Kötelező cikkek


Komolyabb drágulás mellett közel 100 ezer autós válthat most kötelező biztosítást

Komolyabb drágulás mellett közel 100 ezer autós válthat most kötelező biztosítást  

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége az év végi váltási időszakban 10-15 százalékos átlagdíj-emelkedésre és 80 ezer szerződésváltásra számít.
Stagnál a kötelező biztosítások díja

Stagnál a kötelező biztosítások díja 

Az idei első negyedévben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos állománydíja 46 ezer forint volt, ami csak minimális mértékben tér el 2021 azonos időszakához képest – derül ki az MNB friss negyedéves KGFB-indexéből. A fővárosi átlagdíjak 5 százalékkal mérséklődtek, a fővároson kívül tapasztalt 3 százalékos növekedés ezt azonban szinte teljesen ellensúlyozta. A kárráfordítások eközben egy év alatt 20 százalékkal nőttek, így tovább zárult a díj-kár olló.
Tömeges járványokhoz vezethet, ha nem vesszük komolyan az oltásokat

Tömeges járványokhoz vezethet, ha nem vesszük komolyan az oltásokat 

Az Egészségügyi Világszervezet 2001-ben sikeresnek bizonyult harcot indított a kanyaró ellen. A betegség előfordulása 2016-ra csaknem 80 százalékkal csökkent, de két éve váratlanul ismét megjelent egy sor országban, egy év alatt 30 százalékkal nőtt az esetek száma. A fő ok: a szegénység, de tényező az utazás is.
Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg

Kötelező napelem a lakóházakon: 15-20 év alatt térül meg 

Kalifornia az első tagállama az USA-nak, ahol 2020 január 1-étől kötelezővé teszik a napkollektorok felszerelését a háromemeletesnél kisebb lakóházakra. Többe kerül így egy ház felépítése, de 15-20 év alatt megtérül a ráfordítás.
A legtöbb autós cascóra már nem költ

A legtöbb autós cascóra már nem költ 

Ma éjfélig mondhatják fel kötelezőjüket azok az autósok, akik a jövőben más társasággal szerződnek. Arról, hogy a mostani kampányidőszakban érintett közel egymillió gépkocsi-tulajdonos közül hányan éltek ezzel a lehetőséggel, majd csak az új szerződések megkötése és az első díjak befizetése után lehet pontos képet kapni. Az már most is megállapítható, hogy a hazai autósoknak több mint a négyötöde megelégszik a kötelező biztosítással, cascót már nem köt.
A biztosítónak sem áruljuk el titikainkat

A biztosítónak sem áruljuk el titikainkat 

Minden második magyar hajlandó lenne valamilyen online csatornán biztosítást, - leginkább KGFB-t, lakás-, illetve utasbiztosítást - kötni, de még egy életbiztosítási szerződésre sem szánnának többet 32 percnél, derül ki abból a kutatásból, amelyet a Századvég végzett el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából.
Olcsóbb lehet a kötelező, ha összehangoljuk a biztosításainkat

Olcsóbb lehet a kötelező, ha összehangoljuk a biztosításainkat 

Javában tart a kötelező biztosítási kampány, ami az előrejelzések szerint mindegyik társaságnál a díjak emelésével jár. Van viszont lehetőség a kötelező árának csökkentésére is. Az együttkötési kedvezmények jelentősen lefelé módosíthatják a kötelező díját, illetve azzal is spórolhatunk, ha interneten keresztül kommunikálunk.
Akik a legjobban járnak a kötelezővel jövőre

Akik a legjobban járnak a kötelezővel jövőre 

A bizotsítók egymára licitálva vállalták be a különböző engedményeket, aminek eredményeként akár 50 százalékot is elérhet egyes esetekben a kötelező biztosítási díj csökkenés. A PBA.hu elemzői az első órák tapasztalataiból képzett ügyfélprofilok alapján bemutatják a kampány top5 legboldogabb célcsoportját.
Biztosan lesz díjemelés

Biztosan lesz díjemelés 

Rekordszámú fogyasztói panaszra számít a biztosítási szakma a baleseti adó miatt növekvő kötelező biztosítási díjak miatt, ezért a PSZÁF-hez fordult. Ugyanis hiába vehető már biztosra az adó és így az emelkedés, az törvénybe csak a kötelező kampány után kerül - így abban a bizonytalanságok miatt még nem szerepel majd. Így az autósok egy része valójában többet fizethet majd, mint amire a kampány alapján számít.
Emelkedni fog a kötelező díja

Emelkedni fog a kötelező díja 

Kiszivárgott hírek szerint a kormány a baleseti adót egységesen a kgfb-díjak 30 százalékos mértékében állapítja meg. A kotelezo.hu internetes szakportál álláspontja szerint mindez alapvetően felforgatja majd az autós piacot, mivel az átlagdíj a tavalyi nagyon alacsony díjszintet figyelembe véve is több mint ötezer forinttal emelkedne. A megnövekedett díjakat látva a tavalyi szintnél több autós kalkulál majd díjat, megpróbálva valamennyit megspórolni az új adón.

Kötelező: 20 százalékos drágulás? 

Kérdés egyelőre, hogy a baleseti különadót kivel fogják megfizettetni, az új adó akár 5-20 százalékkal is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 Ft-os díjemelkedést jelentene a következő évekre - írja Biztosítás.hu.

A japán földrengésnek hatása lehet a kötelező árára? 

A japán földrengés, szökőár és ezek következményeinek autógyártásra gyakorolt hatásait nem kalkulálták be a biztosítók, amikor tavaly kialakították a kgfb tarifáikat. Tartanak-e az árversenyben sikeresnek bizonyuló biztosítók attól, hogy a Japánban gyártott autóalkatrészek feltehető drágulása veszteséget okoz számukra az ősszel megadott díjaik mellett? - teszi fel kérdését a Astra szakértője.

400 forint lesz a benzin, de a kötelező díja csökken... 

Bár a kötelező biztosítások átlagdíja minden várakozást meghaladóan csökkent az elmúlt években és ma már a hazai díjszint az egyik legalacsonyabbnak tartott Román díjszinttel vetekszik,  a látványosan javuló baleseti statisztikák és zuhanó üzemanyag felhasználási adatoknak köszönhetően további díjcsökkenés is elképzelhető - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

Zsebünkre ment: kétmillió magyar kattintott novemberben 

Közel kétmillióan kattintottunk valamelyik biztosítási oldalra a novemberi kötelező felelősségbiztosítás kampány idején mért közönségadatok alapján. - derül ki a gemius/Ipsos Audience online közönségmérési kutatásából.

Kötelező: 150 ezer autós az utolsó órákra hagyja a váltást 

Legalább 150 000 autós vált még december 1-ig kötelező biztosítást. Ők azok a "tipikus utolsó naposok", akik a legvégső pillanatban intézik el biztosítási ügyeiket. - derül ki a CLB.hu elemzéséből, amelyet az elmúlt két év tapasztalataira alapozva hozott nyilvánosságra.

Kötelező: Sok ügyfél "simán bedől" biztosítójának 

A kotelezo.hu internetes szakportál értékelése szerint hiába a hihetetlen díjzuhanás, az utolsó napok rohama, elképzelhető, hogy mégsem dől meg a tavalyi biztosítóváltási rekord. Sikeresnek tűnik ugyanis a biztosítók ügyfélmegtartó stratégiája, melynek során a kiküldött díjértesítőikben jelentősen alacsonyabb díjakat ajánlanak az eddig fizetettnél. Az ügyfelek jelentős része a megajánlott 10-15 százaléknyi díjcsökkenést hajlamos elfogadni, pedig kis utánajárással - akár ugyanannál a biztosítónál - legalább kétszer akkora összeget is spórolhatna.

Jövő évi kötelező tarifák: a PSZÁF-nek nem tetszettek 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyolc biztosítóval szemben tett közzé határozatokat a 2010. október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifák kapcsán. Két biztosítónak bírságot kell fizetnie, hét piaci szereplőnek pedig újból közzé is kell tennie díjtarifájának egyes elemeit november 13-án, a díjhirdetésnél igénybe vett két országos napilapban. - írja a hatóság kötleményében.

26 milliárdot spórolnak az autósok a kötelezőn 

A több mint 4 millió magyar autósnak idén a fele kötelező gépjármű felelősségbiztosítót (kgfb) fog váltani, a váltók fele pedig a K&H Biztosítót és az Astrát választja - derül ki az internetes alkuszok MTI-hez eljuttatott elemzéseiből.

Kötelező-váltás: sokan bajban lesznek? 

Csaknem félmillió autósnak jelenthet az átlagosnál is nagyobb gondot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás új rendszerére - köbcentiről kilowatt alapú számításra - való áttérés. Korábban ugyanis nagyjából ennyi forgalmi engedélybe vezették be pontatlanul a járművek teljesítményét jelző lóerő számot. A helyzet tisztázását levélben kérte a Belügyminisztériumtól a CLB biztosítási alkusz.

Amire senki nem számított: nagyot estek a kötelező díjai... 

Minden várakozáson felül csökkentették kötelező díjaikat egyes hazai biztosítótársaságok - áll a Biztosítás.hu frissen kiadott elemzésében. A 2011. évi tarifákat elemző alkusztársaság szerint a díjszámítás kilowatt alapra történő átállítása, a PSZÁF szigora és a biztosítók közti díjverseny további 15-20%-os árcsökkenést hozhat idén az autósoknak.

5000 forintért már váltanánk 

„Az ügyfelek 80 százaléka teljesen elégedett jelenlegi biztosítójával, tehát az idei kötelező felelősségbiztosítási kampány alatt sem fontolgatja a szolgáltató váltást. Azonban, ha a kalkuláció során akár csak 5.000 forintot is spórolhat, az autósok 43 százaléka máris gond nélkül váltana biztosítót"- derül ki az AEGONdirekt.hu felméréséből.

A teljesítmény alapú árazás átalakítja a kötelező piacot? 

Az autótulajdonosok szempontjából az idei kgfb kampány legfontosabb változása a köbcentiméter alapú tarifálásról kilowatt alapúra való átállás, amely a Generali várakozása szerint újraosztja a piacot. - állítja a biztosító közleményében.

A PSZÁF megunta a biztosítók "díjhirdetési technikáit" 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

Van, aki még biztosítás nélkül autózik? 

Lejárt a kötelezőkre idén meghosszabbított türelmi idő, március elseje óta nincs mentség azok számára sem, akik - esetleg - még mindig nem kaptak csekket a biztosítójuktól.  Összességében akár százezer forintra is rúghat a kötelező biztosítás nélkül autózók utólagos befizetési kötelezettsége, a bírság és a díj visszamenőleges költsége. A több mint 180 ezer kötelező biztosítással rendelkező CLB elemzése szerint: még mindig ezrek autóznak biztosítás nélkül.

Átlag 15 ezret spórolunk a kötelezőn 

Akár 20-25 milliárd forintos díjcsökkenést is okozhat 2010-ben a kötelező biztosítások piacán az a közel 1,5 millió darab kötelező biztosítási szerződés, melyet olcsóbbra cseréltek az autósok tavaly novemberben.

Kötelező: ne várjunk tovább a csekkre! 

Az előzetes adatok szerint megközelítette az egymilliót azok száma, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltottak a legutóbbi kampány során. Annak ismeretében, hogy minden eddiginél többen váltottak, nem meglepő, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is hosszúra nyúlik a kötelező biztosítási szerződések feldolgozása. A alkuszok eddigi tapasztalatai alapján becsülhető, hogy sok ezer autós a mai napig nem kapta meg az első esedékes díj befizetésére szolgáló csekket. Bár az új törvényi szabályozás már hatvan napos haladékot biztosít az első részletek kiegyenlítésére, lassan ez a határidő is lejár.

Félmilliós autós aggódhat, hogy nincs biztosítása 

Mintegy félmillióan autóznak abban a tudatban, hogy a kocsijuk erre az évre még nincs biztosítva, mert még nem fizették be az esedékes első részletet. Erről kivételesen a biztosítók tehetnek, mert sok helyre nem küldték még ki a felelősségbiztosítással kapcsolatos szerződéseket és csekkeket - olvasható az egyik biztosítási alkuszcég közleményében.

Kgfb: mire figyeljünk? 

Már csak három napig köthetik meg az új biztosításukat azok az autósok, akik novemberben felmondták kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb). A többség ugyan a felmondással egy időben megkötötte új biztosítását is, ám aki a biztosítótól vagy az alkuszától még nem kapott visszajelzést a befogadott ajánlatról, mindenképpen járjon utána, nem akadt-e el az ügyintézés valahol - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A változó jogszabályi környezetben érdemes áttekinteni, a következő időszakban mire célszerű még odafigyelni.

Nem árt tudni: kgfb változások januártól 

A biztosítás megkötésétől, és nem január első napjától számítja a biztosítás egyéves tartamát a január 1-jén hatályba lépő kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény, továbbá kötelezővé teszi a kártörténeti nyilvántartást, és nem a tulajdonos, hanem az üzembentartó kötheti meg a szerződést.

Ilyen még nem volt: idén egymillió magyar válthat 

Finiséhez érkezik a héten, minden idők legnagyobb kötelező kampánya. A vezető hazai biztosítótársaságok nyilatkozatai alapján az idei évben akár egymillió autós is olcsóbb kötelezőre válthat. - derül ki a Biztosítás.hu Kft. elemzéséből.

Utoljára spórolhatunk nagyobb összeget biztosítóváltással? 

Félidejéhez érkezett az idei kötelező kampány. Az időarányos adatokból kitűnik, hogy idén rekordszámú váltóra lehet számítani. A Biztosítás.hu szerint azonban könnyen lehet, hogy jövőre nem csökkennek tovább a díjak, de idén még rekord összeget spórolhatnak meg az autósok.

3 napja maradt, hogy ne büntesse meg a rendőr! 

Autósok ezrei kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, ha biztosítójuktól a jogszabályban szereplő január 30-i határidőig nem kapnak igazolást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetéséről. A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező meglétét a hatóságok kérésére igazolja.

80 ezer könnyelmű magyar autós van? 

Az előző évek tapasztalatai alapján a gépjármű-tulajdonosok mintegy 10-15 százaléka - bár december elsejéig felmondta - csak december második felében köti meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását.

Allianz, Wabard, Genertel a nyerő 

Három biztosító nyert a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampányon a piacvezető portál vasárnapi összesítése szerint. A netrisk.hu-n novemberben megkötött biztosítások száma elérte a 160 ezret.

A cégek 28 százalékot spórolnak a váltással 

Az idei évre piaci becslések szerint a gépjárművek mintegy tizenöt százalékát flotta tagjaként biztosították. A CLB Független Biztosítási Alkusz várakozása szerint ez az arány tovább nőhet az idén, mivel a hazai gazdálkodó szervezetek közül sokan még mindig egyenként intézik járműveik biztosítását akkor is, ha legalább öt gépjárművük van. A biztositastipp.hu oldalon megkötött szerződések tanúsága szerint az egyedi flottakedvezmények miatt ezeknek az autóknak átlagosan 28 százalékkal olcsóbb lett a kötelezőjük, mintha egyedileg, gépjárművenként akár több biztosítónál elhelyezve kötötték volna rájuk ezt a biztosítást.

Változik az autósok hozzáállása 

Legalább 300-350 ezer autótulajdonos a hátralévő tíz nap során fogja felmondani meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződését.

Nem a legolcsóbb kell a magyar autósnak 

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány új és kedvező tendenciája, hogy az autósok az ár mellett immár más szempontokat is figyelembe vesznek a biztosítóváltás mérlegelése során. Ennek köszönhetően tízből négy autós nem a legolcsóbb ajánlat mellett dönt.

Az autósok 85 százalékának érdemes váltania 

Hétfő reggelig több mint 60 ezren váltottak kötelező biztosítást a Netrisk.hu biztosítási portálon. Egy évvel ezelőtt a kampány bő első két hetében 40 ezer szerződés született, az idei forgalom tehát továbbra is 50 százalékkal felülmúlja a tavalyi rekordot.

Amit a biztosítók szívesen elkerülnének... 

A Biztosítás.hu portál adatai alapján az idei kampányban jelentősen nőhet a saját biztosítójukat olcsóbb díjért újraválasztók száma. Az első tíz nap adatai azt mutatják, hogy míg ez a szám az előző években 10% alatt maradt addig az idei kampányban az "újrakötések" száma akár a 40-50%-ot is elérheti.

Szegényebb a magyar: havi 500 forintot is megspórolna 

A tavalyival megegyező átlagdíjak, ám a biztosítók tavalyi sorrendjének teljes borulása - ezek a legfontosabb leszűrhető következtetések a CLB által működtetett biztositastipp.hu oldalon szombat óta megkötött mintegy 1200 szerződés adatainak alapján. Míg korábban 7-8 ezer forintos éves megtakarítástól váltottak biztosítót tömegesen, vélhetően a jelenlegi pénzügyi válság hatására az ügyfelek már hatezer forint felett is jellemzően lecserélik szerződéseiket.

Ügyvezetőt váltott a gépjármű-biztosító 

Mától új ügyvezető áll a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) élén. A poszton Zámbó Ákos váltja Takács Jánost.

A nők és az idősebbek is rászánják magukat 

Az idei évben 2007 szeptemberéhez képest mintegy 20 százalékkal növekedhet azoknak az aránya, akik kötelező gépjámű felelősségbiztosításukat a jelenlegitől eltérő biztosítónál kívánják megkötni. A lehetőségeket alaposabban feltérképezők körében is alapvető változás figyelhető meg: idén az idősebb korosztály, a hölgyek és az alacsonyabb végzettségűek körében nőttmeg a magukat érdeklődőknek vallók aránya.

Van gyereke? 40 százalék a kedvezmény! 

"Az előző évek tendenciáitól eltérően az idei évben enyhén emelkedő átlagdíjakkal találkozhatnak az autósok, akik belelapoznak a biztosítók ma megjelent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit tartalmazó kiadványba." - ad értékelést Bravik Attila, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. "A várakozásoktól eltérően tovább bővült az adható kedvezmények köre, miközben számos társaság a korábbinál is több szempont alapján határolja körül a célcsoportjait. Jellemző tendencia, hogy a fiatal vezetők díja területtől függetlenül, nem egy biztosító esetében drasztikusan megemelkedett."

Minden ötödik autós esélyes, hogy kevesebbet fizessen 

A piaci prognózisok szerint az idei évfordulóval közel nyolcszázezer autós köt új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést. Immár várhatóan tizenöt biztosító száll ringbe a közel négymillió autós bizalmáért. Minden eddiginél erősebb marketinggel kísért, kiélezett küzdelemre van kilátás az idei kampányban. A kampány hátterén kívül az elemzés igyekszik előre jelezni az egyes biztosítók várható stratégiáját is.

Kötelező: online váltunk, akár ötezerért 

A hazai piacon először hét éve nyílt lehetőségük az ügyfeleknek, hogy online biztosításközvetítő segítségével kössenek biztosítást. Azóta is folyamatosan bővül az elérhető biztosításfajták kínálata, az idei kötelező biztosítási kampány során pedig a biztosítóváltások közel felét már a világhálón keresztül fogják lebonyolítani.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le

Médiaiparban dolgozó bűnbandára csaptak le  

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Valami történt a hazai ingatlanpiacon

Valami történt a hazai ingatlanpiacon  

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Cégblog

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB

Visszaeső pénzügyi vállalkozás engedélyét vonta vissza az MNB  

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo