Van, aki még biztosítás nélkül autózik?

Lejárt a kötelezőkre idén meghosszabbított türelmi idő, március elseje óta nincs mentség azok számára sem, akik - esetleg - még mindig nem kaptak csekket a biztosítójuktól.  Összességében akár százezer forintra is rúghat a kötelező biztosítás nélkül autózók utólagos befizetési kötelezettsége, a bírság és a díj visszamenőleges költsége. A több mint 180 ezer kötelező biztosítással rendelkező CLB elemzése szerint: még mindig ezrek autóznak biztosítás nélkül.

Március elsején lejárt a korábbi 30-ról 60 napra meghosszabbított türelmi idő, amely alatt a rendőrök nem büntethették meg azokat az autósokat, akik biztosítójuk késedelme miatt nem tudták igazolni, befizették a kötelezőt. A moratórium letelte óta több tízezer forint bírságot is kaphat az, akiről kiderül, gépjárművének egyáltalán nincs kötelező biztosítása, vagy nem tudja bizonyítani a befizetést, illetve szerződésének érvényességét. Mint ismert, a tavaly év végi biztosító-váltási dömping miatt jó néhány társaság nem tudta időben feldolgozni az ügyfelek adatait, ezért a kötelező befizetésre szóló csekkeket is csak késve, vagy még mindig nem küldték ki.

Néhány ezren lehetnek

Több millió ügyfélből azonban ma már legfeljebb néhány ezer lehet, akinek valamilyen oknál fogva még nem postázta biztosítója a csekket - véli Németh Péter.  A CLB Független Biztosítási Alkusz cég szakértője nekik azt javasolja, hogy mindenképpen járjanak utána, miért késik az ügyintézés, de addig is, míg rendeződik a helyzet, csekk nélkül is fizessenek valamilyen módon, mert ha kárt okoznak, akkor nem lesz fedezetük a kárrendezésre, s ez esetben saját zsebből kell állni minden költséget. Ilyen esetekben egyáltalán nem mentség, ha valaki nem kapott csekket vagy egyéb „díjbekérőt". Németh szerint egyébként a szerződést érdemes az iratok közé készíteniük azoknak, akiknek valamiért még mindig nem érkezett meg a befizetési csekk, de megkötötték a szerződést. Így adott esetben a kötvénnyel tudják bizonyítani, hogy eleget tettek a kötelezettségüknek - véli a szakértő.

Információnk szerint abban az esetben viszont, ha kiderül, egyáltalán nincs érvényes kötelező biztosítás egy autóra, akkor ez összesen akár 100 ezer forintjába is kerülhet a tulajdonosnak, mert a bírság mellett visszamenőleg be kell fizetnie a teljes díjat, ha nem akarja,hogy járművét kivonják a forgalomból.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo