Autó cikkek

hirdetés

Milyen változásokat hoz 2023 az autózásban?

Milyen változásokat hoz 2023 az autózásban?

Egy friss felmérés szerint sokan a közösségi közlekedésre is nyitottak az utazási helyzettől függően.
A MÁV-nál kiszámolták, mennyivel éri meg jobban vonattal ingázni, mint autóval

A MÁV-nál kiszámolták, mennyivel éri meg jobban vonattal ingázni, mint autóval

 Az üzemanyagárak változása miatt most még inkább érdemes a közösségi közlekedést választanti.
Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban.
Drágult a kötelező biztosítás

Drágult a kötelező biztosítás

Több mint 27 ezer forintos átlagdíjon kötötték meg az érintettek az új, kötelező biztosításaikat az év végi kampányban.
Vegyen autót a NAV-tól!

Vegyen autót a NAV-tól!

Árverez az adóhatóság.
hirdetés
Kezdik ellepni az utakat a zöld rendszámok

Kezdik ellepni az utakat a zöld rendszámok

Már több mint 130 ezer autó jár új rendszámmal - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.
Gond van egyes Suzukikkal - 66 ezer vásárlót érint a probléma

Gond van egyes Suzukikkal - 66 ezer vásárlót érint a probléma

Gyengülő fékhatás miatt díjmentes javításra hívja vissza egyes Vitara és SX4 S-CROSS modelljeit Suzuki Motor Corporation.
Megtorpant a chipek értékesítése

Megtorpant a chipek értékesítése

Augusztusban a félvezetők globális értékesítése minimálisan, 0,1 százalékkal, 47,4 milliárd dollárra nőtt a tavaly augusztusi 47,3 milliárd dollárhoz képest.
Idén sem lélegezhet fel az autóipar

Idén sem lélegezhet fel az autóipar

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac.
Égető kérdéssé vált a céges flották üzemanyag felhasználása

Égető kérdéssé vált a céges flották üzemanyag felhasználása

A tartósan magas üzemanyagárak, valamint a cégautók esetében a kedvezményes tankolási lehetőség eltörlése komoly kihívás elé állítja a cégeket.
hirdetés

Gödörbe került a használt autók piaca

Idén augusztusban fordult elő első ízben, hogy 10 ezer alá került a behozott használt személyautók havi mennyisége. A Datahouse adatai szerint a használtimport volumene 9 701 volt, ami 11 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 10 901 darabtól.

Menekülés a céges autóktól - milyen buktatókat rejt a váltás?

Magánszemélyeknek adnák át üzemeltetésre céges autójukat, zömében családi kisvállalkozások, hogy továbbra is az olcsóbb, hatósági áras üzemanyagból tankolhassanak. A váltáskor azonban jó tudni, hogy új kötelező – és akinek van – casco biztosítást kell kötni – figyelmeztet a CLB. A biztosítási alkusz szerint egy esetlegesen nagyobb üzemeltető váltási hullám újabb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányt generálhat.

33 ezer autósnak már új rendszáma van

Már több mint 33 ezer új rendszámmal ellátott autó közlekedik az utakon.

Hogyan lehet kivédeni az autósok igazi rémálmát?

Hamarosan a közelgő viharra is figyelmezteti a sofőröket egy újautós applikáció, erre pedig a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint hazánkban egyre fokozottabban lehet szükség. 

Ilyet se látott még a hazai autópiac

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 432 000 személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 7,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának tavaly elért 817 ezres csúcsa.

Sok autósnak már csak pár napja maradt, mégsem törődnek a határidővel

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

Tavaly a magyar Suzukik 86 százaléka külföldön talált gazdát

A Suzuki ezúttal sem fizet osztalékot, a nyereséget beruházásokra fordítja.

Németország megtorpedózza a belsőégésű motorok betitását

Nem támogatják, hogy az Európai Unióban határidőt vezessenek be a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítésének beszüntetésére.

Lassan eltűnnek a belsőégésű motorok - nem mindenki örül ennek

Elvben elfogadja, de bírálja is a német járműipar az Európai Parlamentnek a belsőégésű motorral hajtott új autók forgalomba helyezésének 2035-ös beszüntetésére tett kezdeményezését.

Aggódnak az autóipari cégek

Kevésbé rózsás az autóipari helyzete, mint arra a gyártók főbb gazdálkodási mutatói alapján következtetni lehetne.

Soha ennyi használt autó nem cserélt még gazdát

Egyre biztosabbnak látszik, hogy idén megdől a használt autók 2021-ben beállított 817 ezres adásvételi csúcsa - vonta le a következtetést a JóAutók.hu az első négy hónap forgalmi adataiból.

A vállalkozásoknak is fenntartható megoldás lehet a villanyautós carsharing

A közúti közlekedés zöldebbé válásában nagy szerep juthat az elektromos autókból álló céges flottáknak, ezek beszerzése és fenntartása azonban jelentős beruházást kíván. Költséghatékony és zöld megoldás viszont a villanyautós carsharing: a GreenGo kizárólag elektromos járművekből álló flottája a cégek számára is elérhető. Kiszámítható költségekkel, perc- vagy napidíj alapú elszámolással cég-, valamint kulcsos autóként is használható, de béren kívüli juttatásként és dolgozói kedvezményprogram keretein belül egyaránt elérhető a szolgáltatás.

Még használt autót is óvatosabban vesznek a magyarok

Idén januártól áprilisig a DataHouse adatai szerint 45 973 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 40 727 darabhoz képest 12,9 százalékos növekedést jelent.

Szigorodik az autók EU-s bevezetése: nyártól egy sor biztonsági előírásnak kell megfelelni

Az Európai Unióban idén július 6-a után már csak rendeletben meghatározott, új biztonsági berendezésekkel rendelkező autó vezethető be a piacra.

Tények és tévhitek a négyévszakos gumiabroncsokról

A négyévszakos gumiabroncsokra sokan kompromisszumos megoldásként tekintenek, vannak viszont, akik esküsznek rájuk. A tavasz és ezzel együtt az abroncscsere beköszöntével ismét felmerül a kérdés, hogy milyen érvek szólnak a minden szezonra alkalmas abroncsok mellet vagy éppen ellen. Arról, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak, illetve, hogy mely autókon teljesítenek a legjobban, Menkó Illés, a Continental műszaki szakértője adott áttekintést.

Fontos értesítés a NAV-tól - sokakat érint

Február közepe óta érkeznek az autósok elektronikus tárhelyére a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A háború miatt már most nehéz helyzetbe került egy autógyártó

Alkatrészhiány miatt kénytelen volt korlátozni a gyártást a Skoda.

Hogyan juthatunk cégautóhoz a chiphiány ellenére?

A globális chiphiány, valamint a termelési láncokban kialakult problémák még mindig világszerte gátolják az újautópiac fejlődését. Részben emiatt a márkaimportőrök nagyon kevés új autót kapnak, és csak jelentős csúszással tudják kielégíteni a megrendeléseket, ez az állapot pedig várhatóan 2023-ig elhúzódik majd. A helyzetet jól mutatja, hogy a DataHouse Kft. adatai alapján tavaly mintegy 122 000 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 4,8 százalékkal kevesebb 2020-hoz képest.

Családbarát országként, a családi autók drágulnak a legjobban Magyarországon

Sosem látott mértékben drágultak a használt autók 2021-ben, a Használtautó.hu-ra 2021-ben felkerült bő egymillió apróhirdetés átlagára 43 százalékkal emelkedett tavaly. Sajnos nem jártak sokkal jobban az új személyautók vásárlói sem.

Mától új világ kezdődött a horvát autópályákon

Hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon.

Úgy veszik a magyarok luxusautókat, mint a cukrot

Soha nem kelt még el ennyi új luxusautó.

Több volt a használt autó, mint az új - ezek voltak a kedvenc márkák 2021-ben

132 ezer használt kocsi érkezett az országba, miközben az eladott új autók száma nem érte el a 122 ezret sem.

Tavaly is ez volt a magyarok kedvenc autója

Az összes forgalomba helyezett új személyautó 14,48 százaléka Suzuki volt tavaly Magyarországon, a 17 650 regisztrált személygépkocsival a japán márka hatodik éve vezeti a hazai újautó-értékesítést.

Fájdalmas éven van túl a magyar autóipar

A világszerte tapasztalható ellátási nehézségek a magyar járműgyártásra is kihatottak. A chiphiány miatt a hazai gyárak több alkalommal is kényszerszünetet tartottak, így a szektor teljesítménye messze elmaradt a várttól.

Ha másfél évet kell várni egy kocsira, az mindenkinek fejfájást okoz

Az ellátási nehézségek és a kamatkörnyezet drasztikus változása a lízingcégeknek is feladja a leckét, mondta el lapunknak Vály Judit, a Magyar Bankholding lízing vezetője. Szerinte a három nagy hazai bank fúziójából létrejövő szervezet egy lépéssel megelőzte a konszolidáció előtt álló piacot.

Fizetős parkolás: mennyire számít drágának Budapest?

Összehasonlították Európa és a világ nagyvárosainak utcáin egy órányi parkolás árait.

Pénteken rossz hír várhat az autósokra

Kedden ugrott egy nagyot az olajár, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok tarifája az elmúlt másfél hétben szépen csökkent, de ennek most vége.

Forradalmi változások jöhetnek az autóiparban

A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből, amelyet idén már 22. alkalommal készített el a KPMG. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt.

Eljött a használt autók fénykora Magyarországon?

Novemberben 11 963 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly novemberi szinthez képest 17,3 százalékos növekedést jelent.

Indul a kgfb-őrület: mely autósok járhatnak igazán jól idén?

Becslések szerint év végéig fél millió autótulajdonosnak kell még döntenie a január 1-jétől kezdődő, következő évi gépjármű-felelősségbiztosítása sorsáról. A zaj érzékelhető a témában, azonban egyelőre kevés piaci szereplő reagált rugalmasan a koronavírus-járvány újabb és újabb hullámaival érkező változásokra.

Lassabb kiszállítás és áremelkedés: a hazai autógyárak is bajban a chiphiány miatt

A globális csiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága tarthatatlanná tette a rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét.

Indul a roham, de van egy rossz hírünk az autósoknak

Aki gumit cserélne, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Mennyi új autó került az utakra? Itt vannak a számok

Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Ismét rekordot döntött a Tesla – az elemzőket is meglepte

Rekordszámú, az elemzők által vártnál több elektromos autót szállított ki a Tesla a harmadik negyedévben.

Az eladósodott kínai óriás leánya is bajban van

Erős kilengések után csaknem 10 százalékos mínuszban zártak a China Evergrande kínai cégcsoport elektromos autókat gyártó leányvállalatának részvényei a hongkongi tőzsdén hétfőn, miután a cég arra figyelmeztetett, hogy súlyos likviditási nehézségekkel küzd, és bizonytalan a jövője gyors készpénzinjekció híján.

Hogyan tudunk egyszerre pénzt spórolni és a környezetet is védeni?

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás egyre égetőbb probléma világszerte, ezért kiemelten fontos, minden lehetőséget megragadjunk a mindennapokban a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Miért éri meg duplán a hagyományos gépjárművek helyett a környezetkímélő megoldásokat választani? Nem pusztán a környezetünket, de egyúttal a kiadásainkat is kíméljük.

Kevesebb új autó került ki az utakra, mint várták

Négyhavi növekedést követően július után augusztusban is csökkent az előző évihez képest a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai szervezete, az ACEA csütörtöki jelentése alapján.

Örülhetnek az autósok: ennyivel lett olcsóbb a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagos állománydíja a második negyedév végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Társadalom

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

A hazai keresetek az EU sereghajtói között vannak, a helyzet 2010 óta alig javult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo