Atomenergia cikkek


Döbbenetes pofon a magyar atomenergiának

Döbbenetes pofon a magyar atomenergiának 

Egész más energiamixet szeretnének az emberek, mint a kormány.
Új világ kezdődött a németeknél

Új világ kezdődött a németeknél  

Az energiaválság haladékot biztosított az utolsó három, még üzemben lévő német atomerőműnek.
Egyre messzebb Putyin álma Európa zsarolása az energiával

Egyre messzebb Putyin álma Európa zsarolása az energiával 

Vasárnap megkezdi az áramtermelést Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban.
Nagy a gond a francia atomreaktorokkal

Nagy a gond a francia atomreaktorokkal 

Franciaországban több mint harminc évvel ezelőtti szintre süllyedt tavaly a villamosáram-termelés.
És mi belgák hová álljunk atom ügyben?

És mi belgák hová álljunk atom ügyben? 

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium.
Hollandia két új atomerőművet épít

Hollandia két új atomerőművet épít 

A holland kormány két új atomerőmű megépítését határozta el.
Áramhiányra készülnek a franciák

Áramhiányra készülnek a franciák 

Franciaországban két újabb atomreaktor állt újból üzembe, az 56-ból negyven működik.
Nukleáris veszélyhelyzet van, miután Putyin tudatosan szétlöveti az egyik atomerőmű vezetékeit

Nukleáris veszélyhelyzet van, miután Putyin tudatosan szétlöveti az egyik atomerőmű vezetékeit 

Aszódi Attila sokat tett azért, hogy megszülessen a Paks 2 szerződés a Roszatommal. Most már nem olyan biztos abban, hogy az oroszok megfelelő partnerek.
A lengyeleknek eszük ágában nincs a Roszatommal atomerőművet építtetni

A lengyeleknek eszük ágában nincs a Roszatommal atomerőművet építtetni 

A Westinghouse Electric amerikai vállalat építi az első lengyel atomerőművet.
Önt nem idegesíti, hogy az oroszok naponta fenyegetőznek atomfegyvereik bevetésével?

Önt nem idegesíti, hogy az oroszok naponta fenyegetőznek atomfegyvereik bevetésével? 

Lassan szinte naponta húzzák elő az orosz vezetők az atomkártyát. Legutóbb a külügyminiszterük beszélt megint erről. A magyar Büntető Törvénykönyv szerint nem lehet azt a látszatot kelteni, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be. A történelem úgy tűnik túllépett a hatályos normákon.

Magyar kutatók menthetik meg az atomenergiát 

A magyar energetikai politika egyik fő kihívása, hogy 2030-ra az országban az elektromos energia döntő többségét szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsák elő. Ezt a célt nukleáris energia nélkül nem lehet teljesíteni. A Szegedi Tudományegyetemen két olyan kutatás is mérföldkőhöz érkezett, amikor lézerrel neutronokat állítanak elő.

Szomorú statisztika 

Magyarország hátulról a negyedik helyen áll az Európai Unióban a megújuló energiaforrások felhasználását tekintve. Az összes volt szocialista ország megelőz minket.

A magyarországi napelemek teljesítménye meghaladta Paksét 

2020-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9 százalékra emelkedett, így Magyarország teljesítette a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2020-ra kitűzött célt.

Miniszteri biztosa van már az atomenergia békés célú felhasználásának 

A biztos feladatai közé tartozik egyebek mellett a Szaúd-Arábiával való együttműködés is.

Timmermans nem ellenzi az atomenergiát, csak méregdrágának tartja az új atomerőműveket 

Az atomenergia és a földgáz ugyan hasznos lehet a szén kiváltásában, de nem fenntartható, ráadásul pénzügyileg is egyre kevésbé éri meg belefektetni az Európai Bizottság európai zöld megállapodás végrehajtásáért felelős ügyvezető alelnöke szerint.

Bevásárolnak az oroszok Pakson: már az építési területet is kamerákkal védenék 

Biztonsági kamerákat és beléptető-rendszert vásárolnának az oroszok Paksra. Korábban felhőalapú szoftvereket, üzemanyagkártyákat, és irodai eszközöket is beszereztek már hasonló tenderek keretében.

Szijjártó kiosztotta az Európai Uniót 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kontinensen negatívan diszkriminálják az atomenergiát, és ezt be kell fejezni.

Az osztrákok nem az atomenergia felé nyitnának 

Ausztria nem szeretné, ha az atomenergia fejlesztését az Európai Unió pénzalapjaiból finanszíroznák.

Meg lehetne menteni a Földet atomerőművekkel? 

Nagyon ketyeg az óra, lehet, hogy minden eszközt be kéne vetni a Föld megmentése érdekében. Erről tárgyal ma a német kormány is. A fosszilis energiahordozók az üvegház-hatású gázok háromnegyedéért felelősek. Vajon ki lehetne-e ezeket váltani mind atomerőművekkel?

Az olajlobbinak dolgozna Joe Biden amerikai elnökként? 

A Reuters megszellőztette tervezett elnökválasztási programja egy részét, melyben továbbra is szerepet adna a fosszilis energiáknak az amerikai energiamixben. Az elnökjelöltségért versenyző riválisok és a progresszív környezetvédő szervezetek is hevesen támadják emiatt az USA elnökségére ácsingózó Bident.

Szivárog a püspökszilágyi atomtemető 

Immáron évek óta észlelhető, hogy emelkedik a talajvíz trícium-szintje, de most már a radiokarbon-szint is megnövekedett. Mindez azt jelzi, hogy a hulladékokból és a tárolókból radioaktív anyagok kerülnek a környezetbe – olvasható az Energiaklub elemzésében.

Atomerőművek is leálltak a hőség miatt 

A nukleáris energia üvegházgáz-szempontból az egyik legtisztább energiaforrás, azonban a klímaváltozás mégis kérdésessé teszi a jövőjét. Ennek egészen praktikus oka van: túl meleg van ahhoz, hogy működjenek.

Egyre titokzatosabb az európai radioaktív felhő 

A szakértők tanácstalanok. 2017 októberében Európa-szerte megnőtt egy bizonyos radioaktív izotóp szintje a levegőben. Az oroszok és kazahok cáfolták, hogy tőlük eredne a sugárzás, hiába merült fel ez a teória.

Radioaktív hulladék miatt indul újabb eljárás a paksi bővítés ügyében 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Energiaklub civil szervezet, mert úgy vélik, a paksi beruházók nem tudták megnyugtatóan tisztázni, hogyan tárolják majd a sugárzó hulladékot.

250 ezer évig kéne tárolnunk a paksi szemetet 

Hatalmas, felfújható „nukleáris hulladékos hordót” úsztatott végig a Duna budapesti szakaszán a Greenpeace Magyarország több tucatnyi kenus aktivistával, hogy így hívja fel a figyelmet a nukleáris hulladékok súlyos problémájának megoldatlanságára.

Még száz évig is kísérthet Fukusima 

A Fukusima körüli kitelepítési zónában végzett legfrissebb Greenpeace-mérések azt mutatják: a sugárzás szintje a területen továbbra is többszörösen meghaladja a lakosságra vonatkozó nemzetközi határértéket, így a területekre még évtizedekig nem lehet visszaköltözni.

Befektetők legyeskednek Csernobil körül 

Atomenergia helyett megújuló energia. Ennél szebb üzenete nem is lehetne a beruházásnak. Olcsók a telekárak, ott a villamoshálózat, ezért közel 60 projektjavaslat érkezett beruházóktól a kormányhoz.

Hamarabb zölddé válhat az európai energiahálózat, mint gondolták 

A 3500 tagot tömörítő Eurelectric energiaipari szervezet szerint felgyorsult az átállás a megújuló energiákra Európában. Hamarabb lehet az öreg kontinens energiatermelése karbonsemleges, mint ahogy előző jelentésükben 2009-ben jósolták.

Van egy kis gond a csernobili szarkofággal 

Az év végéig el kellene készülnie az új burkolatnak a csernobili erőmű balesetet szenvedett reaktorán, de sajtóértesülések szerint ez nem fog sikerülni, mert túl magas a sugárzás a területen.

Paks II.-nél nem lesz garancia a Duna védelmére? 

A Pécsi Törvényszék közölte, hogy elutasította a Greenpeace és az Energiaklub keresetét, amit a tervezett új paksi atomerőművi blokkok megvalósításához szükséges környezetvédelmi engedély ellen nyújtottak be. A döntéssel ellehetetlenült az, hogy magyar bíróság előtt folyhasson vita és születhessen döntés a Paks II beruházás környezetvédelmi engedélyéről.

Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat 

Ahol természeti katasztrófa történik, ott a városok a megújuló energiákra állnak át. Így történt ez Japánban is. A decentralizált energiaellátásban, az önellátó háztartások erejében van a túlélés és a reziliencia kulcsa.

Hat évvel később is kellemetlen meglepetést szerzett Fukusima 

Nesze neked atomenergia: amerikai és japán kutatók hat évvel a katasztrofális fukusimai nukleáris baleset után is a reaktorból származó radioaktív szennyeződést mutattak ki a száz kilométerrel távolabb lévő tengerparton.

Beszólt Trumpnak a kormányzati szakértő: több megújuló energia kell! 

Trump korábban azt mondta, hogy a megújuló energiák időnként destabilizálják az áramhálózatot, mert a térnyerésük miatt sok szénerőművet zártak be. Egy távozó tisztségviselő azonban ellentmondott neki. Nyilvánosan. Amire tapsvihart kapott. Egy olyan konferencián, ahol Trump szénbarát energiaminisztere is elődást tartott.

Megtámadják Paks II. engedélyét 

Két civil szervezet is fellebbezést nyújtott be a bírósághoz a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok környezetvédelmi engedélyével szemben. Véleményük szerint ugyanis az erőmű környezetvédelmi hatástanulmánya pontatlan és megalapozatlan.

Napot és szelet akarnak, nem nukleáris hulladékot a fiatalok 

Az évezredekig sugározó atomhulladék, az orosz atomerőmű és korrupt politikusok helyett inkább nap- és szélenergiát szeretnének a fiatalok a jövőben. Az Energiaklub az EFOTT-on fesztiválozókat kérdezte.

Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia 

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint gazdaságos lenne Paks II 

Paks II. csak nagymértékű állami támogatással működne – állítja tanulmányában a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. Egyszerűen nincs olyan forgatókönyv, amelyben gazdaságilag meg lehetne indokolni a bővítést.

Úszó atomerőműveket építene Kína 

Úszó atomerőművekből látná el elektromos energiával a távoli tengeri területeken lévő létesítményeit Kína, így a dél-kínai-tengeri építkezéseket is - jelentette pénteken az angol nyelvű, Global Times című kínai lap.

Harminc éve szólaltak meg a szirénák 

Egy veszélyes kísérlet miatt 1986. április 26-án a levegőbe repült a csernobili atomerőmű négyes blokkja. A harminc évvel ezelőtti katasztrófa nyomait még mindig magukon viselik a környező területek, ezrek szenvednek a sugárzás miatti betegségektől, Kijev mégis a terület újrahasznosításán gondolkozik, Európában és a világban pedig ketyegnek tovább a csernobilihez hasonlító időzített bombák.

Számíthatunk a szélre 

2030-ra, vagyis 15 éven belül villamosenergia-igényeink negyedét tudnánk lefedezni szélenergiával. Részesedésük az EU energiamixéből jelenleg 10%.

Felfüggeszti Brüsszel a paksi bővítést? 

Brüsszeli információk szerint az Európai Bizottság felfüggesztene minden folyamatot és beszerzést a paksi bővítés kapcsán, mivel az Orbán-kormány megsértette a közbeszerzési szabályokat a Roszatom megbízásával. A Miniszterelnökség szerint jogszerűen jártak el.

Komoly gondok vannak a paksi bővítéssel 

Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott környezeti hatástanulmány nem foglalkozik behatóan a keletkező hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok - áll az Energiaklub Paks II környezeti hatástanulmányáról készített véleményében.

Jól érzik magukat az állatok Csernobillban 

Szaporodnak a vadállatok a csernobili atomerőmű körül kialakított lezárt övezetben. Az emlősök összeszámlálásának legutóbbi adatai alapján a kutatók feltételezik, hogy feltehetően több vadállat él a 30 kilométeres övezetben, mint a békés célú atomenergia-felhasználás történelme legsúlyosabb katasztrófájának tartott 1986. április 26-i robbanás előtt.

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből 

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.

Csernobil: nem hitték el, hogy velük is megtörténhet 

Huszonkilenc évvel ezelőtt egy elhibázott kísérlet miatt felrobbant a csernobili atomerőmű egyik blokkja. Moszkvában először nem vették komolyan a balesetet, a vezető orosz akadémikus szerint az atomerőmű nem veszélyesebb, mint egy szamovár. A világban most is több, a csernobilihez hasonló időzített bomba "ketyeg".

Dúl a vihar Paks körül 

Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását - jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap. A kormányszóvivő cáfolta az értesülést, Lázár János szerint azonban vannak uniós aggályok, de folyamatos az egyeztetés.

Főenergetikusi találkozó atomenergia nélkül 

A 2015. február 25-27. között Visegrádon tartott XXII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum a résztvevőktől érkező visszajelzések alapján elérte célját, nevezetesen azt, hogy olyan fórumot biztosítson a hatóság, a szakma, az önkormányzatok és nem utolsósorban a diákság részére, ahol az energiáról és az innovációról portfólióban beszélünk és konstruktívan gondolkozunk együtt.

Bontják a fukusimai reaktort 

Egy speciális, távirányítású daruval megkezdték a fukusimai egyes reaktorblokk bontását. Az üzemeltető reményei szerint 2018-ban a sérült fűtőelemeket is kiemelhetik. A gond csak az, hogy senki sem tudja, mi van a reaktor belsejében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Megugrott a legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozások árbevétele

Megugrott a legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozások árbevétele  

A száz legeredményesebb cég nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben.

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon

Az ideinél már csak jobb év jöhet a lakáspiacon  

A romló gazdasági környezet, a magas infláció okozta reálbér-csökkenés, a megugró hitelkamatok és az általános bizonytalanság látványos fékezést hozott idén a lakáspiacon.

Társadalom

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes

Izgalmas finálé a pénzügyi versenyben: 1200 csapat közül került ki a győztes 

December 7-én, személyes részvétellel tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo