Földrengés cikkek


Kisebb földrengés volt Magyarországon

Kisebb földrengés volt Magyarországon 

Ezúttal a déli országrészben mozdult meg a föld.
Sokba kerültek a katasztrófák a biztosítóknak

Sokba kerültek a katasztrófák a biztosítóknak 

Biztosítási szempontból az egyik legköltségesebb év volt az idei a sorozatos természeti katasztrófák miatt, amelyek biztosítási kárértéke jóval meghaladja a 100 milliárd dollárt a Financial Times felmérése szerint.
Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat

Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat 

Ahol természeti katasztrófa történik, ott a városok a megújuló energiákra állnak át. Így történt ez Japánban is. A decentralizált energiaellátásban, az önellátó háztartások erejében van a túlélés és a reziliencia kulcsa.
Akkor is fizet, ha nincs kár

Akkor is fizet, ha nincs kár 

Kifejezetten lakossági ügyfeleknek szóló, földrengés esetén fizető biztosítást készülnek piacra dobni Kaliforniában. Az ügyfelek relatíve alacsony havidíj ellenében előre meghatározott összeget kapnának abban az esetben, ha lakhelyükön földrengés következne be, függetlenül attól, érte őket kár, vagy sem.
Régiós siker lehet a magyar földrengésvédelmi eszköz

Régiós siker lehet a magyar földrengésvédelmi eszköz 

A Star Seismic Europe Kft. magyar magántőkéből és JEREMIE kockázati tőke-finanszírozásból gazdálkodó vállalat, amely hazai tervezésű és gyártású eszközeivel számos épületet tehet biztonságosabbá. A magyar termék mellett szól még, hogy a beruházások jóval alacsonyabb költséggel  valósulhatnak meg, mely tényező kiemelkedő fontosságú a válság kapcsán. 
A japán földrengésnek hatása lehet a kötelező árára?

A japán földrengésnek hatása lehet a kötelező árára? 

A japán földrengés, szökőár és ezek következményeinek autógyártásra gyakorolt hatásait nem kalkulálták be a biztosítók, amikor tavaly kialakították a kgfb tarifáikat. Tartanak-e az árversenyben sikeresnek bizonyuló biztosítók attól, hogy a Japánban gyártott autóalkatrészek feltehető drágulása veszteséget okoz számukra az ősszel megadott díjaik mellett? - teszi fel kérdését a Astra szakértője.
25 ezer katona keres 12 ezer eltűntet

25 ezer katona keres 12 ezer eltűntet 

A japán kormány 24 ezer 800 katonát vezényel hétfőn a földrengés és szökőár sújtotta térségbe a még mindig eltűntként nyilvántartott több mint 12 ezer áldozat felkutatására - jelentette be a védelmi minisztérium.
Japán földrengés: mindenki megérzi

Japán földrengés: mindenki megérzi 

A március 11-én bekövetkezett földrengés a korábbi nagy természeti katasztrófákkal összevetve hatalmas pusztítást végzett Japán ipari bázisában, de azoktól nem a kár mértékében, hanem annak szerkezetében tér el leginkább: tartós károkat szenvedett el ugyanis az ország áramtermelési kapacitása és sérültek az ipari beszállítói csatornák, ami megnehezíti a helyreállítást, késlelteti a gazdaság talpra állítását.
A pánik a tőzsdéken igazából egy tisztulási folyamat

A pánik a tőzsdéken igazából egy tisztulási folyamat 

Tovább zuhantak az amerikai részvényindexek. Nem esett tovább az olaj és az arany ára tegnap. Tovább esnek az ázsiai indexek. Történelmi csúcsra erősödött tegnap a japán jen. A kezdeti esés után a nap végére korrekcióra számítunk.
Földrengés után felpöröghet a gazdaság

Földrengés után felpöröghet a gazdaság 

Erőteljes növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés- és szökőár-katasztrófa, és a kezdetben várható megtorpanás után a megemelt költségvetési kiadások és a japán jegybank részéről valószínűsíthető további enyhítés is segíteni fog a lendület fenntartásában - jósolták a hétvégén londoni makroelemzők.

Tokióban már helyreállt a közlekedés 

A japán rendőrség legfrissebb adatai szerint 900 ember halt meg a pusztító pénteki földrengés után, az eltűntek száma 1600, és több százan megsebesültek. A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna. Az áldozatok között a mentési munkálatokban részt vevők is vannak - szombaton két rendőr vesztette életét Mijagi prefektúrában. Ötvenöt társukkal megszakadt a kapcsolat, nem tudni, mi történt velük. Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy 50 ezer katona is csatlakozik a mentési munkálatokhoz, amelyek még nem kezdődtek meg a földrengés által legerősebben sújtott területeken, ahol újabb erős rengésektől és szökőártól tartanak.

Forró évek: a helyzet egyre fokozódik 

A World Meteorological Organization előzetes összesítése szerint nagyon valószínű, hogy 2010 a három legmelegebb év egyikeként íródik be a meteorológiai mérések történetébe, a 2000-es évek pedig a legmelegebb évtizedként.

Energiát nyerhetünk a vulkánokból! 

Miközben Indonéziában tombol a Merapi vulkán, másutt éppen e természeti jelenséget szeretnék befogni az emberiség javára. Közép-Amerikában új vállalkozások készülnek geotermikus energiát kinyerni a vulkánokból. A módszer jól jön a túlnyomórészt mezőgazdaságra hagyatkozó latin-amerikai nemzetgazdaságoknak, ahol a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, a globális felmelegedés következtében erősödő trópusi viharok éreztetik hatásukat. A geotermális eljárás kritikusai azonban emberi kéz okozta földrengésektől tartanak.

Földrengést okoz a geotermikus energiák hasznosítása? 

A geotermikus energia versenyképes lehet a szén-alapú energia-előállítással szemben, vélik szakértők. Az Egyesült Államokban több mint száz geotermális projekt részesült állami támogatásban, ám egy svájci földrengés óvatosságra inti a hatóságokat és az iparág szereplőit.

Nagy földrengés fenyegeti az USA-t? 

A Chilében történt, Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földmozgást nemrég Mexikóban követte 7,2-es rengés. Amerikában egyre nagyobb az aggodalom: a Szent András törésvonalon fekvő Kaliforniában várható a következő nagy katasztrófa? A hatóságok figyelmeztetnek: az állami szervek költségcsökkentései miatt nehezen tudnák kezelni az esetleges vészhelyzetet.

500-szor erősebb a haiti földrengésnél a chilei földmozgás! 

Hat héttel a megsemmisítő erejű haiti földmozgás után a Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű rengés rázta meg szombatra virradó hajnal Chilét - áram, víz- és élelmiszerellátás nélkül hagyva az ország lakosságának jelentős részét. A halálesetek száma vasárnapra megduplázódott, 708-ra emelkedett. A szám várhatóan tovább nő a következő napokban. Több száz személyt eltűntként tartanak nyilván, tudósított a CNN hírcsatorna. A modern kor legnagyobb földrengése 1960-ban ugyancsak Chilében történt.

George Clooney ismét pénzt gyűjt 

Az Oscar díjas filmsztár, George Clooney kezdeményezésére január 22-én jótékonysági tévéműsort közvetít az MTV Networks. A beletefonáló nézők adományokat ajánlhatnak fel a Haitin történt földrengések károsultjainak megsegítésére. A 2001. szeptember 11-i események nyomán rendezett hasonló műsor 30 millió dollárt gyűjtött össze. 

Lövöldözések, fosztogatások a földrengés sújtotta Haitin 

Port-au-Prince utcáin egyelőre nincs rend, de a segítség már a világ minden tájáról megindult Haitire; az Egyesült Államok például százmillió dolláros segélycsomagot ajánlott fel. Segítséget küldött Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo