Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat

Ahol természeti katasztrófa történik, ott a városok a megújuló energiákra állnak át. Így történt ez Japánban is. A decentralizált energiaellátásban, az önellátó háztartások erejében van a túlélés és a reziliencia kulcsa.

Puerto Rico áramhálózatát tönkretette a legutóbbi hurrikán. Elon Musk, a Tesla vezére úgy látja, a viharoknak gyakran kitett területeken a megújuló energiák jelenthetik a megoldást. A Tesla a héten megkezdte a kórházak áramellátásának biztosítását Puerto Ricóban.

A förtelmes széllökések kicsavarják a földből nemcsak a fákat, de a villanypóznákat is. Hiába nem süt a nap, amikor vihar van. Musk éppen azért fejlesztette ki a Powerback akkumulátorokat, hogy a napos időszakban begyűjtött áramot a házon belül tárolhassák a háztartások. Az önellátás nyitja nemcsak az autonóm energiatermelés, hanem annak tárolása.

Musk állítása szerint cége, a Tesla már ellátott néhány apró szigetet a napenergiás rendszerével. Olyan szigeteket, ahol a generátorok működtetése problematikus, mert a vihar idején lehetetlen az üzemanyagot odaszállítani.

  • Az Amerikai Szamoában található Ta'u-szigeten egy mikrohálózatot létesítettek, mely 60 Powerback akkumulátorból és 5328 napkollektorból áll.
  • A hawaii Kauai szigetén is történtek hasonló lépések, ott már csúcsidőben is az áramfogyasztás 20 százalékát fedezik napenergiával, írta a Business Insider.
  • Musk már a szeptember 16-án kezdődött Maria hurikkán előtt küldött Powerback akkukat Puerto Ricóba.
2011 márciusában a fukusimai atomerőmű tragédiája arra emlékeztette a világ közvéleményét, hogy tektonikus lemezek találkozásánál lévő országban, ahol gyakori a földrengés és szökőár, milyen nagy veszélyeket rejteget az atomerőművek üzemeltetése. Nem csoda, hogy Japánban is igyekeznek átállni a megújulókra, ahol csak lehet.

 

Kép: Pixabay

A Japán északi részén lévő Higashi Matsushima, amely egy közel negyvenezres lélekszámú város, úgy építette újjá energiainfrastruktúráját, hogy a napenergiára tette le a voksát.

A város vezetése felismerte: a decentralizált energiahálózat lehet a legjobban a szolgálatukra. Ha minél több ház önellátó az áramtermelés terén, az jelenti a legbiztosabb megoldást az újabb természeti katasztrófák esetére. Akkor nem kell az áramvezetékek meghibásodásától, a póznák kidőlésétől tartani.

A város energiafogyasztása 25 százalékát már megújulókkal fedezi, írta a Reuters hírügynökség. Ezekre az önellátó épületekre mondják azt: off the grid. Leválnak a hálózatról – legalábbis időről időre.

Ez azért hasznos, mert amikor egy természeti katasztrófa idején a centralizált rendszerben éppen a központi elem – az erőmű – mond csődöt, egész régiók borulnak sötétségbe, melyek ettől az energiaforrástól függenek.

Higashi Matsushimában is sokáig nem volt áram a fukushimai erőmű meghibásodásakor, s a lakosok úgy emlékeznek, rettentően nehéz volt elviselni ezt az időszakot. Áram nélkül se főzni, se fürdővizet melegíteni, se telekommunikálni nem lehet, és sok helyen fűteni sem.

Japánban több tucat város próbálja most Higashi Matsusima példáját követni a Reziliencia Program keretében. A kormány által életre hívott program célja tartalékkapacitásokat létesíteni az áramtermelésben és -ellátásban. Az egész koncepció a Tokyo Institute of Technology egyik professzorának, Takao Kashiwaginak az elgondolásán alapul.

A Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium eddig 876 millió dollárnyi állami támogatást fizetett ki okos energiahálózatok telepítésére.

Higashi Matsushima olyan rendszert épített fel, hogy vészhelyzet esetén a város 3 napig képes ellátni magát külső forrás, azaz valamely távoli erőmű villamos energiája nélkül.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo