Atomerőművek is leálltak a hőség miatt

A nukleáris energia üvegházgáz-szempontból az egyik legtisztább energiaforrás, azonban a klímaváltozás mégis kérdésessé teszi a jövőjét. Ennek egészen praktikus oka van: túl meleg van ahhoz, hogy működjenek.

Szombaton a francia áramszolgáltató, az EDF három atomerőmű négy reaktorát is leállította. Nem sokkal korábban Svédországban kellett leállítani egy reaktort, valamint Finnországban, Németországban és Svájcban is csökkentett üzemmódba kapcsolták a nukleáris erőműveket. A lépések oka mindegyik esetben az elmúlt napokban tapasztalt hőség és szárazság volt.

Az atomerőművek valójában hőenergia segítségével termelnek elektromos energiát: a fűtőelemekkel nagy mennyiségű vizet forralnak fel újra és újra, és az így keletkezett gőz hajtotta turbinák termelik az áramot. A folyamathoz nagy mennyiségű hűtővízre van szükség, ezeket általában folyókból, tavakból, tengerekből nyerik, majd visszaengedik oda a vizet.

Túl nagy vízigény

A probléma, hogy az Európát a napokban sújtó hőség miatt nemcsak a levegő, de a természetes vízforrások hőmérséklete is növekszik, vagyis az atomerőműveket is nehezebb hűteni, azoknak több vízre van szükségük. Azonban általában a környezetvédelmi törvények előírnak egy limitet, ami feletti mennyiségű vizet már nem lehet kiszivattyúzni a természetes víztestekből. Emiatt több helyen nem volt más választás, mint leállítani az áramtermelést az atomerőművekben. Európában

Kép: SXC

A nukleáris energia gyakran felmerül, mint a fosszilis tüzelőkkel működő erőművek alternatívája. A károsanyag-kibocsátást és az üvegházhatást valóban csökkentené, ha a szén- vagy földgáz-erőműveket atomerőművekre cserélnénk, hiszen az atomenergia gyakorlatilag teljesen kibocsátásmentes. Azonban a nagy vízigény a jövőben központi kérdéssé válhat az atomerőművek építéséről vagy fenntartásáról szóló vitákban. A klímaváltozás nemcsak a magasabb átlaghőmérsékletet, hanem a szárazságot is jelent, azaz a víz értékesebb erőforrássá válik, mint korábban bármikor.

Baj lehet ott, ahol nagy az atomenergia részesedése

A szárazság miatt augusztusban Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is erdőtüzeket okozott, Németországban pedig a nagyobb folyók egy része is hajózhatatlanná vált.

A Föld termőtalajának már 75 százaléka sivatagasodik
Műholdas felvételek alapján állította össze a Sivatagosodás Világatlaszát az Európai Bizottság kutatási központja. Évente az EU területének felével felérő területen kezdődik meg a sivatagosodás, 2050-re a talaj 90 százaléka érintett lesz.
Ennél is nagyobb gondot okozhat a vízhiány a mezőgazdaságban. Az Európai Bizottság kutatási központja által kiadott Sivatagosodás Világatlasza szerint a népességnövekedés és a klímaváltozás együttes hatása miatt nő a termőföldekre nehezedő nyomás, amely hosszú távon sivatagosodáshoz vezet. A Világatlasz szerint a Föld szárazföldi talajának több mint 75 százalékánál már megkezdődött a sivatagosodás, 2050-re pedig már a termőföldek 90 százaléka válik érintetté. Ez közel 10 százalékkal fogja csökkenteni a globális terméshozamot. A sivatagosodás Európát is érinti, az ENSZ adatai szerint Magyarország is azok között az országok között van, ahol a folyamat már elindult.

Európában a tavakból és folyókból kinyert víz mintegy felét már most is az atomerőművekben használják fel. A vízigény itt és a mezőgazdaságban is tovább nő majd, ha gyakoribbak lesznek a mostanihoz hasonló forró nyarak. Egy tavaly készült tanulmány a fosszilis tüzelők mellett az atomenergia részarányának csökkentését is javasolja, különben nyaranta rendszeres áramkimaradásokhoz vezethet az atomerőművek kielégíthetetlen vízigénye.  A tanulmány szerint ebből a szempontból a mediterrán országok érintettsége a legmagasabb, ahol a legnagyobb gondokat okozza a szárazság. Emellett olyan országokban lehetnek problémák, ahol magas az atomenergia részesedése az energiamixben: ilyen Franciaország, Lengyelország és Magyarország is. Itthon a megtermelt villamosenergia több mint fele a paksi atomerőműből származik, és ennek részaránya az új erőműblokk megépülése után várhatóan nem fog csökkenni.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo