Nem is biztos, hogy eltűnik Banglades

A Himalájából érkező folyók haladnak végig Bangladesen. Tengeri deltájuknál a mezőgazdasági termelés éltetői. Jelenlétük áldás és átok egyszerre. Hordalékuk viszont megmenthetik a tengerszint-növekedés által fenyegetett országot.

Kép: Pixabay

A folyók hordalékukat a Bengáli-öbölbe mossák, holott a szárazföldi folyószakasznál nagyobb szükség lenne rájuk - megvédené az országot az egyre emelkedő tengerszint ellen. Ha emberi kéz avatkozik be a dolgok természetes folyásába, a hordalékot védelmi eszköznek is lehet használni. A műholdas felvételek azt mutatják, hogy Banglades földterülete az elmúlt 35 évben tulajdonképpen gyarapodott valamicskét. Ez pontosan a folyóhordaléknak köszönhető.

Hollandia is jó példával szolgálhat árvízvédelemből.

Most már "csak" a folyók által szállított hordaléktömeg "megállítását", kihelyezését kellene szabályozni. A teória kritikusai azt hangoztatják, a hordalék-gyarapodás lassú folyamat, évtizedek, sőt évszázadok eredménye, ezért hiú ábránd ettől remélni az ország megmenekülését, főleg, hogy az apály és a dagály mozgása miatt a tengeri sós víz egyre messzebbre hatol be a folyókon a szárazföld felé.

Egy '90-es évek végén történt áradás viszont tanulságos leckével szolgált Beel Bhaina lakóinak: a víz elöntötte a házakat, ám egy nap a meggyengült gáton lyukat vágtak a helyi lakosok. A víz eltávozott rajta, mivel a tengeren éppen apály volt. Amikor jött a dagály, az ár hordalékot hozott magával! Vagyis elkezdett feltöltődni az elázott terület. Négy év alatt a gát környéki földek Beel Bhainában egy méterrel emelkedtek, távolabb egy kicsit kevesebb mértékben.

A módszerre amerikai vízügyi szakértők is felfigyeltek és javasolták a Mississippi-deltájánál a hordalékban gazdag víz befolyatását a földekre a gátak megnyitásával, melyek a Katrina-hurrikán tombolásánál hatástalannak bizonyultak 2005 augusztusában.

Az ENSZ égisze alatt működő Kormányközi Klímabizottság (IPCC) szerint egy mindössze egyméternyi tengerszint-növekedés Banglades területének 20 százalékát temetné maga alá.

Országok költöznének el a klímaváltozás miatt
A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo