Segíthetik a megújuló energiák terjedését a sókristályos akkumulátorok

A holnap befutója lehet az energiatárolásban a sókristályos akkutelep. Egy svéd energiaszolgáltató a nyáron berlini telepén kísérleti jelleggel kipróbálja őket. Elvileg hónapokon át képesek tárolni az energiát veszteség nélkül. Ha beválik, a lítiumion-akkuk komoly vetélytársa indulhat el hódító útjára.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az emberi civilizáció zöldítése a megújuló energiákkal éveken át azon (is) bukott meg, hogy a megújulókat nem lehetett sokáig tárolni. Mind a napfény, mind a szél esetében szórványos és időszakos energiaforrásokról van szó, vagyis befogásuk áramtermelésre időlegesen lehetséges.

Ráadásul gyorsan fel kellett használni a napfényből és a szélturbinák mozgásából kinyert energiát, mert képtelenség volt a hosszú távú tárolásuk. Magyarán ha néhány napig hét ágra sütött a nap, sok megújuló energiát tápláltak be a villamos energiahálózatba, s azt azonnal szét kellett osztani.

Az elmúlt néhány évben valóságos forradalom indult el az energiatárolás terén, elhozva annak lehetőségét, hogy a megújulókra is építhetünk kiszámítható és egyenletes áramellátást.

Elon Musk előállt a háztartási méretekben használható akkukkal, de az ipari, erőmű-szintű  tárolásban is előrelépéseket tettek fejlesztők. Az egyik ígéretes technológiai irányvonalat a sós vizes akkumulátorok jelentik, mely sok helyütt kiválthatja a lítiumionos akkumulátorokat.

Több minden szól a sós vizes oldatot használó akkuk mellett: a gyártásukhoz nem kell ásványi anyagokat -például ritkaföldfémeket- meglehetősen környezetszennyező módon kibányászni a földből és ráadásul nem gyúlékonyak.

Kép:Pixabay

Úgy tűnik, a nagy energiacégek is elkezdik integrálni működésükbe az új típusú akkumulátort. Svédországból érkezett a hír, hogy a Vattenfall áramszolgáltató egy olyan akku-telephely építését rendelte meg, ahol sós vizes akkumulátorokkal tárolnák a szélturbinákból és napkollektorokból beérkező energiát.

Sókristályos akku

A Vattenfall által tesztelésre bocsátott akkut egy másik svéd cég, a SaltX Technology szállítja. A telep úgy működik, hogy a nanoanyaggal bevont sókristályokat elektromos árammal felmelegítik, majd amikor kikapcsolják, a hőt leadja a kristály.

Ezt a folyamatot többezer alkalommal is elvégezhetik, s az energiát akár hetekig, sőt hónapokig is képes tárolni az akku energiaveszteség nélkül.

A német Empa által fejlesztésben lévő nátrium és sós vizű akkukról itt írtunk, ez némileg másfajta innováció, mint a Vattenfall által most bevetésre kerülő akku, nanorészecskéket sem használnak benne.

A tesztet egy 10 megawattos tárolókapacitáson végzik a nyár végéig a Vattenfall berlini Reuter erőművében, s ez lesz az első alkalom, hogy ipari méretekben tesztelik az új eszközt. Ezért aztán sok megválaszolandó kérdés marad: milyen nagy méretekben lehet a sót használni, milyen gyorsan reagál a tárolófelület és mennyire lehet kontrollálni a folyamatot. Amikor kielemzik a nyári próbaüzemből nyert adatokat, a szakemberek pontosabb fogalmat alkothatnak arról, milyen lehetőségei vannak a technológiai éles üzemben, üzleti szinten való alkalmazásában.

(Reuters)

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo