A tengerszintemelkedés miatt mennek majd csődbe a városok

Töméntelen mennyiségű és értékű ingatlan fog elértéktelenedni. A probléma nemcsak a tengerparti városokra, hanem a folyók közelében lévő településekre is érvényes a világon mindenütt. A válságot beindító menekülés pszichológiája is érdekes.

Ahogy azt az előző részben ismertettük, nagyjából így fog lezajlani az ingatlanok elértéktelenedése.

Bajmegelőző menekülés

Ami most a tét, az nem más, mint hogy ki és hol kezdi meg a kivonulást. Az árzuhanás elé néző területeken nem ismeretlen az a fogalom, hogy „defenzív”, vagyis védekező eladás. Vagyis a szomszéd védekezik és elsőként hirdeti meg a házát. Nem várja be, míg az egész szomszédság ingatlanárai leesnek. Aki pedig elkezdi a kivonulást, az intő jelet a többieknek: ennél már csak rosszabb lesz.

Tájkép dagály után

A Freddie Mac lakáshitel-intézet vezető közgazdásza nemrég már arra figyelmeztetett egy jelentésében, hogy a 2008-as lakáshitelválságnál súlyosabb, megsemmisítőbb hatású lehet a tengerszint-emelkedés hatása az ingatlanpiacra, a bankszektorra (mely hitelezi az ingatlanvásárlásokat), a biztosítási iparra és egy sor más szektorra.

Mert míg a 2008-as válságból ki lehetett jönni, a tengerszint-emelkedésből aligha. Törvényszerű, hogy bizonyos összegű ingatlanvagyon oda fog veszni. Itt tehát a fogyatkozó kínálat, a csökkenő kereslet kettős spirálja miatt nincs remény az értéknövekedésre. Az árak zuhanni fognak. Lakáshitelek tömegei buknak majd be, és ezt az amerikai gazdaság egésze meg fogja érezni, sőt a világgazdaság is.

Tesznek ellene
New York árvízvédelméről itt olvashat, London nagy gátjáról itt, a városokat fenyegető tengerszintemelkedésről pedig itt.
A Freddie Mac közgazdásza szerint a kérdés csupán az: fokozatosan megy majd végbe az árcsökkenés, vagy egyszerre, pánikszerűen reagál a piac és omlik össze? Az egyes körzetekben egy-két defenzíven, preventíven kiszálló – házát eladó – tulajdonos indítja majd be a piaci dominóeffektust? Amerikában persze sok a fából készült otthon, ezeket fel lehet pakolni gigantikus kamionra, és arrébb tenni, de nem minden háztípus alkalmas erre, és nem is mindenki tudja ezt a „költözést” anyagilag megengedni magának.

Utánunk az özönvíz

Az apályból eredő áradás Miamiban eláztatja az utcákat, mert a tengerszint ugyebár magasabb, mint régen volt. (1992 óta 10 centiméterrel emelkedett a relatív tengerszint Dél-Floridában.) A klímaváltozás – és a vele járó sarki jégtakaró-olvadás, valamint tengerszint-emelkedés – hatásának egyik jele, ha napfényes időben van tartós áradás. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem kell vihar és tartós esőzés ahhoz, hogy árvíz álljon elő.

Kép: SXC

 

 

2015-ben például egy apályos áradás 34 napig tartott. A helyi lakók véleménye szerint ilyen hosszúra emberemlékezet óta nem volt példa. A sós víz eléri a kocsik alvázát, tönkreteszi a járműveket. A kertek tönkremennek. Elszaporodnak a szúnyogok. De a legkellemetlenebb dolog a helyiek szerint a szeméthelyzet. Ahogy a kocsik áthaladnak a vizen, hullámokat keltenek, ezek elsodorják és feldöntik a szemeteskukákat. Vagyis az árvíz általában arról szól, hogy mindenkinek a hulladéka hömpölyög a vízben mindenfelé.

Romló infrastruktúra

Dél-Florida porózus mészkőre épült, e lyukacsos alapzaton összevissza áramlik a tenger. A sós víz a közműhálózatra is terhet ró, behatol az ivóvízvezetékekbe. Az utcai lefolyórendszer is eldugul, s a közműcégeknek szivattyúkat kell kihelyezniük több helyen. A Bloomberg hírügynökségnek Miami Beach vízpartvédelmi hivatalának elnöke azt nyilatkozta baljósan a város víz alá kerüléséről: "Senki elképzelni sem tudja azt a gyorsaságot, amellyel az jönni fog."

Tengerszint-emelkedés: viszlát Tokió!
A NASA legfrissebb előrejelzése szerint elkerülhetetlen a tengerszint legalább egy méteres emelkedése, ami olyan tengerparti metropoliszokat sodorhat veszélybe, mint Tokió, vagy Szingapúr. Ugyanakkor a vízszint nem mindenhol emelkedik ugyanúgy. Sőt, van, ahol csökken.
Ő valószínűleg tudja, miről beszél, merthogy saját házát már meghirdette eladásra egy éve. Azóta kétszer lejjebb is kellett vinnie az irányárat. Úgy véli, a város adaptálódik majd az emelkedő tengerszinthez, de neki már nincs kedve elviselnie az állandó építkezéseket, közútmagasításokat, gátépítéseket stb.

Elhallgatott kockázatok

Szinte mindenki azon aggódik most, hogy vajon a szomszédja ad-e túl a házán előbb, mint ő. Eközben egy toronyházban, a The Bristolban óriási összegekért értékesítettek lakásokat Palm Beach megyében, olyannyira, hogy összesen 300 millió dollárt kasszírozott be az építtető. (A prospektusban persze szó nem volt árvízveszélyről, de hurrikánbiztos ablakokról igen.) 2010 óta Miami ingatlanárai 120 százalékkal nőttek.

Valaki úgy jellemezte a helyzetet, hogy „pesszimisták adnak el optimistáknak”. Vagy szimplán tudatlanoknak? A törvények nem követelik meg az ingatlanügynököktől, hogy tájékoztassák a vevőket az árvízveszélyekről. (Azbeszttartalmú anyagokról igen, de áradásról nem.)

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo