Biztosítás cikkek

hirdetés

Érdemes résen lenni a lakásbiztosításnál

Érdemes résen lenni a lakásbiztosításnál

Önmagában egy 5-10 éve vagy régebben kötött lakásbiztosítás nem biztos, hogy elegendő fedezetet nyújt a leggyakrabban előforduló károkra.
Bizonytalanok a kilátások a biztosítási piacon

Bizonytalanok a kilátások a biztosítási piacon

Némileg meglepő módon a világjárvány utóhatásai csak kis mértékben vetették vissza a régióbeli tranzakciók számát 2021-ben.
Ennyibe kerülnek a lakások a biztosítások alapján

Ennyibe kerülnek a lakások a biztosítások alapján

A lakásbiztosítások jelentős részénél az abban szereplő biztosítási összegek elmaradnak az ingatlan újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értékétől.
 Óriási buktató a ingatlanbiztosításoknál

Óriási buktató a ingatlanbiztosításoknál

A magyarok többsége nem tudná biztosítási kártérítésből újjáépíteni a viharban, tűzben vagy éppen földrengésben tönkrement házát.
Változnak a lakásbiztosítások

Változnak a lakásbiztosítások

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött.
hirdetés
Itt az olcsó Casco

Itt az olcsó Casco

2023 január 4-től már elérhető a Cristo új terméke, ami Cristo Casco néven debütál.
Sokan élnek a 130 ezer forint adókedvezménnyel

Sokan élnek a 130 ezer forint adókedvezménnyel

Az erre az évre járó, maximum 130 ezer forintos adókedvezmény kihasználása érdekében az elmúlt hetekben 8-10 ezren is köthettek új nyugdíjbiztosítási szerződést.
Egy új autó árát bukhatjuk, ha felelőtlenek vagyunk

Egy új autó árát bukhatjuk, ha felelőtlenek vagyunk

A téli sportbalesetek ellátása akár hatmillió forintba vagy még többe is kerülhet.
Új világ jön a lakásbiztosításoknál

Új világ jön a lakásbiztosításoknál

A két számjegyű infláció és az indexálás kombinációja ugyanis magasabb díjakat eredményezhet.
Kétszámjegyű drágulás jöhet egyes ingatlanbiztosításoknál

Kétszámjegyű drágulás jöhet egyes ingatlanbiztosításoknál

A budapesti családi házaknál az éves átlagos lakásbiztosítási díj az idén meghaladta az 50 ezer forintot.
hirdetés

Odacsapnak a biztosítóknak

Aktívabb lesz a szabályozói jelenlét a biztosítói szektorban - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter.

Az aszálykárok miatt felügyeleti biztos kerül egy biztosítóhoz

Felügyeleti biztos a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületénél.

Kiderült, mitől tartanak a legjobban a magyarok

Jobb félni, mint megijedni, tartja a közmondás.

Mennyire vannak felkészülve a nem várt helyzetekre a magyarországi vállalkozások?

Szinte valamennyi magyarországi cég rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással.

Megrohamozták Horvátországot a magyarok

Tengerre vágyók a magyarok, akik közül a legtöbben augusztusban és az egész nyáron Horvátországot választották a külföldi nyaralásuk helyszínéül. Átlagban 7732 forintot költöttek utasbiztosításra a külföldön pihenők, de voltak, akik százezernél is többet szántak erre a családi nyaralás idejére - derül ki a Bank360.hu adataiból.

Most kerülnek veszélybe a nyaralók

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedése jelentősen növeli mind a betöréses károk, mind a meghibásodások, illetve az elemi károk kockázatát. A károkra fedezetet kínáló nyaralóbiztosítások kötési folyamatát célszerű mielőbb megkezdeni, mivel a biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, szerződnek-e az adott ingatlan védelmére. Ez idő alatt a biztosítás még nem nyújt védelmet – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Van, aki 185 ezer forintot is kiad utasbiztosításra

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből. 

Jó hír az utazóknak

Bár a külföldi nyaralások a kint is érvényesülő infláció és a gyenge forintárfolyam együttes hatására tavalyhoz képest legalább 20-25 százalékkal kerülnek többe, utasbiztosításra egyelőre továbbra sem kell a korábbiaknál nagyobb összeget fordítani. A Netrisk.hu vezető biztosításközvetítő portálon a nyár első felében értékesített utasbiztosítások napi átlagdíja 622 forint volt, ami a járványt megelőző, három évvel korábbi 607 forintos szintet is mindössze néhány százalékkal haladja meg.

Fejenként legalább 300 ezer forintot szánnak külföldi nyaralásra a magyarok

Egy friss felmérés szerint idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervezők száma a 2019-es szintet.

Részben eltűnik egy olyan cégnév, amit szinte minden magyar ismert

2022. március 23-án sikeresen lezárult a magyar Aegon vállalatok akvizíciója. Az új tulajdonosokkal kötött megállapodás alapján a társaságok 2022 szeptemberétől Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., Alfa VIG Pénztárszolgáltató Zrt. néven lesznek jelen a piacon. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. név alatt folytatja tevékenységét.

Könnyűszerkezetes házra kötne biztosítást? Nem árt tájékozódni

Az egyre népszerűbb készházak biztosítása nem minden biztosítótársaságnál esik azonos elbírálás alá a hagyományos épületekkel - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Kiderült, milyen biztosításokat kötnek a kkv-k

Közel minden cégnek van biztosítása, leggyakrabban kötelező-, casco- és általános felelősségbiztosítást kötnek – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredményeiből. A mezőgazdasági cégek a legaktívabbak, 94 százalékuk rendelkezik valamilyen biztosítással. Választáskor az ár-érték arány a legfontosabb szempont, de a személyes ügyfélszolgálat is lényeges.

Ukrán helyzet: léptek a biztosítók

A hazai biztosítók átvállalják az ukrán határbiztosítási díj túlnyomó részét.

Munkaerőhiány? Most válhat megoldássá a céges egészségbiztosítás

Ár-érték arányban verhetetlen privát egészségbiztosítást nyújthatnak munkavállalóiknak a hazai vállalkozások az év eleji adócsökkentést kihasználva - számolták ki a Grantis pénzügyi szakértői. Nem csak jelentős megtakarítást eredményezhet ez a kkv-knak, de a járvány okozta egészségügyi helyzet miatt komoly előnyt jelenthet a juttatás a munkaerő toborzásához és megtartásához.

Nem tilos az utazás, egyelőre nincs tiltólistán Ukrajna

Délelőtt 10 órakor még nem volt az utazásra nem javasolt térségek listáján a háborúba keveredett Ukrajna, így utasbiztosítás még köthető az országra. A jövőben kiutazók esetében a biztosítók élhetnek a háború miatti kizárásokkal, ám talán még nagyobb probléma, hogy a hadiállapotban lévő országban nem garantálható az ellátás szervezés.

Változás jön a minősített otthonbiztosításoknál 

Az MNB változtatott a feltételeken.

Nyugalom a vihar után: mi történt a biztosítási piacon?

A korábbi rekordévekhez képest 2021-ben a biztosítási piacon az M&A-tevékenység a közép- és kelet-európai régióban lecsillapodott. Bár 2020-ban a COVID-19 világjárvány a jelek szerint nem volt közvetlen hatással a régióbeli tranzakciók szintjére, 2021-ben a biztosítási M&A-tevékenység alábbhagyott, ami a lezárt tranzakciók alacsonyabb számában nyilvánult meg. Az alacsonyabb aktivitás az előző évi mega-tranzakciók természetes következménye, melyek során a nagy globális szereplők, mint az Aegon és az AXA befejezték kivonulásukat a régióból, míg a stratégiai vevőknek a vételi oldalon e mérföldkőnek számító ügyletek sikeres lebonyolítására kellett összpontosítaniuk erőforrásaikat.

100 ezer kátyú országa lettünk, autósok óvatosan, mert a felelős útkezelők a kárigények felét elutasítják

Az elmúlt hetek télies időjárásának hatására ismét százezernyi kátyú lepte el a hazai közutakat. A veszélyes úthibák okozta káresemények miatti kártérítési igényeknek továbbra is mintegy felét fogadják csupán el az illetékes útkezelők. A körültekintő dokumentáció és egy évi néhány ezer forintos kátyúbiztosítás azonban alapvetően növeli a kártérítés esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Kgfb: büntetett a jegybank a hiányosságok miatt egy biztosítónál

Az MNB átfogó vizsgálata nyomán 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra, egyebek közt a kárrendezési folyamatok, a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománykezelés, ügyfél-tájékoztatás, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését.

Égető kérdés: fizet a biztosító Covidra?

A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.

Üresen hagyott nyaralók: ezért érdemes időben biztosítást kötni

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedése nem csupán a betörések esélyét, hanem a meghibásodások és az elemi károk helyreállításának költségeit is jelentősen megnöveli. Amiatt is célszerű mielőbb megkötni a nyaralóbiztosítást, mert a biztosítók nem azonnal nyújtanak védelmet: a szerződés megkötésére 15 nap áll a rendelkezésükre – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak a biztosítók

Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben.

Mire számíthat a biztosítási szektor a járvány után?

A Magyar Nemzeti Bank biztosítók üzleti teljesítményére vonatkozó legújabb jelentésének adatait elemezve megállapítható, hogy 2020-ban a koronavírus járvány nem okozott rendszerszintű sokkot a biztosítási szektorban, azonban a korábbi évektől elmaradó, mérsékelt ütemű növekedés jellemezte a biztosítók teljesítményét. 2021 első félévében szerződésállomány COVID-üzemmód szerinti súlypontjai megmaradtak, azonban a díjbevételek megugrottak az előző év hasonló időszakához képest, a növekedés üteme pedig a megelőző évek mutatói felé közelít.

Örülhetnek az autósok: ennyivel lett olcsóbb a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagos állománydíja a második negyedév végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról.

Méregdrága viharszezon: tíz éve nem fizettek ki ennyi pénzt a biztosítók

Káresetek számában nem az idei év volt a bajnok, azonban a biztosítóknak így is rengeteg dolga volt.

Mabisz: felértékelődött a biztonság fontossága a járvány alatt

A tavalyi év részletes biztosítói adatsorokat mutatja be a Magyar Biztosítók Szövetségének most megjelent évkönyve.

Nagyon sokba kerülhet, ha bajunk lesz a nyaraláson

Az UNION statisztikái szerint 2019 nyarán átlagosan több mint 150 ezer forintba került a biztosítónak egy-egy utasbiztosítással rendelkező károsult ellátása, ráadásul az elmúlt két évben tovább romlott a helyzet. 

Még nem késő nyaralni: mire számíthat, aki most kötne utasbiztosítást?

Jelenleg a határok Európában elég szabadon átjárhatóak, mégis sokan döntenek idén a belföldi nyaralás mellett. A Bank360 elemzői ezért megvizsgálták milyen belföldi utasbiztosítások érhetőek el Magyarországon és mik a főbb fedezeteik.

Így kössünk szerződést, ha azt akarjuk, hogy fizessen a biztosító

A biztosító már megint nem fizetett – aligha van olyan ember, aki legalább egy ismerősétől ne hallotta volna ezt a mondatot, pedig az esetek többségében elkerülhető lenne a probléma. Szakértő szerint a leggyakoribb hiba az, hogy nem a megfelelő értéken biztosítják az ügyfelek a vagyontárgyaikat, de rendszeresen előfordul az is, hogy a kárbejelentésnél nem egyértelműen fogalmazzák meg a történteket. 

Megint rengeteg kárt okozott a szeszélyes, jégesős időjárás

Az országon hétvégén átvonuló vihar ezúttal is jelentős károkat okozott, a Groupama Biztosítóhoz több mint 800 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, melyek összege majdnem eléri a félmilliárd forintot.

Viharok: már milliárdokat fizettek ki a biztosítók

Idén csendesebben indult a viharszezon a tavalyinál, de a biztosítók kárkifizetései már így is meghaladják a kétmilliárd forintot a Magyar Biztosítók Szövetségének összesítése szerint.

A nyugdíj- és utasbiztosítások voltak a járvány nagy vesztesei?

A pandémia hatására a nyugdíj- és az utasbiztosítások estek vissza a legjobban.

Örülhetnek az autósok – emiatt nem akadékoskodhatnak a biztosítók

Szabadon választhatnak alkatrészkereskedőt az autósok a javításoknál és ezért nem érheti őket hátrány a biztosítónál - közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ).

Itt kiszámolhatod, mennyire éri meg az ingatlanbiztosításod!

A Magyar Nemzeti Bank honlapján kalkulátort indított a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások összehasonlítására.

Csak a járvány végében reménykedhetnek a biztosítók

2020-ban gyakorlatilag összeomlott az utasbiztosítás piac a járványügyi korlátozások miatt. A Bank360 elemzői arról kérdezték a biztosítókat, hogy mire számítanak 2021-ben.

Érvénytelen TAJ-számok: tízezrek fognak pórul járni

Több mint hetvenezer ember tajszáma lehet érvénytelen; az érintettek fél éve nem fizették be a tételes járulékot, emiatt február közepén érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jelük, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott szerdai interjújában a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Kell a pénz? 700 millió forint sorsáról kell nyilatkoznia az autósoknak

Péntektől február végéig nyilatkozhatnak a Groupama Biztosító által felkínált, együttesen több mint 700 millió forint sorsáról a biztosító kgfb-s ügyfelei, akik a számukra felajánlott összeget megtarthatják vagy jótékony célra, az Országos Mentőszolgálat támogatására használhatják fel - közölte a Groupama Biztosító.

A hazai biztosítóknál is megjelent a horvát földrengés hatása

Elenyésző számú kárt jelentettek Magyarországon a biztosítóknak a horvátországi földrengés miatt.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo