagytuk azt a pontot, amikor menthető lett volna világunk. Civilizációnk mai rendjének összeomlása elkerülhetetlen.

A vállalkozási történelem egyik legdrágább baklövése 

Még többe fog kerülni a BP-nek a Mexikói-öbölben 2010-ben történt olajszennyezése, mint azt a vállalat vezetői gondolták. A jogi galibát két szó okozta: a bevételkiesés és nyereség-elmaradás miatt kártérítést követelőknél nem definiálták, mit jelent a ”forgalom” és a ”kiadás”.

Magyar fejlesztés természeti katasztrófák megelőzésére 

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az MFA és a magyar tulajdonú Weszta-T Kft. szakemberei hazai forrásból valósítják meg a talajvíz olajszennyezettségének gyors és olcsó kimutatását, valamint folyamatos monitorozását. A rendszerrel megelőzhetők az ipari és természeti katasztrófák, gyorsítható a kármentés.

Jön az árvíz-korszak 

A Közép-Európán végighaladó júniusi áradások a Swiss Re kalkulációi szerint 3,5-4,5 milliárd dollárjába kerül a biztosítóknak. Jóval nagyobb károkat vártak.

Enyhíthetők a termelői belvízkárok 

Belvízkárokra is igényelhetik a mezőgazdasági termelők a kárenyhítő juttatást a mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerint. A belvízkár definíció alapján a növénykultúrában belvíz miatt bekövetkezett, legalább 30 százalékos mértékű hozamcsökkenést okozó kár tekinthető belvízkárnak. A belvízkár szempontjából a káresemény időpontjának azt kell tekinteni, amikor a növénykultúrán a káreseményt első alkalommal észlelték.

Két éve robbant Fukusima 

Immáron két éve, hogy az elmúlt két évtized legnagyobb nukleáris balesete az atomenergiával kapcsolatos álláspontjuk pillanatnyi átgondolására késztette a fejlett országokat. A világ mégsem mondott le az atomenergiáról, Magyarország néhány hónapja kötelezte el magát egy újabb atomerőmű építése mellett, Japán pedig újraindítja leállított erőműveit. Közben a sugárszennyezett Fukusima prefektúrában folyik a kármentés, a kitelepített lakosoknak pedig meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy soha nem térhetnek vissza otthonaikba.

Rájöttek, hogyan süllyed el Manhattan! 

A pénzügyi és diplomáciai élet központja, az egyik legismertebb világváros felkészületlenül néz szembe a klímaváltozás miatt erősödő hurrikánokkal és árvizekkel. 2030-ig 2 milliárd dollárt kellene költetni árvízvédelmi fejlesztésekre, de kicsi az esélye, hogy a recesszió idején össze tudnak hozni ekkor beruházást.

Áramszünetekhez vezethet a globális felmelegedés 

A vízfelhasználás fele az erőművek és atomreaktorok hűtésére megy el. Víz nélkül nincs földgáz- és olajkitermelés, de széntüzeléses erőművek és atomenergia sem. A vízhiány szükségszerűen kedvezőtlen hatással van az energiatermelésre.

Milyen télre számíthatunk: megmondják a napfoltok 

A napkitörésekre ciklikusság jellemző, 2008-2010 viszonylag gyenge időszak. Nem véletlen, hogy ekkor jöttek a zord telek, melynek következtében a Párizst és Londont összekötő Csalagút is lezárásra került a berendezések fagyása és meghibásodása miatt. Tudósok kimutatták az összefüggést a napfolt-tevékenység és a földi időjárás között.

Nagyobb árvizeket hoz a globális felmelegedés 

A tengerek sótartalmának változása is befolyással van a szárazföldre hulló csapadék mennyiségére és az esős napok ciklusaira, derül ki a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium új kutatási eredményeiből.

Természeti katasztrófák: mindenkit kifizet a biztosító 

Rekordévet zárt a biztosítóipar, már ami a szélsőséges éghajlati jelenségekből eredő károkat illeti. Rájárt a rúd a világ egyik legnagyobb, legpatinásabb biztosítótársaságára: a Lloyd's of London 826 millió dollárnyi veszteséget könyvelt el 2011-re, jelentették be a minap Londonban.

Több természeti katasztrófára számíthatunk idén? 

A tavalyi évben mindenből kijutott: jöttek a közlekedést megbénító hóviharok, emberáldozatot követelő tornádók, településeket elmosó árvizek, éhínséget okozó aszályok. 2012 sem lesz jobb, vallják elemzők. A légkör emelkedő üvegházgáz-koncentrációja, a melegedő óceánok egyre több nagy horderejű, pusztító természeti jelenséget okoznak.

Egy hétre van elég tartalékunk! 

Ha egy elsöprő erejű természeti katasztrófa vagy terrortámadás megzavarná a globális gazdaság működését, s az infrastruktúrák használatát, a világ kormányai és a gazdasági szereplők mindössze egy hétig tudnák viszonylag zavartalanul biztosítani életvitelünk fenntartását, vélik a londoni Chatham House politikai kutatóintézet elemzői.

Irén nem volt olyan veszélyes, mint várták 

Árvíz és áramszünet keserítette meg hétfőn milliók életét az Egyesült Államok keleti partvidékén, miután a ciklonná "szelídült" Irén hurrikán Kanada felé haladt tovább.

Emlékpark lesz Devecseren 

Elkezdődött Devecserben a vörösiszap-katasztrófa nyomán elbontott házak helyén megépülő nyolchektáros emlékpark tavainak kialakítása, közölte az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs (ÚKT) parancsnoka. A park építési területét átadták a kivitelezőknek, akik megkezdték az egyenként félhektáros vízfelületű látványtó kialakítását. Az emlékparkot a tervek szerint az iszapömlés egyéves évfordulóján avatják majd fel.

Újabb olajömlés a tengerbe - ezúttal Európában 

Több mint 200 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből, és a becslések szerint még több száz tonna ömölhet a tengerbe, mire véglegesen  megfékezik a szivárgást.

Kellemetlen: nem kellett volna lebontatni a kolontári házat 

A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását; a tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek.

Fukushima: amint lehet, újraindulnak az atomerőművek 

Az áramkimaradások elkerülése érdekében a japán miniszterelnök újraindítaná a leállított atomerőműveket, amint azok biztonságosnak bizonyulnak. Az alternatív energiaforrások túl költségesek és az ellátás bizonytalan, ezért Japán továbbra is atomerőműpárti.

Katasztrófa-szimuláció: a vihar mindent letarolt... 

Leszakadt tetők, betört ablakok, elárasztott pincék, jégverte autók, tengerré változott kertek. Mindössze ennyi maradt a hirtelen jött hurrikánerejű vihar után, egy vidéki településen, ahol a romba dőlt száz épületből csak hetvenháromra volt biztosítás, de ezek többsége is korszerűtlen, nem teljes körű. A kisvárosi ingatlanok egy része elpusztult a viharban, s minden negyedik károsult földönfutóvá vált, mert a havi néhány ezer forintos biztosításon spórolt - legalábbis abban a viharban, amelyet a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., valós adatokra és helyzetekre alapozva szimulált. A drámai helyzetet az alkusz cég az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közelmúltban végzett vihar szimulációjának ötletére, annak biztosítási folytatásaként végezte el.

Katasztrófa után: a BP-vezér keresi a legtöbbet Európában 

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáért felelősnek tartott BP vezetője a legjobban fizetett európai vállalatvezető a német Manager Magazin összeállítása szerint.

Amikor naponta 59 centimétert emelkedik a radioaktív víz... 

A szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, az árvízek és viharok nem hagyják érintetlenül a bányaipart sem. Elemzők szerint a beszállítói szerződések felülvizsgálatára van szükség, hiszen egyre több esetben kell a "force majeur" kitételhez folyamodni, amikor előreláthatatlan katasztrófa éri a kitermelést. A termelést megakasztó természeti katasztrófák egy részének bekövetkezte azonban előre jelezhető.

Katasztrófa után: 5 hétig ellátási zavarok az autógyártásban 

Egy bizonyos autószínezék hiánya miatt időlegesen csökkenteniük kell felvehető rendeléseiket a világ autógyártóinak: a Xirallic nevű anyagot használó cégek, így a Chrysler, a General Motors és a Ford néhány szín esetében egyelőre nem tudják pótolni a festék hiányát.

Katasztrófavédelem: van, amire fel sem tudunk készülni 

Egyre gyakoribbak az azonnali beavatkozást igénylő ipari és időjárási katasztrófahelyzetek, amelyek jelentős vagyoni, infrastrukturális és ökológia károkat okoznak. A megelőzés és az elhárítás hatékonyabbá tételére a kormány kibővítené a katasztrófavédelmi törvényt, lényegesen szigorítva a gazdasági szereplők felelősségét és kötelezettségeit is.

Klímaváltozás miatt erősödnek az erdőtüzek 

Nem elég, hogy Ausztrália keleti részén decemberben és januárban viharok és áradások tomboltak, február a futótűz hónapja lett. A földrésznyi ország nyugati, melegebb klímájú részében pusztított az emberi eredetű tűz. 60 ház égett le és további 32 sérült meg.

Tovább folyik a vörösiszap-termelés: vizekbe eresztik! 

A Greenpeace már novemberben felhívta figyelmet, hogy a MAL Zrt  tározójából folyamatosan erősen szennyező, híg vörösiszapos anyagot pumpálnak a természetes vizekbe. A bécsi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a budapesti Bálint Analitika vizsgálatai szerint a víz szennyezettsége jelentősen meghaladja a határértékeket és ezzel uniós törvényeket sért - különösen az arzén-, alumínium- és szerves széntartalom miatt. illeti.  A Greenpeace azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság intézkedjen az ügyben.

Katasztrófa-forgatókönyvek: a tengerszint-emelkedés hatásai 

Emberi beavatkozás és védelmi létesítmények, gátrendszerek kiépítése nélkül világszerte nagy kiterjedésű szárazföldek kerülhetnek víz alá vagy válhatnak árterületekké a következő évtizedekben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo