Országok költöznének el a klímaváltozás miatt

A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.

kép: sxc.hu

Az ország ifjú elnöke, a 2008-ban -csaknem 20 évnyi meghurcoltatás és politikai fogolyként való raboskodás után- 40 évesen beiktatott Mohamem Nasheed azt az ígéretet tette kicsinyke népének, hogy új hazát talál nekik. Nasheed eltökélte, hogy dekarbonizálja az országot. "Ha az ember gyalogolhat a Holdon, akkor mi is legyőzhetjük közös karbon-ellenségünket", mondta elnöki beszédében a Maumoon Abdul Gayoom diktátor hatalmát újságíróként oly sokáig ellenző, és saját számítása szerint tizenháromszor lesittelt Nasheed, aki 2001-ben parlamenti képviselő lett (majd újra a rácsok mögé került, s kiszabadulva Angliában telepedett le politikai menekültként).

Zsarnokoskodó elődje már 1988-ban figyelmeztette a New York-i ENSZ-székházban összegyűlt tagállamok képviselőit, hogy a hullámok el fogják nyelni országát. Ha csak egy métert növekszik a tengerszint, egy vihar áradata már katasztrofális hatással lehet a nemzetre, közölte az egybegyűltekkel.

Nasheed Ausztráliát és Sri Lankát szemelte ki, mint lehetséges menekülési irányvonalat népe számára. Ide mentené át népét úgy, hogy az ország turizmusból származó bevételeit és a szuverén nemzeti vagyonból nagy földterületeket venne egy másik országban a 393 000 maldív polgár számára. "Az éghajlatváltozást nem tudjuk megváltoztatni, ezért máshol kell földet vásárolnunk", jelentette ki 2008-ban. Három hónappal a bejelentése után egy másik szigetország, Kiribati vezetése is hasonló szándékról nyilatkozott a sajtónak. Ők is új földek után néznek.

Maldív-szigetek
-1190 apró sziget alkotja az Indiai-óceánon
-Lakosság: 393 000
-Átlagmagasság: 4 méterrel a tengerszint felett
-Vallás: Szuníta muszlim
-Egykori diktátor: Maumoon Abdul Gayoom (hatalmon: 1978-2008)
-Terrorizmus: 2007-ben egy pokolgép 12 turistát sebesített meg
Egy ausztrál kisváros, a Pyrenees Shire be is jelentkezett azzal, hogy szívesen eladnának olcsón földterületeket a migráló maldívoknak. Sőt még az ottani klíma sem lenne túlságosan eltérő a Maldív-szigetekétől. Időközben azonban új polgármestere lett a településnek. Ő már nem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésben!

Megőrizni vagy kivándorolni

Vannak megfigyelők, akik úgy látják, a Maldív-szigeteknek befellegzett - vagy inkább behullámzott. Egyes megfigyelők elhibázottnak vélték Nasheed fatalizmusát, mondván, ha nem jelentené ki, hogy a Maldív-szigeteknek annyi, és a kollektív elvándorlás szükségszerű, akkor sokkal több segítséget kaphatna a nemzetközi szervezetektől országa megmentésére.

Egy korábbi cunami és a tengerszint-emelkedés például egyaránt elvitték a partok homoktartalmát a szigetek belsejébe, természetes hullámtörőt alakítva ki ott. A külső területeken 30 centimétert, beljebb 60 centimétert emelkedett a szárazföld magassága a "homokátrendezés" következményeként. Az is kérdés, hogy a korallszigetek növekedése lépést tud-e tartani a tengerszint emelkedésével. Ha igen, az nagy áldás a Maldív-szigetek lakóinak.

Egy migrációs program részeként az ország kisebb szigeteiről 3000 lakost a nagyobb szigetekre költöztettek.

Ha az ember a tudomány segítségével hasonló védekező lépéseket tesz, nem kizárható, hogy a Maldív-szigetek megőrizhető, vallják a tudomány hívei. Ezt az irányzatot hívják "geoengineering"-nek, ami egy muszlim országban nem könnyű portéka egy elnök kezében. A 2004-ben bekövetkezett dél-kelet-ázsiai cunami után egyes helyi vallási vezetők átokként, Allah csapásaként emlegették a szökőárt, mely lecke arra, hogy az ember megváltoztassa életét.

Allah közbeszól

Nasheed a New York Times-nak beismerte, hogy beszédeibe bele kell szőnie Isten alakját, a vallásos polgároknak ugyanis nehéz megértenie a kapcsolatot az emberi tettek és a klímaváltozás között. "Az átlagos halásznak, aki jelentéktelennek érzi magát Isten előtt", e kapcsolat megértése nem megy. Neki úgy kell beadni az üzenetet, hogy "az időjárási jelenségek a természet miatt, nem az ember miatt változtak meg, de ha az ember karbonsemlegessé tud válni, akkor Isten másképp tud cselekedni" az ember érdekében. "De Istennek ott kell lennie ebben a párbeszédben". A nyugati világtól távol így néz ki a klímapolitika a 21. században...

Nasheed-ot 2012-ben egy politikai puccs folytán elmozdították elnöki székéből. Jelenleg az alenlöke vezetői az országot. Már kormányzása utolsó évében számos Csendes-óceáni szigetország kénytelen volt repülőgépen hozatni ivóvizet a lakóinak, mert a tengerszintemelkedés tönkretette a szigetek talajvizét.

Mennyit emelkedik?
Az ENSZ égisze alatt működő IPCC szerint az évszázad végére 17,8 és 58,4 centiméter között lesz a tengerszint emelkedése, de a tudósok nagy része ezt is óvatos becslésnek tartja. Az emelkedés valós mértéke magasabb is lehet. Műholdas mérések szerint 1993 óta évente átlagosan 3,3 milliméterrel emelkedett a tengerek szintje. A Maldív-szigetek körül 2,2 milliméteres növekedést mértek. Ennek értelmében nem zárható ki, hogy az évszázad végére egy méter emelkedjen ott a tenger.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo