Nyár cikkek


Igazi rémálom válhat a nyaralásból, ha erre nem figyelünk

Igazi rémálom válhat a nyaralásból, ha erre nem figyelünk  

Magyarok vagyunk, forintban számolunk.
Nincs pénze a magyaroknak nyaralásra

Nincs pénze a magyaroknak nyaralásra  

Az utazási lehetőségek korlátozottak lesznek ebben az évben.
300 ezer forint jut idén vakációra

300 ezer forint jut idén vakációra 

Az idén vakációt tervező magyarok átlagosan 296 ezer forintot költenek a nyaralásra, szemben az egy évvel korábbi 247 ezer forintos összeggel.
Dolgozni egy medence mellől? Tippek a sikeres „workation” munkavégzéshez

Dolgozni egy medence mellől? Tippek a sikeres „workation” munkavégzéshez 

A home office tömeges elterjedése után fontos kérdés lett, hogy a dolgozók hogyan választják el a magánéletüket a munkától. Az otthoni környezet ugyan a legtöbb esetben jó hatással van a dolgozók produktivitására, a kreatív folyamatokat viszont jelentősen gátolhatja. Ennek a kezelésére és a munkavállalói jóllét elősegítésére jelenthet jó lehetőséget a „workation”, azaz a távmunkavégzés egy olyan helyről, ami hagyományosan nyaralási úticél lenne.
Jót tesz a munkáltatónknak is, ha nem dolgozunk a nyaralás alatt – 5 hasznos tipp a valódi pihenéshez

Jót tesz a munkáltatónknak is, ha nem dolgozunk a nyaralás alatt – 5 hasznos tipp a valódi pihenéshez 

Hazai és nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azok a munkavállalók, akik rendesen ki tudják pihenni magukat a szabadságuk alatt, jobban teljesítenek a munkában és boldogabbak a magánéletben is. A valódi kikapcsolódáshoz azonban léteznek szabályok, amelyeket érdemes betartanunk.
Rengeteg diákot érdekelt a nyári munka

Rengeteg diákot érdekelt a nyári munka 

A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben dolgoznak.
Tombol a nyár: hamarosan minden magyar fürdő megnyit

Tombol a nyár: hamarosan minden magyar fürdő megnyit 

Július 1-re minden magyarországi fürdő megnyithat - mondta a Fürdőszövetség alelnöke.
Kiadták a riasztást Magyarországon – mire kell figyelni a tomboló kánikulában végzett munkánál?

Kiadták a riasztást Magyarországon – mire kell figyelni a tomboló kánikulában végzett munkánál? 

Nagyon meleg lesz, így a munkavédelmi előírásokra figyelmeztetett az illetékes államtitkár.
Ki mer most külföldre menni? Ilyen nyaralást terveznek a magyarok

Ki mer most külföldre menni? Ilyen nyaralást terveznek a magyarok 

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatos utazási terveit illetően: a válaszadók 63 százaléka legkorábban nyár végére tervez utazást, a nyáron utazni készülőknek ugyanakkor már 51 százaléka gondolkodik külföldi útban, ami meghaladja a tavaly nyár elején mért 44 százalékos arányt – derül ki a Netrisk.hu felmérésére érkezett közel 6000 válaszból.
Ilyen lenne a szabad nyár? – Utazási körkép Covid-szabályokkal

Ilyen lenne a szabad nyár? – Utazási körkép Covid-szabályokkal 

Milyen szabályokra számíthatnak a tengerpartokra indulók?

Táborban vagy a nagyinál? Hol legyen a gyerek a szünetben? 

Egy hét családi nyaralás, két hét a nagyinál, három hét tábor – így telik a vakáció a gyerekek nagy részének. A legtöbb szülő 11-15 nap szabadságot vesz ki a nyári időszakban.

A személyes kapcsolatban jobban bízunk, ha kárunk van 

Csak június első felében közel 1 milliárd forint értékű káresetet regisztrált a Generali. A társaság adataiból az is kiderül, hogy a vagyonkárok bejelentésére már ugyanannyian használják az online csatornákat, mint a call centert, de továbbra is a tanácsadón vagy alkuszon keresztül történő bejelentés a legnépszerűbb.

A korai nyárban már pusztítanak az erdőtüzek 

Az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűzszezon. Mától két térségben, Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Kevesebbet keresnek a fiatalok a globális felmelegedés miatt 

A jövő generációi könnyen kereshetnek kevesebbet, ahogy a klímaváltozás kedvezőtlen mellékhatásai kikezdik az emberek egészségét. A gyerekkorban hőségnek gyakran kitett ember termelékenysége alacsonyabb lesz felnőttként, ezért kisebb fizetésre is számíthat.

2030-tól sorra hőségrekordokat döntenek majd a nyarak 

Felkészülhetünk rá, hogy tikkasztó kánikulák fogják uralni a nyarainkat a jövőben. Szó szerint felforr a bolygónk, nekünk meg majd felforr tőle a fejünk.

Így fog kinézni a világ, ha továbbmelegedik 

Nem mindegy, hogy az üvegházgázok magas koncentrációja miatt 1 vagy 6 Celsius-fokkal melegszik a Föld éghajlata. A kettő között a különbség élet és halál. Szó szerint. Klimatológusok a globális felmelegedés minden egyes Celsius-fokára kidolgozták, milyen jövővel kell számolnunk. Mutatjuk, mire számíthatunk, attól függően, hogy mennyi káros anyagot eregetünk a légkörbe.

Így kerüljük el a légkondi-betegségeket 

A nyári hőhullámok megszaporodásával egyre több nyilvános helyre és lakásba kerül légkondi. A tapasztalatok szerint azonban sokan nincsenek tisztában a berendezés helyes használatával, ami akár egészségügyi kockázattal is járhat. Az alábbiakban reumatológus ad tippeket ad azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni a klíma használatakor.

Ennyi kárt okoztak a júliusi viharok, és még nem nyugodhatunk meg 

Az elmúlt hetekben országszerte csaptak le a viharok, sok helyen komoly károkat okozva. A Generali Biztosítóhoz július 10. óta több mint 7000 esetről érkezett bejelentés, mintegy 1 milliárd forint a károk becsült értéke.

Inkább a spray kiszerelésű izzadásgátlókat választjuk idén nyáron 

A magyarországi 18-59 éves hölgyek fele használ spray kiszerelésű dezodorokat, de továbbra is sokan nyúlnak a golyós típusúakért is, de az izzadásgátló kristály például nem túl népszerű - derül ki a CD kozmetikai márka és az NRC piackutató felméréséből.

Kánikulában is kiváló minőségű maradt a Balaton vize 

Fenékig átlátszó a tó vize, annyira tiszta, írják nyaralóknak szóló jelentésükben az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársai. A parti zónában megjelenő zöldalgák is a kedvező ökológiai körülményekre utalnak. A kutatók arra figyelmeztetnek: meg kell osztoznunk az élővízen a Balaton növény- és állatvilágával.

Van, hogy sörpótlékra kényszerül az ember 

A sörforradalommal párhuzamosan a magyarok sörfogyasztási szokásai is átalakulni látszanak, már ami az alkohol fontosságát illeti a fogyasztók számára. A sörivók közel fele ugyanis már nyitott az alkoholmentes változatok fogyasztására. Az alkohol szerepe egyre kevésbé fontos, a férfiak számára egy buliban például fontosabb, hogy felkeltik-e a hölgyek érdeklődését. Ilyen és ehhez hasonló érdekességek derültek ki a Heineken 0.0 megbízásából készített kutatásból.

Mit csináljunk a cégben a nyári holtszezon alatt? 

Itt a nyár, tenger, Balaton. Pár nap szabadságot ilyenkor még a sztahanovisták is kivesznek. A turizmus csúcsra pörög, jól megy a fagyiárusoknak, a jégkrémgyártóknak, és sörből is ilyenkor fogy a legtöbb. Azonban más szektorok szereplői ilyenkor általában kényszerpihenőre mennek, lelassul az üzlet és a cégen belüli élet is. De azért nem érdemes mindennel leállni, sőt egyes területeket ilyenkor lehet a legjobban felpörgetni.

Hőségriadó: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti 

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű - friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

Nyár, munka, magánélet – De milyen sorrendben? 

Itt a nyár, egy végre pihentetőbb időszak. Vagy mégsem? Hiszen mind tudjuk: lehetetlen teljesen elszakadni a munkahelyi teendőktől. A segítségkérés, előredolgozás általában csak ideiglenes megoldást jelent. Sőt, a fontos hívásokat kénytelenek vagyunk a szabadságunk ideje alatt is fogadni. Mégis, hogyan teremtsünk egyensúlyt a munkánk és a jól megérdemelt pihenés között? Íme, néhány segítő tipp Andrea Dekkertől, a Trunstone szerzőjétől:

Elindultak a NAV ellenőrök 

Július elejétől augusztus végéig tart a NAV nyári ellenőrzéssorozata. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, rendezvényszervezőknél, tüzépeken lehet számítani a NAV munkatársaira akár munkaidőn kívül és hétvégén is.

Kimarad a nyaralás? Nem is baj 

Túl sok a munka, vagy túl kevés a pénz, ezért kimarad idén a nyaralás? Mindenki a vízparton, Ön pedig az íróasztal mögött? Nem rózsás helyzet. Összeszedtünk pár mókás dolgot, hogy lássa, ennek is van jó oldala!

Ezért kéne mindenkinek „laza péntek” 

A legtöbb cégvezető azt szereti, ha a kollégák szép rendben ülnek az asztaluknál, legyen fagy vagy hőség. Egy nyári péntek délután viszont a dolgozók többsége valójában már csak a túlélésre hajt. Ha megszervezzük, hogy leléphessenek, a cégnek is megéri.

Tart még a szünidő - mi legyen a gyerekkel? 

Amennyire várják a gyerekek a nyári szünetet, akkora gond a szülőknek, hogy mit csináljanak a tíz hosszú hétre felszabaduló csemetékkel. A munkáltatóknak sem kis feladat, hogy a céges és az emberi szempontokat egyaránt figyelembe vevő megoldást megtalálják a kisgyerekes kollégák esetében. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget az optimálistól a kényszermegoldásokig.

Jelenleg nem vagyok elérhető – miért kell az „out of office” üzenet?  

Az azonnaliság ma már az élet minden területén elvárás. Ha tudomásul vesszük, hogy például a vásárlók számára a gyors szállítási idő a legfőbb vonzerő a vásárlások során, miért gondoljuk, hogy nyugodtan várnak majd ránk, ha hetekig nem kapnak választ a nekünk küldött üzenetükre? Nem érdemes ezen elbukni egy jó kapcsolatot.

Jön a legveszélyesebb hónap! 

Hiába jobbak most a látási és útviszonyok, mint télen, a KSH adatai szerint nyáron egyre több személyi sérüléssel végződő baleset történik az utakon, a közúti balesetek tekintetében pedig augusztus a legveszélyesebb hónap. Annak érdekében, hogy mindez elkerülhető legyen, a CIG Pannónia szakértői az öt leggyakoribb baleseti okra hívják fel a figyelmet.

Hogyan segít a nyakkendő a klímaváltozás ellen? 

A környezettudatos gondolkodás jegyében június 17-től ismét nyakkendő és zakó nélkül jár(hat)nak munkahelyükre az Eni és így a Tigáz dolgozói is. Az utóbbi években az Eni kezdeményezése nagyban hozzájárult a villamosenergia-megtakarításhoz és a CO2-kibocsátás csökkentéséhez azáltal, hogy az irodákban 1 °C-kal növelte a hőmérsékletet.

Tippek, hogy rázódjunk vissza a munkába szabadság után 

A szabadságról visszatérő dolgozók boldogabbak, egészségesebbek és több az energiájuk, sőt még a problémamegoldó képességük is jobb - olvasható egy kutatásban. Ahhoz azonban, hogy ez az üdítő állapot sokáig tartson, meg kell fogadni pár jó tanácsot, és a visszatérésnek ugyanúgy megadni a módját, mint a kikapcsolódásnak.

Félévszázados rekord: aszály miatt drágulnak az élelmiszerek 

1956 óta nem volt ilyen szárazság Észak-Amerikában, mint az elmúlt hónapokban. A súlyos vízhiány és a tönkrement termés miatt az USA tagállamain belüli "megyéknek" (county) mintegy felét nyilvánította katasztrófa-sújtotta területté a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), jelentette a CNN hírtelevízió.

Mi bukjuk a legtöbb ünnepnapot 

Habár idén a korábbi évekhez képest sokkal több hosszú hétvégének örülhetnek a magyar munkavállalók, éves szinten kevesebb a törvényben meghatározott munkaszünetet jelentő ünnepnap hazánkban, mint a régió többi országában - mutat rá az Accace hat közép-kelet-európai országban végzett felmérése. A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg ukrán szomszédaink akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik.

A mobilunk nem hagy nyaralni 

Az üzletemberek többsége a nyaralás alatt sem képes elszakadni a munkájától egy felmérés szerint. A technológia fejlődésével egyre könnyebb akár a tengerpartól is belelátni a cég ügyeibe, azonban ennek a folyamatos, akár virtuális jelenlétnek hátrányai is vannak.

A kánikula a betörőknek is kedvez... 

A besurranó tolvajoknak is kedvez az augusztus végi kánikula, ugyanis az „üzemkészen", de hét közben lakatlanul hagyott nyaralók kedvelt célpontjai a bűnözőknek - figyelmeztet egy biztosítási alkusz. A hétvégi házak biztosítását egyébként még a lakásokénál is ritkábban frissítik az emberek, ezért a betörés után a kártérítési összeg lehet a következő hidegzuhany, mert egy különösen nagy értékeket esetleg nem térít meg a biztosító. A legtöbb szolgáltató ugyanis úgy tartja, nem életszerű vagyonokat érő tárgyakat tartani a nyaralókban, hacsak nem tudja a károsult igazolni, hogy életvitelszerűen használja az ingatlant.

Újra rendelhető a Passport Hetijegy  

A tavalyi üdülési szezon egyik legsikeresebb roaming ajánlatával, a Passport Hetijeggyel hét napon keresztül a megszokott magyarországi tarifákon lehet telefonálni.

Amíg mi feltöltődünk, a Föld is fellélegezhet 

Akár kipihentük már magunkat, akár vár még ránk a szabadság nyújtotta feltöltődés, a maradék nyárral és az indiánnyárral együtt még egy jó ideig élvezhetjük a nap feltöltő hatását. De vajon a Föld mikor tölti fel készleteit, hogy erőforrásait újratermelje, ha állandóan fogyasztunk? A Föld sosem pihen, ezért mi sem lazíthatunk ezen a téren: az alábbiakban kevéssé ismert, de könnyen megvalósítható zöld tippeket gyűjtöttünk össze, amivel mi is, és a környezetünk is feltöltődhet.

Túlhajszolt kamaszok életveszélyben 

A nagy hőségben folytatott sport miatt a tizenéves fiúk gyakran életveszélyes állapotban kerülnek kórházba - az akár halált is okozó hőgutát ritkán veszik észre időben.

Koszos volt a víz, perelnek a turisták 

A szennyezett víz miatt volt tilos a fürdés a Ligur-tengerben egy ideig, az itt nyaralók pedig kártérítést követelnek, amely az első, turisták által benyújtott csoportos kereset Olaszországban.

Fával védekeznek a túl erős sugárzás ellen 

Faültetéssel kívánja felhívni a nyaralni indulók figyelmét az UV sugárzás veszélyeire az egyik magyar fürdőváros. A Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint az UV sugárzás miatt senkinek nem érdemes arra gondolnia, hogy nem megy nyáron strandra, fürdőbe. Sőt.

Hőségriadó van, víztartalékok kitartanak 

Az átlagosnál több vizet fogyasztanak a hőségben a fővárosiak, de a fogyasztás nem kiugró, a vízművek ennél nagyobb igényt is el tudna látni problémamentesen; nem kell vízkorlátozásra számítani.

Kánikula: a 2007-es kecskeméti rekordtól még messze vagyunk 

Az utóbbi egy évszázadban az 1946-os, az 1950-es és a 2007-es nyáron mérték a legmagasabb hőmérsékletet a magyarországi nagyvárosok megfigyelőállomásain. A rekordot 2007-ben Kecskeméten mérték: 41,7 Celsius fokot.

Nyaralásból is lehet sokmilliós adóssággal hazatérni... 

A magyarok kétharmada biztosítás nélkül utazik külföldre, s egy részük több millió forintos adóssággal térhet vissza. Megbetegednek, balesetet szenvednek, vagy lerobban az autójuk, s ez külföldön szó szerint egy egész vagyonba kerül. A határon kívül felhalmozott tartozást évek múlva is behajtják a különféle intézmények. Napi egy kávé árát spórolják meg a biztosításon azok, akik később esetleg vagyonokat kénytelenek kifizetni - hívja fel a figyelmet a hazai utasbiztosítási szokásokra egy alkusz cég.  

Most ugyan zuhog az eső, de tavalyi volt a legforróbb nyár 

Az éghajlati adatok 19. század végén megkezdődött hivatalos feljegyzése óta a tavalyi bizonyult az eddig mért két legforróbb év egyikének világszerte - derült ki egy friss jelentésből.

Nyár 2011: Nem lesz last minute? 

Hatalmas a verseny az utazási irodák piacán. Az elképesztő számú kisebb-nagyobb cégnek nemcsak egymással, hanem az online utazástervezőkkel is meg kell küzdeniük az ügyfelekért. A piac nehézségét mutatják az elmúlt évek csődtörténetei is. A mostani gondok gyökere a szakértők szerint a rendszerváltásig nyúlik vissza, amikor hirtelen megnyílt a világ, mindenki utazni akart, s ebben így jó üzletnek tűnt az utazásszervezés. Százszámra alakultak a cégek, amelyek nagy része már eltűnt. Az utazási irodák fluktuációja azóta is hatalmas, évente több tíz cég jelenik meg, és megy csődbe.

Tűz pusztít a horvát tengerparton 

Kiterjedt erdőtűz pusztít a horvátországi Split közelében, a hatalmas füst a várost és környékét is beterítette, ezért a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) a térségben lévőknek figyelmeztetést adott ki vasárnap. A tüzet hajnalban észlelték Donja Rupotina térségében, lakóházakat nem veszélyeztetett.

Kérdés nyaraláskor: Kártya vagy biztosítás? 

A válság hatására többen keresik az olcsóbb nyaralásokat, és sokan a járulékos költségeken is igyekeznek takarékoskodni. Ilyen például a biztosítás, ezen viszont akár veszíteni is lehet. Szakemberek szerint már az egynapos külföldi bevásárlóútra is érdemes biztosítást kötni.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo