Tengerszint-emelkedés cikkek

hirdetés

Az ENSZ döbbenetes bizonyítékai: itt a tömeges kipusztulás

Az ENSZ döbbenetes bizonyítékai: itt a tömeges kipusztulás 

Nemcsak a klíma szempontjából sorsdöntő a 21. század: néhány generáció életútja alatt kihalhat az állatfajok 75 százaléka. Egyes veszélyeztetett állatfajoknál tízszeres, másoknál százszoros a kipusztulás gyorsasága, mint ami az elmúlt 10 millió évben az átlag volt, állítja az ENSZ májusban napvilágra kerülő jelentése a globális fajpusztulásról.
5000 éve nem olvadt ilyen gyorsan a jég

5000 éve nem olvadt ilyen gyorsan a jég 

Tudósok a sarkkörön vett jégmintákból azt látják, hogy nagyjából 450 éve nem volt olyan mértékű felmelegedés Grönlandon, mint ami most tapasztalható. Ami azért bajos, mert az Északi-sark erősebben járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint az Antarktisz.
Olvadó jégsapkák: elmarad az özönvíz?

Olvadó jégsapkák: elmarad az özönvíz? 

Amerikai kutatók új tanulmánya megerősítette, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró központi magja akkor is stabil marad, ha a nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvad. Az Indianai Egyetem és az Indianapolisi Pardue Egyetem (IUPUI) kutatóinak felfedezései azért jelentősek, mert egyes előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a nyugat-antarktiszi jégtakaró gyorsan olvadhat.
Békés megye fogta magát és elúszott az Antarktiszról

Békés megye fogta magát és elúszott az Antarktiszról 

Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű, azaz Békés megyénél valamivel nagyobb jégtömb vált le az Antarktiszról - írta a BBC hírportálja. A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen C jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonal mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel.
Úszó miniállamokba menekülnének a gazdagok

Úszó miniállamokba menekülnének a gazdagok 

A vagyonos mogulok úszó mesterséges szigeteket terveznek, amelyek "vállalati diktatúraként" működnének. Olyan vonzóak lennének, hogy az emberek versenyeznének a helyért rajta és felárat fizetnének érte. De a projekt kezdeményezői eközben azt is állítják, hogy a középosztály szintén megengedheti majd magának, hogy beköltözzön.
hirdetés
Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők

Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők 

A tengerszint nem úgy emelkedik, mint a kádban a víz, hanem egyenetlenül. Észak-Amerika partjainál várhatóan gyorsabban, mint másutt. New York új luxus toronyházaiba már nem építenek pazar kilátású penthouse lakásokat, mert generátorokat helyeznek a felső szintre, hogy egy hétig is kibírja a több száz lakás, ha leáll a városi áramellátás. A Sandy hurrikán kiokosította a várost.
Megye nagyságú jéghegy „készül” az Antarktiszon

Megye nagyságú jéghegy „készül” az Antarktiszon 

A valaha ismert egyik legnagyobb jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről - jelentették be kutatók. A déli sarkvidékről útjára hamarosan induló jéghegy nagyobb mint Fejér megye.
Csúnya vége lehet a grönlandi jégnek

Csúnya vége lehet a grönlandi jégnek 

Kevés olyan vészjósló előrejelzés van, mint a grönlandi jégpáncél elolvadása. Ez a folyamat hét méterrel emelné meg a világtengerek szintjét, és százmilliókat kényszerítene elvándorlásra. Most bizonyítékokat találtak arra, hogy ez bizony megtörténhet.
Utoljára a jégkorszak végén nőtt ilyen gyorsan a tenger

Utoljára a jégkorszak végén nőtt ilyen gyorsan a tenger 

2800 éve nem volt rá példa, hogy a maihoz mérhető gyorsasággal emelkedne a tengerszint. Az ENSZ IPCC 2013-as jóslata is már idejétmúltnak és túl óvatosnak számít.
Nem sci-fi, hogy ellep minket a tenger

Nem sci-fi, hogy ellep minket a tenger 

A tengerek mentén elhelyezkedő országok egyre gyakrabban néznek szembe azzal, hogy part menti városaik utcáit elárasztják el a hullámok. Az USA-ból drámai adatok érkeznek a tengerszint emelkedéséről.
hirdetés

A tiltakozás mint művészet 

Zongorista játszott nemrég az Északi-sarkon, a globális felmelegedésre hívva fel a figyelmet. A látványos akció kapcsán felelevenítjük az elmúlt évek legemlékezetesebb környezetvédelmi üzenetű performanszait és köztéri műalkotásait.

A méret lenne a lényeg: fogy a jégtakaró 

Rekordkicsire zsugorodott az Északi-sark jégtakarója májusban, szakértők szerint az olvadás akár a négy évvel ezelőtti mélypontot is alulmúlhatja, és idén nyáron minden eddiginél kisebbre zsugorodhat a jég.

Víz alá kerülhet New York 

Az évszázad végére kétszerese lehet a tengerszint emelkedése annak, amit az ENSZ klimatológiai szervezete eddig becsült. Hullámok alá kerülhet Boston, Hongkong, Sydney, Velence, New York, London és Sanghaj.

Öt szigetet nyelt el a tenger - eddig 

A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat szigetén végez súlyos pusztításokat a tengervíz - figyelmeztettek ausztrál kutatók.

Túl korai, és túl meleg a tavasz 

Hamarabb is jött és a szokásosnál melegebb is a tavaszi időjárás a világ legnagyobb szigetén, Grönlandon, ahol már most megkezdődött a jégpáncél olvadása: több mint egy hónappal korábban a kelleténél.

Nem segít, ha feláldozzuk a sarkvidéket 

Az ötlet első hangzásra nem is rossz: árasszuk el a déli sarkvidék lakatlan területeit, hogy megmentsük a sűrűn lakott parti övezeteket a tengerszint-emelkedéstől. Csakhogy a valóságban a projekt nem használna és többe is kerülne, mintha helyben védekeznénk a klímaváltozás káros hatásai ellen.

Gyorsul a jégtakarók olvadása, ezek a városok süllyedhetnek el 

Tudósok kiszámolták, ha elolvadnak a sarkköri jégsapkák, mely nagyvárosok kerülnek véglegesen víz alá. A lista azért megdöbbentő, mert jó úton haladunk ennek megvalósulása felé: az elmúlt 2800 évben egyszer sem volt ilyen gyors a jégtakarók olvadása.

Tengerszint: mindig magasabbra? 

A klímaváltozás hatásait vizsgáló korábbi kutatások alábecsülték azt, miként járul hozzá a melegedő óceánok és tengerek vízének térfogat-növekedése a tengerszint emelkedéséhez - derítették ki német kutatók. A valóságban kétszer olyan erős volt ez a hatás a korábban feltételezettnél.

Tíz centi, és ennyi 

Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzá fog járulni a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot – állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.

Félmilliárd embert fenyeget a tengerszint emelkedés 

Sokmillió ember otthonát fenyegeti világszerte a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint egy nonprofit klímakutató szervezet jelentése szerint. Ha a felmelegedést nem sikerül két Celsius foknál stabilizálni, félmilliárd ember válhat hontalanná.

Plusz öt fok és vége a civilizációnak 

Csökkenteni kell az emberiség szén-dioxid-kibocsátását, különben a világ jelentős része válik lakhatatlanná a tengerszint emelkedése, a gyilkos hőhullámok, szárazságok miatt. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint a Föld nagy veszélyben van, de még mindig nem késő megtenni a szükséges intézkedéseket. Viszont ha minden úgy marad, mint most, az Apokalipszissel nézünk szembe.

Egy hideg nyár képes helyrehozni az Északi-sarkot 

Egyharmaddal növelte az északi-sarki jégtömeget 2013 hűvösebb nyara, mivel a hideg levegő megakadályozta a jég olvadását - mutatták ki a londoni University College (UCL) és a Leedsi Egyetem kutatói a Nature Geoscience tudományos folyóiratban kedden közzétett tanulmányukban.

A levegőt is fűti a melegebb tenger 

Akár 80 centiméterrel is megemelkedhet a Balti-tenger vízszintje, hőmérséklete pedig 2–4 Celsius-fokkal is nőhet az évszázad végére. A tengervíz sótartalma is csökken, ami a teljes ökoszisztémát érintheti.

Negyedével gyorsabb a tengerszint emelkedés, mint hitték 

Tudósok rájöttek, hogy a tengerszint körülbelül 1990-ig alacsonyabb volt, mint gondolták. Ez viszont egyet jelent azzal, hogy az elmúlt 25 évben gyorsabban emelkedett, mint ahogy feltételezték.

Nem melegszik a tengerfenék 

Nem növekedett az óceánok mélyének átlaghőmérséklete 2005 óta a NASA tanulmánya szerint. Az 1995 méternél mélyebb vízrétegben szinte semmiféle hőmérsékleti változás nem történt az elmúlt évtizedben.

Bukhatja a tengerpartokat Spanyolország 

Akár egy negyvenméteres sávot is elveszíthet tengerpartjából egyes szakaszokon Spanyolország az éghajlatváltozás miatt 2050-re, mert az emelkedő tengerszint súlyosan erodálja a turisták által is kedvelt földközi-tengeri partokat.

Tényleg az ember a felelős a gleccserek eltűnéséért 

Egyre inkább az ember felelős a gleccserek zsugorodásáért: az elmúlt 160 évben a gleccserek tömegvesztésének 25–35 százaléka emberi tevékenység környezetkárosító hatásának számlájára írható.

Nem is biztos, hogy eltűnik Banglades 

A Himalájából érkező folyók haladnak végig Bangladesen. Tengeri deltájuknál a mezőgazdasági termelés éltetői. Jelenlétük áldás és átok egyszerre. Hordalékuk viszont megmenthetik a tengerszint-növekedés által fenyegetett országot.

Országok költöznének el a klímaváltozás miatt 

A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.

Most már hivatalos: megállíthatatlan a sarkköri jégolvadás 

A NASA tudósai szerint a Déli sarkkör nyugati jégrétegének olvadása elérte azt a szintet, ahol már visszafordíthatatlan a folyamat. Olyan sebességű itt az olvadás, ami a világon sehol másutt nem tapasztalható. A tengerszint-emelkedés is nagyobb lesz, mint eddig gondolták.

Iszonyú sokba kerül a tengerszint-emelkedés 

A tengerszint-emelkedés infrastruktúrákat tesz tönkre, emberek megélhetését veszi el. Kiszámolták, mennyibe fog ez kerülni, ha a globális felmelegedés az eddig tapasztalt mértékben folytatódik.

Így süllyed Miami – és az ingatlanárak 

Miamiban jelenleg virágzik a gazdaság. Az emelkedő tengerszint azonban lefogyasztja Florida szárazföldi területeit az évszázad végére. A lakosság már kezd észbe kapni, a vállalkozások és az önkormányzatok sajnos még nem. A biztosítótársaságok lesznek az elsők, amelyek megkongatják a vészharangot.

Sarkköri olvadás miatt izzadunk nyáron – vagy mégsem? 

Az északi-sarki jég- és hótakaró olvadása miatt súlyosbodnak a nyári hőhullámok Európában és az USA-ban. De a fokozottabb zivatarok is ennek köszönhetők - vagy éppen fordítva?

Megvan az első hivatalos klímamenekült 

A Kiribati nevű csendes-óceáni szigetről akar átköltözni Új-Zélandra egy férfi, aki a világon elsőként adta be letelepedési kérelmét azzal a címszóval, hogy klímamenekült. Először elutasították, de a legfelsőbb bíróság végül helyt adott igényének.

Tengerszint-emelkedés: 1 Celsius = 2,3 méter 

Hamarabb elöntheti a part-menti lakosságot a tenger, mint gondoltuk. Ez derül ki az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) legújabb kutatásából. Nem a légkör melegedése lesz az elsődleges oka.

Gyorsabban olvad a Déli-sark, mint gondolták 

A Déli-sarkkör nyugati részén mért éves átlaghőmérsékletek 2,4 Celsius fokkal nőttek az 1950-es évek óta. Ez háromszorosa a globális felmelegedés mértékének.

Képtelenek vagyunk megállítani a tengerszint-emelkedést 

Ha a világ országai radikális kibocsátás-csökkentési célokat tűznének ki, akkor sem állna meg a tengerszint emelkedése, állítják egybehangzóan a klímatudósok. A változás a Föld lakosságának 10 százalékát érinti.

Riasztó jelenség - Egész Grönlandon olvad a jég 

Nem hittek a szemüknek a kutatók: a nyári időszakban Grönland szinte teljes felületén olvadásnak indult a jég, még a tengerszint felett háromezer méteres magasságban is.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Bajban az amerikai autóipar

Bajban az amerikai autóipar 

Az amerikai autógyártók hétvégén is tárgyalnak a sztrájkoló dolgozók képviselőivel.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo