Biztosan lesz díjemelés

Rekordszámú fogyasztói panaszra számít a biztosítási szakma a baleseti adó miatt növekvő kötelező biztosítási díjak miatt, ezért a PSZÁF-hez fordult. Ugyanis hiába vehető már biztosra az adó és így az emelkedés, az törvénybe csak a kötelező kampány után kerül - így abban a bizonytalanságok miatt még nem szerepel majd. Így az autósok egy része valójában többet fizethet majd, mint amire a kampány alapján számít.

Bajban van a biztosítási szakma a baleseti adó miatt. Az adót is tartalmazó törvénycsomagot ugyanis már csak a kötelező díjak október 30-ai kihirdetését követően fogadhatja el a parlament, így a Biztosítás.hu szerint könnyen előfordulhat, hogy miközben az autósok a kampányban majd azt hiszik, hogy spórolnak a kötelezőjükön, a januárban hatályossá váló adó miatt mégis magasabb díjat fizethetnek jövőre. (A baleseti adót is tartalmazó adócsomag egyéb részeiről itt olvashat.) A biztosítók a várható rekordszámú fogyasztói panasz elkerülése érdekében - a PSZÁF-hoz fordultak iránymutatásért. 


Kép: sxc

Különbözőképpen vélekednek a biztosítók arról, hogyan kellene tájékoztatni a novemberben biztosítót váltó ügyfeleket a várható baleseti adóról, abban azonban egyetértenek, hogy a jövő héten meghirdetésre kerülő díjaikba nem teszik bele a 30 százalékos díjemelkedést hozó adót. (Kiszivárgott hírek szerint a kormány a baleseti adót egységesen a kgfb-díjak 30 százalékos mértékében állapítja meg.) Nem valószínű ugyan, hogy a kormány a tervezett baleseti adót elengedve lemondana az ennek kapcsán várható 27 milliárd forint bevételről, de ameddig a törvény nincs kihirdetve, a jogkövető biztosítók nem tehetnek másként, mint adó nélkül hirdetnek díjat.  

Átlag 22
Az újonnan bevezetendő adóval a tavalyi kampányban tapasztalt 17 ezerről várhatóan egy csapásra 22 ezer forint fölé ugrik a biztosítást váltók átlagos díjszintje, ha azonban a biztosítók eleve díjemelést terveztek, ez a mérték még nagyobb lehet. Az átlagautós mindebből persze elsősorban azt fogja tapasztalni, hogy biztosítója jelentősen magasabb díjat ajánl neki a tavalyinál.

A Biztosítás.hu szerint ezzel azonban az a probléma, hogy ha az autósok, akik a kampányban az adó - és főleg megfelelően korrekt tájékoztatás - nélkül kalkulálva elkönyvelik az esetleges megtakarításukat, majd januárban díjemelkedést tapasztalva 30 százalékkal többet kell fizessenek, fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé.  

Mivel a januártól kivetésre kerülő baleseti adó 30 százalékos díjemelő hatását a biztosítók esetleges 5-10 százalékos kampánykedvezményei semmiképp sem tudják majd kiegyenlíteni, a díjak jelentős mértékű emelkedése már biztosra vehető. Az autósok korrekt és egységes tájékoztatás esetén azonban, a díjak emelkedése mellett is megfontolt döntést hozhatnának. Megfelelő tájékoztatással elkerülhetőek lennének a fogyasztói panaszok és a kötelező díjemelkedést kompenzálni igyekvő gépjármű tulajdonosok figyelme, a lakás és a CASCO biztosításokon elérhető megtakarítások felé fordulna. (Egy felmérés szerint az autósok eleve a kötelező díjak emelkedésére számít.)

 

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo