hirdetés

Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg

Kalifornia az első tagállama az USA-nak, ahol 2020 január 1-étől kötelezővé teszik a napkollektorok felszerelését a háromemeletesnél kisebb lakóházakra. Többe kerül így egy ház felépítése, de 15-20 év alatt megtérül a ráfordítás.
hirdetés

Kaliforniában bőséges erőforrás a napfény. Az 1910-es években a filmgyártás is azért vándorolt át New Yorkból Los Angelesbe, mert ott megfelelőek voltak a fényviszonyok a forgatáshoz. Az új előírás, mely kötelezővé teszi a napelemek felszerelését, 2020 január 1-től hatályos, és minden új építésű házra vonatkozik, akár családi ház, akár többlakásos társasház, ha háromemeletes vagy annál kisebb.

Ha ezt betartják, tényleg csökkenhet a rezsi
Viszonylag kevés eset képez kivételt a szabály alól, például azok a házak, melyek teteje túl kicsi ahhoz, hogy szolárpaneleket rakjanak rá, vagy melyek árnyékban vannak. A Kaliforniai Épületszabvány Bizottság (CBSC) és a Kaliforniai Energia Bizottság (CEC) is egyöntetűen, ellenszavazat nélkül fogadta el az új követelményt. A CEC-nél a szavazást akkora érdeklődés övezte, hogy tömve volt a terem. A szavazás után mindkét helyszínen tapsviharban tört ki a nézőközönség.

A CEC becslése szerint 10 000 dollárt (2,82 millió forintot) kell pluszban rákölteni az építtetőnek a házra, ha napkollektorokkal akarja felszerelni. Az építőipari szereplők azonban ennél többre taksálják a pluszkiadást, nagyjából 14–16 ezer dollár (3,95–4,52 millió forint) közé teszik, és ez még nem foglalja magában egyéb zöld megoldások költségét, például a hőszigetelő nyílászárók, a világítás vagy a napenergiával működő eszközök beszerelését.

Kép: Freeimages.com

Annyi bizonyos, hogy hosszú távon nagy költségmegtakarítással jár a napenergia használata. Azt az energiamennyiséget nem kell az áramszolgáltatóktól megvenni. A CEC becslése szerint 30 éves távon 19 000 dollár (5,38 millió forint) lehet a megtakarítás az áramköltségekben. Ez azonban számos tényezőtől is függ, hogy mekkorák a szolárpanelek, mennyi napfény éri egy hónapban, és milyen áron szerezhető ott be az áram a hálózatból.

Jelenleg Kaliforniában az új építésű lakóházak 20 százaléka van felszerelve napelemekkel.

Mennyi megújulót bír el a magyar áramhálózat? Titok
A szolgáltatók szinte ipari titokként kezelik az idevonatkozó adatokat, így nem lehet kiszámítani, mit bír el a magyar hálózat. Az sem segít, hogy 2017-ben tizenötször változott az energiatörvény, idén csak nyolc alkalommal.
hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo