árvíz cikkek

hirdetés

Rossz hír a Skoda rajongóknak

Rossz hír a Skoda rajongóknak 

A Skoda alkatrészhiány miatt legalább egy hétre leállítja a gyártást csehországi üzemében.
Mi köze a vécéknek a klímavédelemhez? Nagyon sok!

Mi köze a vécéknek a klímavédelemhez? Nagyon sok! 

Az árvizek és az aszályok egyaránt veszélyeztetik a szennyvíz-ellátást. A Földön 4,5 milliárd embernek nincs hozzáférése vízöblítéses vécéhez, pedig a Fenntartható Fejlesztési Célok e probléma eltörlését is célul tűzték ki. Már körvonalazódnak az új megoldások.
Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat

Senki sem ússza már meg a természeti katasztrófákat 

Tavaly is újabb időjárási rekordok dőltek a klímaváltozás miatt. Gyorsabban emelkedett a tengerszint, és gyorsabban melegedtek az óceánok, mint eddig valaha. Mintegy 62 millió embert életébe szólt bele valamilyen szélsőséges időjárási esemény.
Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel

Betonlábnyom: tönkretesszük bolygónkat a sok építkezéssel 

Melyik az az anyag, mely gyökerestül átalakította földi környezetünket? Nem az olaj, nem a műanyag, nem az acél. Hanem a beton. A víz után ez a legnagyobb mennyiségben és legszélesebb körben használt anyag a világon. De alapanyaga, az energiaintenzív eljárás során létrehozott cement óriási ökolábnyomot, légszennyezést hagy maga után.
Miamit elnyelik a hullámok

Miamit elnyelik a hullámok 

A város lyukacsos mészkőtalajra épült, végleges megoldás tehát nincs a problémára. A földből is fel fog törni a tengervíz, hiába szorítják ki a dagályt a felszínen. Lehetséges, hogy a város egyes részei lakhatatlanná válnak 2060 után.
hirdetés
IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást

IPCC: Nem tudjuk gyengíteni a napfényt, hogy fékezzük a klímaváltozást 

Tudósok azzal kísérleteznek, hogy vegyi anyagokat permetezzenek a légkörbe, hogy így tompítsák a napsugarak erejét és fékezzék a globális felmelegedést. De a geoengineering e nagy reményűnek vélt módszere rendkívül kockázatos, mert megbolygathatja az időjárási viszonyokat, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.
Az árvízveszély hozza a következő globális lakáshitelválságot!

Az árvízveszély hozza a következő globális lakáshitelválságot! 

Floridában a polgármesterek már vészhelyzet-szcenáriókkal számolnak: az árvízveszély elértéktelenítheti az ingatlanokat, amitől megcsappannak a helyi adóbevételek. Másutt is lakáshitelek tömegei buknak majd be. A probléma nemcsak a tengerparti városokra, hanem a folyók közelében lévő településekre is érvényes a világon mindenütt.
A tengerszintemelkedés miatt mennek majd csődbe a városok

A tengerszintemelkedés miatt mennek majd csődbe a városok 

Töméntelen mennyiségű és értékű ingatlan fog elértéktelenedni. A probléma nemcsak a tengerparti városokra, hanem a folyók közelében lévő településekre is érvényes a világon mindenütt. A válságot beindító menekülés pszichológiája is érdekes.
Rossz hitelminősítést kapnak az árvízveszélyes helyek önkormányzatai

Rossz hitelminősítést kapnak az árvízveszélyes helyek önkormányzatai 

A Moody's hitelminősítő intézet közzétette új irányelveit a városok hitelfelvételeivel és kötvénykibocsátásaival kapcsolatban. Ebben már hangsúlyosabb szerepet kapnak a városok klímaváltozással kapcsolatos veszélyfaktorai. Ahol nagy az árvízveszély, ott kedvezőtlenebb kondíciókkal vehet fel hitelt a megyei és városi önkormányzat.
Másodpercenként egy ember menekül el árvíz vagy aszály miatt

Másodpercenként egy ember menekül el árvíz vagy aszály miatt 

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált - jelentette ki Áder János köztársasági elnök New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.
hirdetés

Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők 

A tengerszint nem úgy emelkedik, mint a kádban a víz, hanem egyenetlenül. Észak-Amerika partjainál várhatóan gyorsabban, mint másutt. New York új luxus toronyházaiba már nem építenek pazar kilátású penthouse lakásokat, mert generátorokat helyeznek a felső szintre, hogy egy hétig is kibírja a több száz lakás, ha leáll a városi áramellátás. A Sandy hurrikán kiokosította a várost.

A lelkünket is megviseli a klímaváltozás 

Az árvizek túlélői depressziótól és poszttraumás stressz szindrómától szenvednek. A kánikula agresszívvé teszi az embereket. Az aszályból eredő anyagi veszteségek sok farmert öngyilkossága kergettek.

A járványoknak is kedvez a globális felmelegedés 

Gyakoribbá válnak az emberéleteket követelő kánikulák és számos tudós szerint jóval több áldozatot fognak szedni, mint ahogy azt a WHO jósolja. A globális felmelegedés a fertőzéses betegségek terjedését is elősegíti.

A pesti fákat az unió is védené 

Az erőfeszítések ellenére Magyarországon „folyamatos aggodalomra ad okot a gyenge hulladékgazdálkodás, valamint a hiányzó vagy elégtelen vízügyi infrastruktúra” az Európai Bizottság friss jelentése szerint.

Egy százalékról kellene lemondanunk testőreink kedvéért 

Február másodika a Vizesélőhelyek Világnapja. A WWF adatai szerint az emberi tevékenység miatt Európában a vizesélőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka már elpusztult. Pedig ezek hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben.

Nekiment Károly herceg a klímaszkeptikusoknak 

Az ökotudatos brit trónörökös jó ideje kesergett már azon klimatológusokkal, hogy hiányzik a könyvpiacról egy olyan kötet, ami a témához nem értőknek magyarázná el az éghajlatváltozás és a mérséklését elősegítő cselekvések lényegét. Tudósok által lektorált könyvét két zöld aktivistával együtt írta. A mű előszavában a politikusokhoz szól.

Rendszeressé válhat New Yorkban az árvíz 

Az emelkedő tengerszintnek és a globális felmelegedés miatt erősödő hurrikánok következményeként a metropolis lakói gyakrabban számíthatnak árvízre a város partszakaszainál.

Sokba van nekünk a klímaváltozás 

Évről évre nő a viharkárokkal kapcsolatos kárbejelentések száma, ha máshol még nem is, ezek miatt mindenki a saját bőrén érezheti, milyen fontos szót ejteni a Föld jövőjét egyre inkább veszélyeztető tendenciákról. A klímaváltozás nagyban érinti a biztosítási szektort: a természeti katasztrófák az elmúlt közel 10 évben, 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 milliárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek. Azonban nem minden katasztrófának a globális felmelegedés az oka.

Víz alá kerülhet New York 

Az évszázad végére kétszerese lehet a tengerszint emelkedése annak, amit az ENSZ klimatológiai szervezete eddig becsült. Hullámok alá kerülhet Boston, Hongkong, Sydney, Velence, New York, London és Sanghaj.

Világsiker a szeméten játszó zenekar 

A szeméttelepi guberálók nyomornegyedében gondolt egy nagyot egy zenetanár és a hulladékból hangszereket kezdett készíttetni egy helyi lakossal. A környékbeli gyerekekből szimfonikus zenekart verbuvált - showjuk hetedhét országra szóló siker lett. A sikertörténetet bemutató Landfillharmonicot a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.

Az időjárás okozza a legtöbb kárt 

A legnagyobb összegű lakásbiztosítási kárkifizetéseket vihar okozta károk pótlására, tűz és robbanás, valamint árvízkárokra teljesítették a biztosítók . Az elmúlt hat és fél éves statisztikákból kiderült az is, hogy családi házak esetében a kárkifizetések összege 25 százalékkal haladja meg a lakásoknál kifizetett összegeket.

Gond lehet ebből az időjárásból 

A klímaváltozás miatt egyre kiszámíthatatlanabbá válik időjárásunk, így fel kell készülni a váratlanul érkező ár- és belvizekre. A szokásosnál enyhébb és csapadékosabb február még nem okoz gondot a mezőgazdaságban, de ha nem javul az idő, akkor gond lesz.

Méterekkel magasabb árvizeket hoz a klímaváltozás 

Az elmúlt 50 évben átlagosan egy méterrel emelkedtek az árvizeknél várható legmagasabb vízszintek, volt ahol 1,9 méterrel, ezért a következő években új víztározókra, a töltések magasítására és a folyómedrek rendbetételére lesz szükség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Nem is biztos, hogy eltűnik Banglades 

A Himalájából érkező folyók haladnak végig Bangladesen. Tengeri deltájuknál a mezőgazdasági termelés éltetői. Jelenlétük áldás és átok egyszerre. Hordalékuk viszont megmenthetik a tengerszint-növekedés által fenyegetett országot.

Árvízvédelem: mi a titka a hollandoknak? 

Hollandia a tengerszint alatt fekszik. Több évtizedes munkával és módszeres állami befektetési politikával azonban sikerült olyannyira árvízbiztossá tenni az országot, amennyire a körülményekhez képest lehetséges.

A hitelképességre is hat a klímaváltozás 

Napjainkban, amikor minden a világ szinte összes nemzetgazdasága eladósodott állapotban van és államkötvényekből vagy IMF-hittelekből finanszírozza költségvetési deficitjét, újabb kedvezőtlen tényezővel kell számolniuk. A klímaváltozásból eredő károkkal és kockázatokkal.

Yvette miatt zuhog az eső 

Komoly árhullámokat is indíthat az Yvette névre keresztelt ciklon, amelynek hatásait már érezzük. Főként a kisebb vízfolyások, és folyókon alakulhat ki akár harmadfokú árvízi helyzet is.

Árvíz és újabb Varga-csomag júniusban 

Júniusban egyértelműen a víz volt az úr a hírekben, de azért kormányunk is gondoskodott témákról bőségesen. Az első nyári hónapban kaptunk még egy Varga-csomagot, a kereskedők pedig még két hónapot a pénztárgépek online bekötésére. Jó hír is jött a hónap végén: megérkezett a szép idő, és végre lekerültünk az uniós szégyenpadról.

Így süllyed Miami – és az ingatlanárak 

Miamiban jelenleg virágzik a gazdaság. Az emelkedő tengerszint azonban lefogyasztja Florida szárazföldi területeit az évszázad végére. A lakosság már kezd észbe kapni, a vállalkozások és az önkormányzatok sajnos még nem. A biztosítótársaságok lesznek az elsők, amelyek megkongatják a vészharangot.

A mezőgazdaságban több mint kétmilliárd lesz az árvízszámla 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal- a megyei Földművelésügyi Igazgatóságok falugazdászainak bevonásával - elkészítette mind az árvíz alatti kárbecslést, mind az azt követő kárfelmérést. A szakemberek a megadott határidőn belül elvégezték a munkálatokat.

Jön az árvíz-korszak 

A Közép-Európán végighaladó júniusi áradások a Swiss Re kalkulációi szerint 3,5-4,5 milliárd dollárjába kerül a biztosítóknak. Jóval nagyobb károkat vártak.

Már csak pár nap maradt az árvízi károk bejelentésére! 

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat. Az árvíz okozta károkat a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben is be kell jelenteni!

Gazdálkodók! A héten be kell jelenteni az árvízkárt! 

A 2013. júniusi dunai árvízi védekezést követő helyreállítási feladatvégzés részeként megkezdődött az elöntéssel érintett mezőgazdasági területek és károk felmérése. A kárbejelentéseket legkésőbb 2013. június 24-ig a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek a NÉBIH honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével.

Emissziócsökkentés: nem jön össze 

A hangzatos tervek ellenére sem sikerült csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást 2012-ben, az emisszió kétharmadát adó energetikai szektor minden eddiginél több üvegházgázt bocsátott ki a légkörbe. Pedig a klímaváltozás hatásait egyre inkább a bőrünkön érezzük, alig néhány napos esőzés okozta a Dunán levonuló történelmi méretű árvizet.

Ez az árvíz más, mint a többi 

Ez az árvíz más, mint a többi, nem a hóolvadás, hanem az alig egy hónap alatt lehulló rengeteg csapadék okozta. Habár ekkora vízállás eddig viszonylag ritkán fordult elő, a klímaváltozás következtében a jövőben fel kell készülnünk, hogy gyakrabban fenyegethetnek minket a kiáradt folyók. A szakemberek évek óta hangoztatják, hogy vissza kell adni a folyóknak a természetes árterek legalább egy részét. Ez a megoldás több tízezer hektárt érintene, de más lehetőség nemigen maradt.

Újabb sokkot okozhat a belvíz az élelmiszerárakban 

Az országban több mint kétszázezer hektárt borít árvíz, amely késlelteti a tavaszi munkálatok megkezdését. Szakértők szerint, ha nem lesz kegyes az időjárás, idén is emelkedni fognak a mezőgazdasági termékek árai, akár egy, a tavalyihoz hasonló ársokkot okozhat.

Enyhíthetők a termelői belvízkárok 

Belvízkárokra is igényelhetik a mezőgazdasági termelők a kárenyhítő juttatást a mezőgazdasági kockázatkezelési törvény szerint. A belvízkár definíció alapján a növénykultúrában belvíz miatt bekövetkezett, legalább 30 százalékos mértékű hozamcsökkenést okozó kár tekinthető belvízkárnak. A belvízkár szempontjából a káresemény időpontjának azt kell tekinteni, amikor a növénykultúrán a káreseményt első alkalommal észlelték.

Nagyobb árvizeket hoz a globális felmelegedés 

A tengerek sótartalmának változása is befolyással van a szárazföldre hulló csapadék mennyiségére és az esős napok ciklusaira, derül ki a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium új kutatási eredményeiből.

Katasztrófavédelem: van, amire fel sem tudunk készülni 

Egyre gyakoribbak az azonnali beavatkozást igénylő ipari és időjárási katasztrófahelyzetek, amelyek jelentős vagyoni, infrastrukturális és ökológia károkat okoznak. A megelőzés és az elhárítás hatékonyabbá tételére a kormány kibővítené a katasztrófavédelmi törvényt, lényegesen szigorítva a gazdasági szereplők felelősségét és kötelezettségeit is.

Katasztrófa-forgatókönyvek: a tengerszint-emelkedés hatásai 

Emberi beavatkozás és védelmi létesítmények, gátrendszerek kiépítése nélkül világszerte nagy kiterjedésű szárazföldek kerülhetnek víz alá vagy válhatnak árterületekké a következő évtizedekben.

Itt az idő: jön az árvízadó? 

Ausztrália déli részét is elérte az ár, mely a keleti Queensland régiót katasztrófa sújtotta területté változtatta. Az ország harmadik legnagyobb városának, Brisbane-nek egyes negyedeit elöntötte a víz. Az áradásokban eddig 24 ember vesztette életét. 12 személy eltűntnek van nyilvánítva.

Ez van: a biztosítók is félnek az árvíztől 

Egyre több feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a biztosítók kifizessék az árvízkárokat. Van már tiltó lista irányítószámok alapján is, de a vályogházakat szinte lehetetlen árvíz ellen biztosítani, némelyik szolgáltató legfeljebb előzetes szemle után, a nagyon jó állapotúakra vállal kockázatot. De van olyan biztosító, amelyik a legértékesebb ingatlanokra sem fizet kártérítést, ha azt a szerződéskötéstől számított 15 napon belül önti el a víz. A veszélyeztetett területen élőknek ezért érdemes minél előbb, még jóval a tavaszi áradás előtt biztosítást kötni vagy a már meglévőt ellenőriztetni - tanácsolja a CLB független biztosítási alkusz szakértője.

Német- és Franciaország nagyságú terület került víz alá 

Az évtizedek óta nem látott mértékű özönvíz 200 000 ember életmenetét borította fel Ausztrália keleti részén. A monszun egy hete heves erősséget ért el, s három nagy folyó lépett ki a medréből. Az elektromos áramot kikapcsolták Queensland tartomány egyes területen, hogy a víz ne okozzon áramütéses halált.

Ítéletidő az amerikai kontinensen 

Heteken át ítéletidő tombolt Észak- és Közép-Amerikában. Tornádókban, viharokban és szűnni nem akaró zivatarban volt része a kontinens országainak szeptember közepe óta. New Yorkot is megtépázta az évek óta nem látott erősségű vihar.

1100 akadémikus ajánlotta fel egyhavi tiszteletdíját 

Eddig több mint 85 millió forintot utalt át a Magyar Tudományos Akadémia a Borsod Megyei Közgyűlés számlájára az árvíztől leginkább sújtott településeken élők lakhatási feltételeinek helyreállítására. Az MTA vezetőinek kezdeményezése nyomán több mint 1100 akadémikus és akadémiai doktor ajánlotta fel egyhavi tiszteletdíját vagy annak egy részét a bajba jutottaknak.

88 család kapott összesen 30 milliót 

Szeptember 16-án, csütörtökön adta át az Ökumenikus Segélyszervezet az újjáépítéshez és ingóságpótlásokhoz felhasználható utalványokat a tolcsvai és erdőhorváti árvízkárosultak számára, valamint tájékoztatást nyújtott a megrongálódott házak felújításának üteméről.

Százmilliók hiányoznak az árvízkatasztrófa elhárítására 

Csak a múlt héten újabb 800 000 ember maradt fedél nélkül, ahogy tovább folytatódik az esőzés. De a pakisztáni vízözön elszabadulásáért nemcsak a rekord-mennyiségű csapadék, hanem a gátrendszer korszerűsítésének elodázása és az északi hegységekben folytatott felelőtlen fakitermelés is felelős. Az ENSZ augusztus 11-én 460 milliós segélyalapot indítványozott, azóta 1 milliárdra duzzadt a segélyfolyósítás. A régióban népszerűtlen Egyesült Államok most imázsa javítására használja részvételét a humanitárius és mentőakciókban. Eközben militáns csoportok is igyekeznek a maguk malmára hajtani a(z ár)vizet, és az emberek kétségbeesését kihasználva hívőket toborozni.

Hány millióval támogattuk az árvízkárosultakat? 

Összesen 841 ezren hívták a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat, amivel (nem végleges adatok szerint) 205 millió forintot adományoztak honfitársaink telefonon az ez évi ár- és belvízkárosultaknak. A 1749-es segélyvonalat üzemeltető telekommunikációs cégek 150 millió forintot, míg a kormányzati Összefogás Vonala 18 millió forintot gyűjtött.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo