A PSZÁF megunta a biztosítók "díjhirdetési technikáit"

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 pontba foglalta össze azokat az eseteket, melyek az elmúlt évek kampányaiban az autósok szabad biztosítóváltását, illetve a tarifák átláthatóságát nehezítették és jogszerű, kiszámíthatóbb tarifákat követel a biztosítóktól. A Biztosítás.hu frissen kiadott elemzése szerint mindez a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma reggel tette közzé 10 pontját, melyben példálózó jelleggel, a teljesség igénye nélkül fel kívánja hívni a figyelmet az általa elfogadhatatlannak ítélt és a biztosítók által eddig széles körben alkalmazott díjhirdetési technikákra. „A PSZÁF iránymutatása a verseny tisztaságát segíti majd elő a novemberi kampányban." - hangsúlyozta Rácz István, a  Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. A kiadott felügyeleti elvárások nehéz helyzetbe hozhatják a biztosítókat, mivel a rövidesen meghirdetésre kerülő tarifák a legtöbb helyen már elkészültek, de most elölről lehet kezdeni a számításokat. Az elvárásoktól való eltérést a PSZÁF a 2010. január 1-jétől jelentősen kiszélesedett felügyeleti bírságkeret között értékeli majd.

A felügyeleti elvárások legfontosabb alapelve, hogy a forgalmi engedélyéből és a meghirdetett tarifából az autósnak - mindenféle egyéb adat nélkül - egyértelműen ki kell majd tudnia számolni következő évi kötelezőjének díját. Mindez azt jelenti, hogy pl. a korábban több biztosító által is alkalmazott módszer, amikor a biztosító csak az indexdíjat tette közzé és azt mondta az autósnak, hogy új díjának kiszámítása érdekében keresse elő az elmúlt évi díját is - a jövőben már nem alkalmazható. Ugyanígy nem lehet olyan típusú kedvezményeket alkalmazni, amelyek technikai teljesülése az autós által előre nem ítélhető meg, mint pl.: díj azonnali megérkezése a biztosítóhoz bankkártyás fizetés esetén, vagy az ajánlat elektronikusan feldolgozható formában, automatikus módon történő beérkezése a biztosítóhoz.

Szintén nem megengedett a jövőben az önrész alkalmazása (ezt már tavaly is büntette a felügyelet), valamint az év közben változó paraméterek miatti év közbeni díjváltozás sem. A Biztosítás.hu szerint az utóbbi esetben a partnerkedvezmények szabályozásáról van szó, ami annyit jelent, hogy akinek a biztosító például meglévő lakás, vagy CASCO biztosítására hivatkozva kedvezményt adott, attól akkor sem vehető vissza a kedvezmény, ha az illető esetleg éven belül felmondaná meglévő CASCO vagy lakásbiztosítását. Ugyanígy nem lehet majd díjat változtatni év közben, ha valaki lakhelyet változtat. Vagyis ha például Budapestről vidékre költözünk, nem élvezhetjük egyből a kedvezőbb vidéki tarifát, illetve fordított esetben sem kell többet fizetnünk, ha év közben felköltözünk a fővárosba.

A PSZÁF nem tolerálja a jövőben - a tavaly egyes direktbiztosítók által alkalmazott - ún. ajánlói rendszereket sem, amikor a kedvezmény mértéke ahhoz van kötve, hogy ki, hány másik autósnak ajánlja tovább adott biztosító kötelező biztosítását.

Végül, de nem utolsó sorban azt is elvárja a felügyelet, hogy a tarifák ne rejtsék el a meglévő és a megszerezni kívánt ügyfelek részére kínált díjak közötti különbségeket, ami akár a kettős mérce végét is jelentheti. A jövőben könnyen lehet, hogy nemcsak az új, megszerezni kívánt ügyfeleknek, hanem a meglévő ügyfeleknek is olcsóbb díjakat ajánlanak majd a biztosítótársaságok. 

5/2010. számú Vezetői körlevél
a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifa-hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti elvárásokról
Az idei évtől kezdődően – szakítva a korábbi évek gyakorlatával – megszűnik annak lehetősége, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tevékenységet művelő biztosítók az október 30-ai díjhirdetést megelőzően díjtarifájukat kétoldalú konzultációkon egyeztessék a Felügyelettel. A Felügyelet jelen körlevélben foglalja össze azokat az elvárásokat, amelyeket a jogszabályi előírások alapján a díjat meghirdető biztosítókkal, illetve a díjtarifákkal szemben támaszt. A 2010. január 1-jétől hatályba lépett, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény (a továbbiakban: Gfbt.) – a korábban hatályos szabályozástól eltérően – egyértelműen rögzíti, hogy a biztosító az október 30-áig két országos napilapban és a honlapon meghirdetendő, egyedi- és gépjárműflotta-szerződésekre vonatkozó díjtarifájának egy meghatározott naptári évre vonatkozóan a biztosító által megállapított alapdíjak mellett a díj meghatározásánál alkalmazható valamennyi korrekciós tényezőt tartalmaznia kell.
A Gfbt. rendelkezései szerint a biztosító mind az egyedi szerződés, mind a flottára kötött szerződés díját a közzétett, a biztosítási szerződés soron következő biztosítási időszakának – illetve a szerződés tartamának – kezdőnapján érvényben lévő díjtarifa alapján köteles kialakítani, és az így kialakított díjat az adott biztosítási időszak alatt nem változtathatja meg. A hatályos Gfbt. alapján előbbi szabály alól egyedüli kivételt a bonus-malus rendszerre vonatkozó rendeletben meghatározottak szerinti bonus-malus osztályba való besorolás miatti díjváltozás képez az egyedi szerződések esetében. Egyéb okból a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díj biztosítási időszak alatti megváltoztatása nem lehetséges. A Felügyelet felhívja a biztosítók figyelmet, hogy a díjtarifákat a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény rendelkezéseinek tükrében is értékeli.
Az egyedi és a gépjárműflotta díjtarifáknak lehetővé kell tenniük valamennyi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződéskötési kötelezettséggel terhelt üzembentartó számára, hogy a meglévő – illetve más biztosítónál – köthető biztosítása következő évi díját a biztosítók által közzétett díjtarifák alapján egyértelműen meghatározza, összehasonlítsa, ezáltal a számára legelőnyösebb biztosítás megkötésére tegyen ajánlatot. Ennek alapján a közzétett díjtarifáknak pontosan és teljes körűen tartalmazniuk kell azon adatokat és információkat, amelyek a díjtarifa hatálya alá tartozó szerződés díjának meghatározásakor figyelembevételre kerülnek.
A díjtarifák értékelésekor a Felügyelet az ügyfélérdekeket, azok tényleges sérelmét – vagy sérelmének kockázatát – értékeli a biztosítók közötti tisztességes versenyt esetleg sértő magatartás fennállása esetén is. Előbbiek természetesen nem érintik más felügyeleti hatóság eljárását az annak hatáskörébe tartozó jogszabályok alapján.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo