Napkollektor cikkek


A magas adóterhelés miatt a hazai napelemcégek komoly versenyhátrányban vannak a külföldiekkel szemben

A magas adóterhelés miatt a hazai napelemcégek komoly versenyhátrányban vannak a külföldiekkel szemben 

A Klasszis Média E, mint energia konferenciáján kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a hazai és nemzetközi állapotokat.
Segíthetik a megújuló energiák terjedését a sókristályos akkumulátorok

Segíthetik a megújuló energiák terjedését a sókristályos akkumulátorok 

A holnap befutója lehet az energiatárolásban a sókristályos akkutelep. Egy svéd energiaszolgáltató a nyáron berlini telepén kísérleti jelleggel kipróbálja őket. Elvileg hónapokon át képesek tárolni az energiát veszteség nélkül. Ha beválik, a lítiumion-akkuk komoly vetélytársa indulhat el hódító útjára.
Ki sem találnád, mely termékek felelősek a globális légszennyezés harmadáért!

Ki sem találnád, mely termékek felelősek a globális légszennyezés harmadáért! 

Az autók, mosógépek és elektromos eszközök legyártása és meghajtása felelős a globális üvegházgáz-kibocsátás 30 százalékáért. Mert ezen eszközök előállításához sokféle ércet kell kitermelni a földből.
Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg

Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg 

Kalifornia az első tagállama az USA-nak, ahol 2020 január 1-étől kötelezővé teszik a napkollektorok felszerelését a háromemeletesnél kisebb lakóházakra. Többe kerül így egy ház felépítése, de 15-20 év alatt megtérül a ráfordítás.
Az Ajax stadionját használt autóakkumulátorok működtetik

Az Ajax stadionját használt autóakkumulátorok működtetik 

Az Ajax focicsapat amszterdami stadionját elektromos autók számára gyártott, új és használt akkumulátorok látják el energiával. Ez a legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúra Európában és alighanem példaértékű modellként szolgálhat más nagy épületek energiaigényeinek fedezésére.
Napenergia: vigyázat, előzök

Napenergia: vigyázat, előzök 

Az újonnan létesített áramtermelő kapacitások tekintetében 2017-ben a szoláreszközök felülmúlták a fosszilis infrastruktúrákat. Rekordmennyiségű napenergiás kapacitást létesítettek tavaly.
Brüsszel tönkreteheti a megújulókat használó háztartásokat

Brüsszel tönkreteheti a megújulókat használó háztartásokat 

Az Európai Bizottság egy új javaslata ugyanolyan kötelezettségeket osztana a napkollektorokat használó háztartásokra, mint az erőművekre. Ezzel irdatlan nagy adminisztrációs és anyagi terheket zúdítanának a kis energiatermelőkre. Az EU-s energiaminiszterek ezzel eddig nem sokat törődtek, inkább a szénbányászat támogatásának megszüntetése ellen lobbiztak Brüsszelben.
Vonzó gondolat az energiaszolgáltatóktól való függetlenség

Vonzó gondolat az energiaszolgáltatóktól való függetlenség 

A magyarok többsége pozitívan vélekedik a napelemes rendszerekről. Legfőbb előnyüknek a környezettudatosság mellett az energiaszolgáltatóktól való függetlenséget tekintik azok a főként családi házban élők, akik szívesen belevágnának saját rendszer telepítésébe. Az érintettek jelentős részét azonban a magas belépési költségek visszatartják, bár az igényelhető támogatásokról keveset tudnak – derül ki egy felmérésből, amelyet az Optimum Solar Kft. megbízásából készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.
Nem fogynak el az olajkészletek, sőt a fogyasztás is nő

Nem fogynak el az olajkészletek, sőt a fogyasztás is nő 

Nemhogy nem fogy el az olaj, de a fogyasztás sem csökken, hiába folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Per pillanat úgy tűnik, hogy 2040-ig folyamatosan egyre több olajat fogunk használni a világgazdaság működtetésére.
Az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok

Az ablakunk is napenergiát termelhet: jönnek az átlátszó napkollektorok 

A napkollektorok új generációja úgy néz ki, mint az üveg, és hamarosan ugyanannyi energiát tud generálni a napfényből, mint amennyit a korábbi modellek. Épületek és autók ablakaiként is használhatók lesznek.

Napenergiával vészelik át a természeti katasztrófákat 

Ahol természeti katasztrófa történik, ott a városok a megújuló energiákra állnak át. Így történt ez Japánban is. A decentralizált energiaellátásban, az önellátó háztartások erejében van a túlélés és a reziliencia kulcsa.

Állami támogatás nélkül is versenyképesek a szolárfarmok 

Angliában nyílt meg az első olyan szolárfarm, melynek működtetéséhez már nem vesznek igénybe állami támogatást, mert nélküle is versenyképes áron tud termelni villamosenergiát.

Túl drága lenne Trump napelemes fala 

Nemcsak a szolárpanelek dobnák meg az egyébként is költséges építkezés büdzséjét, hanem a hálózat kiépítése, mellyel a gyéren lakott határvidékről a városokba juttatnák az áramot.

Lopta a napelemtető ötletét a Tesla vezére? 

Egyedülálló újdonságként mutatta be a tech világ egyik szupersztárja, Elon Musk új, napelemes tetőcserepét. Valójában viszont úgy tűnik, van, aki már közel 10 éve gyárt hasonlót. Egyesek már bele is buktak hasonló termékbe, sőt, az is lehet, hogy a most bemutatott termék tervei sem Musk fejéből pattantak ki...

Energetikai fejlesztés – de mire is? 

A most induló vidékfejlesztési pályázatok többsége tartalmaz megújuló energiával kapcsolatos projektelemet, sőt, többletpontot is jelenthet, ha valaki például napelemben vagy hőszivattyúban gondolkodik a beruházása során. Fontos azonban, hogy energetikai korszerűsítésnél, amennyiben azt a vidékfejlesztési programból finanszírozza egy vállalkozás, legalább 10 százalékos energiahatékonysági javulást kell elérni.

Összefogással szereznek napenergiát a tető nélküli lakók 

A napenergiát nemcsak azok szerezhetik be egy háztartásra elegendő, kis mennyiségben, akik önálló ház tulajdonosai, vagyis tetővel rendelkeznek. Amerikában országszerte a szomszédság fog össze, hogy szolárkerteket létesítsenek lakásaik energiaellátására.

Úszó erőmű a Murán 

Napkollektoros energiarendszerrel működő iszapszárító csarnokot építenek, valamint a Murára kihelyezett úszó erőművet helyeznek üzembe a Zala megyei Tótszerdahelyen.

Terjednek a hordozható napenergiás eszközök 

Minden órában olyan mennyiségű energia érkezik a napsugarakban a Földre, ami egy évig tudná biztostani a Föld 7 milliárd emberének villamos energia-igényét. Az iparilag fejletlen országokban, ahol  az áramhálózat nem kiterjedt, hatalmas felvevőpiacot jelent a szegénysorban élő lakosság is: számos cég mozdul rá az új piaci résre, napenergiás mobiltelefontöltőket és más eszközöket kínálva nekik.

Jönnek az organikus napkollektorok 

A szolár-eszközök gyártásában eddig két technológia terjedt el, a "fotovoltaikus" eszközök, vagyis napelemek, melyek a nap sugarainak energiáját elektromos energiává alakítják, és a hőenergiás eszközök, vagyis napkollektorok, melyek hőenergiává alakítják a napsugárzás energiáját. Mindkettőben nem kevés veszélyes anyag kerül felhasználásra, mint a kadmium, a szelén vagy a kén-hexafluorid, ami erős üvegházgáz-hatású elem. Egy angol projekt azonban organikus anyagokból oldaná meg a szolárcellák gyártását.

Újabb naperőmű épülhet Magyarországon 

Két telephelyen, összesen öt és fél hektáron tervezi mintegy négy megawattos naperőmű létesítését a Komárom-Esztergom megyei Ete önkormányzata.   

Március végéig pályázhatunk olcsóbb fűtésre és meleg vízre 

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram" című pályázat meghosszabbított határideje 2012. március 31-én jár le.

Energiatermelő híd épül 

Napelemekkel fednek be Londonban egy Viktória korabeli vasúti hidat. A Blackfriars így a világ egyik legnagyobb városi naperőművévé változik, ráadásul a vonatok zavartalanul közlekednek majd a tetőt borító 4400 napelem alatt.

Napenergiával a tanítási szünet ellen 

Napkollektor építésére pályázik a szigetközi Hédervár; Juhász József polgármester közlése szerint el akarják kerülni, hogy az év eleji esethez hasonlóan szénszünetet kelljen tartaniuk.

Egyre olcsóbbak lesznek a napenergiai eszközök 

Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje. De gyártóiknak nem feltétlenül jó, hogy szélesebb kör számára megengedhető termékké válnak.

Olcsó meleg vizet adna a kormány 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,97 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében használati melegvíz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerzésére és telepítésére. A forrást a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Ki lesz a magyar napváros? 

Még néhány hét és egy ünnepélyes díjátadón kiderül, melyik magyar város, illetve falu jár élen a napenergia hasznosításában. A Napkorona Bajnokságban versenyző települések a Napkorona díj mellett azzal is gazdagodhatnak, hogy közülük három az európai versengésben is jó eséllyel indulhat.

A Szahara ment meg bennünket? 

Lassan formálódik a világ legnagyobb napenergia projektje: a Szaharában elhelyezett napkollektorok óriási telepe villamos energiát termelne Európa lakói számára. A beruházók a múlt héten megállapodást írtak alá, miszerint megkezdik a pénzügyi tervek kidolgozását. Az ellenzők szerint azonban Brüsszel csak a modern gyarmatosítás egy drága módját választotta.

Mit csinál egy államtitkár a Tesco tetején? 

A budörsi Tesco áruház tetején lévő, 1030 négyzetméter napkollektor-telep 270 háztartás éves igényét kielégítő energiát termel meg. Mi elkísértük Dióssy Lászlót, a zöld tárca államtitkárát és a helyszínen tekintettük meg a szerkezetet.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért  

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása.

Pénzszerzés

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél  

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyféltájékoztatási gyakorlatot tekintette át.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.

Gazdaság

Óriási robbanás előtt áll Budapest

Óriási robbanás előtt áll Budapest  

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo