2030-tól sorra hőségrekordokat döntenek majd a nyarak

Felkészülhetünk rá, hogy tikkasztó kánikulák fogják uralni a nyarainkat a jövőben. Szó szerint felforr a bolygónk, nekünk meg majd felforr tőle a fejünk.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Létezik egy olyan szakkifejezés, hogy „vízbuborék-glóbuszhőmérséklet”. Ez a környezeti hőmérséklet és a pára hatását méri a hőkomfortérzetünkre. Kicsit érthetetlen megfogalmazás? Akkor egyszerűbben: mennyire érezzük úgy, hogy a meleg levegő már kínos érzést ad nekünk. Nos, e kényelmetlenségérzet egyre gyakoribb az emberek körében. Idén Európát a Lucifer névre keresztelt hőhullám uralta, mely pusztító erdőtüzeket okozott Portugáliában. Kaliforniában a leghosszabb nyári időszaknak voltak elszenvedői a helyi lakosok. A hőmérséklet gyakran meghaladta a 38 Celsius-fokot. Ázsia és Kína egyes régióiban szintén melegrekordok dőltek meg idén.

A hőség elől menekül a holnap migránsa
A Közel-Keleten 2050-re már esténként sem fog 30 Celsius fok alá süllyedni a levegő hőmérséklete friss tudományos prognózisok szerint. És ez még csak a legóvatosabb becslés. Felforr a planétánk.
Nem véletlen, hogy klimatológusok úgy jósolják, 2017 lesz minden idők legmelegebb éve. Vagyis hőségrekordokat dönt. De már 2016 is a meteorológiai mérések történetének legmelegebb éve volt! Szakemberek szerint a nyarak 50 százaléka a 2030-as években már ilyen, az elmúlt 40 éve hőségrekordokat meg-megdöntő évszak lesz. És ez még nem minden. 2050-től szinte minden nyár melegrekordokat fog dönteni! De akkor már az előző néhány év legmagasabb melegrekordjait, állítja a kanadai University of Victoria elemzése.

Egy másik vizsgálat szerint a globális népesség 30 százaléka már most évente legalább 20 olyan napot él át, amikor a kánikula áldozatokat szed, mert annyira megviseli egyes emberek szervezetét, hogy halált okoz. A nyári hőségek túlterhelhetik az áramhálózatokat is, mert a lakosság nagy része légkondicionálók vagy ventilátorok segítségével igyeszik elviselhetőbbé tenni a beltéri hőmérsékletet.

(Futurism)

Trump titkolja
Kormányzati pénzből készült az az elemzés, melyet a Fehér Ház még nem hozott nyilvánosságra, de a lényege kiszivárgott a sajtó felé: klimatológusok szerint „több mint 95 százalékos bizonyossággal” leszögezhető, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység (antropogén hatás) okozza, vagyis a légszennyezésünk, az üvegházgázok töménytelen mennyiségű kibocsátása a gazdasági szereplők által. A klímatagadó Trump-adminisztráció azonban egyelőre nem engedélyezte a tanulmány közzétételét.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo