hirdetés

Rossz hitelminősítést kapnak az árvízveszélyes helyek önkormányzatai

A Moody's hitelminősítő intézet közzétette új irányelveit a városok hitelfelvételeivel és kötvénykibocsátásaival kapcsolatban. Ebben már hangsúlyosabb szerepet kapnak a városok klímaváltozással kapcsolatos veszélyfaktorai. Ahol nagy az árvízveszély, ott kedvezőtlenebb kondíciókkal vehet fel hitelt a megyei és városi önkormányzat.
hirdetés

Párizsban árad a Szajna. A politikusok arról beszélnek, hogy több természetes növényi takarót kellene telepíteni a városba, hogy azok fogják meg a betonmetropoliszon végigfolyó Szajna vizét.

Ha árvízveszélynek van kitéve egy város, mert nincsenek kellőképpen kiépített árvízvédelmi infrastruktúrái, az két szempontból veszélyes:

  • A károk elhárítása tetemes költséget emészthet fel, tehát egy ilyen város működtetése nem éppen olcsó.
  • Ahol áradás akadályozza egy város életét, ott a termelés is csökken, boltok, gyártelepek, irodák zárhatnak be, utcák válnak ideiglenesen használhatatlanná, magyarán a hely nem feltétlenül bizniszbarát.
A Moody's új jelentése azonban nem csak a medrükből kilépő folyók által képviselt veszélyekre tér ki, hanem a városokra és városi infrastruktúrákra leselkedő veszélyekre is, melyeket szélsőséges időjárási események okoznak (hurrikán, vihar).

A klímaváltozás kedvezőtlen mellékhatásainak való kitettséget a következőképp listázza a Moody's:

  • Három indikátor a vízparti kockázatokkal foglalkozik (pl. tengerszintemelkedés, árvíz).
  • Három indikátor a szélsőséges időjárási jelenségekre fókuszál (pl. tornádó, erdőtűz, viharok).
Ezt a hat szempontú mérlegelést egyelőre az USA tagállamainál kezdi meg a hitelminősítő intézet. A szakemberek figyelembe veszik a városok védettségét is (pl. gátrendszer). A jelentéssel az a céljuk, hogy a védekezést célzó beruházásokra ösztökéljék az önkormányzatokat. Idővel ugyanis csak nő a védekezés költsége.

Jön a vihar

A Moody's különbséget tesz az éghajlattrendek, mint hosszútávú változások és a klímasokkok között, ilyen például egy hurrikán.

A trópusi viharok azért egyre pusztítóbbak, mert a globális felmelegedés következtében melegednek a tengerek, s a trópusi viharok ezekből a melegebb víztömegekből nyerik energiájukat, olyannyira, hogy mind hevesebb intenzitást nyernek és a szárazföldön is egyre nagyobb távolságra tudnak behatolni.

Üdvözöljük a jövőben!
(fotó: Flickr/Andrew Price)

Károk

Ahogy a hurrikánok egyre veszedelmesebb erejűvé válnak a partmenti területeken, a vízparti városokban úgy nő az infrastrukturális károk összege. 2012-ben, amikor a Sandy-hurrikán végigsöpört New Yorkon és New Jersey-n, a károkat kétmilliárd dollárral növelte a klímaváltozásból eredő általános tengerszintemelkedés.

Miért? Mert New Jersey ingatlanjai nincsenek elég magasan az óceán apályszintjéhez képest, s amikor jön egy hurrikán, az még további vízmennyiséget zúdít a területre.

A Climate Central értesülése szerint 295 000 lakos és 112 milliárd dollárnyi értékű ingatlanvagyon van mindössze 150 centiméterrel az óceán apályszintje alatt. A hurrikán idején keletkező áradás azonban elárasztotta ezeket az épületeket: a Sandy-hurrikán miatt a víz 270 centiméterrel az apály szintje felett tetőzött.

Irány a Nagy Alma - Kép: Pixabay

New York árvízvédelméről itt olvashat, London nagy gátjáról itt, a városokat fenyegető tengerszintemelkedésről pedig itt.

(Business Insider)

Miért fontos a minősítés?
A hitelminősítés azt a kockázatot osztályozza, hogy egy megyei vagy városi önkormányzatnál mekkora az esélye, hogy bebukja a felvett hitelt vagy fizetésképtelenséget jelent a kibocsátott kötvényeken, s nem utalja a kötvénytulajdonosoknak a kamatot. Az alacsonyabb besorolás azt jelenti, hogy az önkormányzatnál nagyobb az esélye annak, hogy nem tud eleget tenni e kötelezettségeinek. Ennek az a következménye, hogy rosszabb besorolásnál csak magasabb kamattal tud felvenni hitelt. (A kötvény is adósságállományként jelentkezik a cégek, államok vagy önkormányzatok mérlegében.)
hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo