Jön az árvíz-korszak

A Közép-Európán végighaladó júniusi áradások a Swiss Re kalkulációi szerint 3,5-4,5 milliárd dollárjába kerül a biztosítóknak. Jóval nagyobb károkat vártak.

Az Elba és a Duna áradásából eredő károkra vonatkozóan egy korábbi becslés majdnem dupla ekkora összeggel számolt, jegyezte meg a Reuters. A mostani kártérítési volumen azonban jóval nagyobb, mint ami az ugyancsak történelmi rekordokat döntő 2002-es árvíz idején járt a károsultaknak. Tíz évvel ezelőtt 1,8 milliárd volt a végösszeg. A károk nagy része idén Németországban keletkezett, az ottani biztosítók közel 2,57 milliárd dollárt kénytelenek kifizetni ügyfeleiknek.

A Swiss Re a világ legnagyobb biztosító társasága és mint viszontbiztosító, más biztosítócégeknek segít fedezni a force majeure (vagyis természeti katasztrófák által okozott) káresetekhez kapcsolódó kifizetéseket a biztosítási díj egy részéért cserébe.

Árvíz Passaunál (fKép:sxc)

A korábbi 8 milliárdos becslés azért jöhetett ki, mert abba többféle költséget is belevettek, például a vállalkozások átköltöztetésével járó kiadásokat vagy az üzletvitel/kereskedelem ideiglenes beszüntetése miatti veszteségeket.

Európai nagyvárosokat áraszthat el az árvíz

A Carbon Disclosure Project (CDP) és az Accenture tanácsadó cég szerint minden nagyvárosnak fel kell készülni a várható áradásokra és konkrét akciótervet szükséges kidolgoznia árvíz esetére. A jelentés 22 európai várost vizsgált -például Amszterdamot, Berlint, Isztambult, Londont, Moszkvát, Párizst, Rómát-, s nemcsak vízügyeiket, de ÜHG-kibocsátásukat és általános klímastratégiájukat is számba vette.

E városoknak mintegy 77%-a, vagyis 22 metropolisz készített eddig kockázatelemző tanulmányokat. A klímaváltozás káros mellékhatásainak leginkább kitett városok száma közülük 18, az adaptációs stratégiát kidolgozóké pedig 14. A megváltozott éghajlatból eredő újfajta gazdasági lehetőségek kihasználását már 13 vette fontolóra.

Magyarországon 30 milliárd forint fölött lesznek a költségek

A június eleji ár- és belvíz miatt a települések, a gazdák, az állami szervek és a helyreállítás költségei összesen várhatóan 30 milliárd forint fölötti összeget tesznek ki - mondta Bakondi György árvízi helyreállítási miniszterelnöki megbízott pénteken az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője felidézte, hogy az árvízi védekezésben érintett 95 település mindegyike benyújtotta igényét a vis maior keretre, összesen 10 milliárd forintos támogatást várnak költségeik, káruk megtérítésére. Emellett a mezőgazdasági hivatalokhoz mintegy kétmilliárd forintos mezőgazdasági kárt jelentettek be a gazdák. Ezeket okozhatta az árvízi elöntés, buzgár, valamint maguk a védekező szervek - közölte.

Ehhez jönnek még a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság és más állami szervek, továbbá a helyreállítás egyelőre pontosan nem ismert költségei. Összességében Bakondi György szerint az 51 milliárd forintos, felülről nyitott kereten "bőven belül maradnak" a védekezési költségek, hozzávetőlegesen 30 milliárd forint fölött lesznek.

Most Torontón a sor
Egy hatalmas viharnak köszönhetően néhány nap alatt 75 milliméternyi csapadék zúdult Torontóra (egyes jelentések szerint a Pearson reptéren a vízmennyiség a 90 milimétert is elérte). Járatok tömkelegét töröltek, egyes kerületekben az áramszolgáltatás is leállt. A hét elején 300 000 lakos maradt áram nélkül.
Az utcákon hömpölygő víztömeg miatt a metróhálózatokat nagy részét lezárták néhány állomástól eltekintve. Az autókat egyes helyeken a fényszóróig elborította a víz. A vasúti sínek alatt áthaladó autóút-sávokban annyira felgyülemlett a víz, hogy itt az autók egészen a tetejükig elmerültek. Előfordult, hogy egyes szakaszokon a vonatszerelvények is hasonlóképp jártak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo