Elvándorlás cikkek


A cégek háromnegyedét érinti idén a fluktuáció

A cégek háromnegyedét érinti idén a fluktuáció 

A vállalatok visszafogott toborzással működtek az elmúlt időszakban a változékony gazdasági környezet miatt.
Nyugatra billent az ország, ott épül majd a legtöbb lakás

Nyugatra billent az ország, ott épül majd a legtöbb lakás 

Tavaly is folytatódott az ország billenése nyugatra és középre, legalábbis ami a belső vándorlást illeti. A nyertes megyékben pörgött fel a legjobban az ingatlanforgalom és ezekben a körzetekben fognak nagyobb sebességre kapcsolni idén és jövőre a lakásépítések.
Egymilliárd lehet a klímamenekültek száma 2050-re

Egymilliárd lehet a klímamenekültek száma 2050-re 

Egymilliárd ember válhat menekültté az éghajlatváltozás káros hatásai miatt. A népességnövekedéssel párhuzamosan vészesen visszaeshet az élelmiszertermelés. A halált okozó kánikulai napok száma évente elérheti a huszonegyet. Egész ökoszisztémák omolhatnak össze. A katasztrófa bekövetkezésének esélyeit latolgatja egy ausztrál elemzés.
Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt?

Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt? 

Több száz millióan már most is képtelenek eltartani magukat, mert megsemmisültek a megélhetésükhöz szükséges eszközök és életkörülmények. A fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló tömegek persze Európa felé veszik az irányt. Mi a megoldás? A Humanitárius Kötvények újfajta finanszírozási formát jelenthetnek a válságzónákban élők életkörülményeinek kezelésére és javítására.
Lakhatatlan városok, tömeges elvándorlás: ezt hozza a klímaváltozás

Lakhatatlan városok, tömeges elvándorlás: ezt hozza a klímaváltozás 

Városok válnak lakhatatlanná 2050-re, és tömegek kényszerülnek majd elhagyni lakhelyüket. Szakértők szerint a mai állapotokhoz képest teljesen másfajta termelési, munkaerő-piaci és demográfiai viszonyok lesznek meghatározóak.
Több mint 630 ezer magyar él külföldön

Több mint 630 ezer magyar él külföldön 

Globális tekintetben Európa- és Közép-Ázsia a második legtöbb bevándorlót fogadja be – közöttük több mint hatszázezer magyar honfitársunkat – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentéséből.
Nagy a jövés-menés az energiaszektorban

Nagy a jövés-menés az energiaszektorban 

„Egyes szektorokban a cégek alig 80 százaléka működik egy éven keresztül folyamatosan, ami azt jelzi, hogy az egyensúlyi állapottól még elég messze van a hazai cégbázis” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.
Hazatérnének a külföldön dolgozó magyarok?

Hazatérnének a külföldön dolgozó magyarok? 

A kivándorlás valószínűleg elérte a csúcspontját, a közeljövőben megkezdődhet a külföldön dolgozó közép-európaiak hazaköltözése – derült ki a Colliers International legfrissebb tanulmányából.
A fenntartható termelés enyhítheti a migrációt

A fenntartható termelés enyhítheti a migrációt 

A klímaváltozás komoly veszélyfaktor a fejlődő országok vidéki népessége számára, gyakorta kiváltó oka az elvándorlásnak, ezért a fenntartható mezőgazdaság támogatása lényeges eleme a hatékony válasznak, hangsúlyozta tegnap Rómában a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.
Nemcsak a kivándorlás, de a belső migráció is jelentős

Nemcsak a kivándorlás, de a belső migráció is jelentős 

Magyarország lakossága nyolc év alatt 2%-kal (215 ezer fővel) csökkent a KSH adatai szerint. (Amennyiben hozzávesszük az olyan külföldön élőket vagy dolgozókat, akik még hivatalosan itthon vannak bejelentve, akkor a valós csökkenés 500 ezer körül lehet. Ez nem egyformán érinti a hazai településeket.) Emellett jelentős számú olyan belső elvándorló is van, aki nem jelenik meg a kimutatásokban, mivel állandó lakcímét megőrizte - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. közleményében.

Parragh: a legjobb 10 százalék ment külföldre 

A magyar gazdaság legnagyobb gondja a munkaerőhiány Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint is. Az elvándorlással az a legnagyobb baj, hogy a legjobbak mentek el mondta. A megoldás a béremelés lenne, így újranyitná a bértárgyalásokat.

Munkaerőt, vagy bedőlést hoz a béremelés? 

Ha szükség is van a béremelésre, azt a mostani módon a kisebb cégek nem fogják tudni kigazdálkodni, teljes ágazatok foghatnak padlót szakemberek szerint. A miniszterelnök viszont meglepetésre számít, szerinte sok cég csak nem akart fizetni eddig.

Ez olyan jó hír, hogy nagy bajt jelent 

Rég volt, csaknem negyedszázada, ilyen alacsony a munkanélküliség Magyarországon. Ami azonban a felszínen jó hírnek tűnik, a valóságban óriási bajt jelent a gazdaságban: ha mindenkinek van munkája, akkor kit vegyenek fel a fejleszteni akaró cégek? Nem mintha nem lennének tartalékok, de az igazi gondot azonban az jelenti, hogy a vállalatok vezetőiben még nem tudatosult: most már mindennél jobban meg kell becsülni a munkaerőt.

Bevándorlók és romák - nélkülük biztos a munkaerőhiány 

Elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország a határon túlról pótolja a munkaerőhiányt, emellett a jövőben kiemelt szerepet kell szánni a munkapiacon a roma népességnek - érvelnek a legnagyobb hazai munkaadói szövetségnél.

Kevés az új cafeteria a munkaerőhiány ellen 

Jó kezdeményezés a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a cafeteria készpénzesítése, de a munkát terhelő egyéb terhek csökkentése nélkül kevés ahhoz, hogy megoldja a feszítő bérproblémákat a kkv-knál.

Munkavállalás Angliában a Brexit után 

A sokkoló eredménnyel záruló Brexit népszavazás számos kérdést vet fel. A magyarok számára különösen fontos lehet, hogy mi lesz a kint dolgozókkal?

Kellenek a bevándorlók a magyar gazdaságnak az MGYOSZ szerint 

Célzottan keresni kellene a "kulturálisan beilleszthető", külföldről érkező munkaerő bevonásának lehetőségeit az MGYOSZ munkaerőhiány orvoslására vonatkozó javaslata szerint. A szervezet emellett hatékonyságnövelést, aktív munkaerőpiaci eszközök bevetését és az elvándorlás megállítását szorgalmazza többek között.

20. századi módszerekkel próbálunk túlélni 

A motivációhiány a céges növekedés nagy kerékkötője. És a munkaerőhiány. A magyar gazdaság versenyelőnye, hogy itt olcsóbb a munkaerő, nem lesz tartható, 21. századi leadership módszerekre kell váltanunk mielőbb - mondták szakértők a Piac & Profit által szervezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Dobbantana a diákok fele 

A magyar diákok – nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók – 45 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a budapesti diákok között pedig 60 százalék az arányuk. Az aktív keresők mindössze 29 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén.

„A növekedés nem elhatározás kérdése, meg kell teremteni a feltételeket” 

A magyar vállalatok versenyképessége messze elmarad a kívánatostól Pitti Zoltán volt APEH-elnök szerint. Az okokat a szabályozók és ösztönzők területén kell keresni a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Gazdaságpolitikai Tanszékének tudományos kutatója szerint.

Mind megfizetjük a tanulatlanság árát 

Milyen következményekkel jár, ha a szegénységben élő fiatalok megfelelő képzés hiányában nőnek fel? Megfelelő oktatás nélkül nem lehet kitörni a szegénységből és ez az egész országnak káros, hosszú távon mindannyian megfizetjük az árát.

Itthon tartanák a fiatalokat 

Február 29-én stratégiai megállapodást írt alá a Keszthelyi Holding Zrt. és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) a pénzügyi-tanácsadói szakma népszerűsítése, és a fiatal munkavállalók itthon tartásának céljából. A kétnapos konferencián részt vett a cégcsoporthoz tartozó 250 tanácsadó, valamint a hazai legnagyobb Társaságok.

A multik tartják itthon a fiatalokat 

A szolgáltató központok virágzásának köszönhetően a teljes ágazat vonzerejének további erősödése várható, miközben a Randstad felmérése szerint már 2015-ben is ez volt a legvonzóbb szektor a munkavállalók körében. A fiatalok itthon tartásában – akiknek a magas fizetés mellett a kínált karrierlehetőség is fontos döntési szempont egy állás megpályázásakor, – jelenleg ez az egyetlen versenyképes iparág. A legnagyobb problémájuk viszont, hogy kevés a megfelelő potenciális jelölt - mert nyelvtudás itthon is kéne.

Tartsuk itthon a dolgozókat! 

Míg néhány éve a magyarországi vállalatok arra panaszkodtak, hogy a magyar munkaerő röghöz kötött, és még egyik városból a másikba sem könnyű elcsábítani, mára kifejezetten mobilakká váltak a magyarok. Szakképzettek és friss diplomások egyaránt tőlünk nyugatabbra keresik a boldogulást. Anélkül, hogy kísérletet tennénk arra, hogy bebizonyítsuk, hogy a KSH adata – amely szerint 2013-ban 350 ezer körül voltak az országot elhagyók – súlyosan alulbecsüli a kivándorlók valós nagyságát, a magyarországi kisebb és nagyobb cégek egybehangzó véleménye alapján kijelenthetjük: egyre nagyobb a gond a hazai munkaerőpiacon. A jól képzett munkaerő hiánya lassan a vállalkozások versenyképességét és így az ország gazdasági növekedését befolyásolja.

Külföldre menne a diákok fele 

A felvételiző diákok közel fele szeretne külföldön is tanulni, és tavalyhoz képest duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzéssel, ösztöndíjjal utaznának külföldre – derült ki egy friss kutatásból.

Főleg a fiatalok pattognak 

Az országon belül a pályakezdő, a vezetői állásban dolgozó, valamint az agráriumban tevékenykedő munkavállalók a legmobilisabbak – derült ki a Jobinfo.hu kutatásából. Az új munkahellyel járó lakóhelyváltás a hölgyek körében népszerűbb, bár közöttük jóval magasabb azok aránya, akiket nem pusztán az új lehetőség, hanem a jobb egzisztenciális körülmények motiválnak. A külföldi munkavállalásra elsősorban a szakmunkások, illetve a vendéglátóiparban dolgozók nyitottak, a célországok között sorrendben Németország, Anglia és Ausztria vezet.

Ki fog itt dolgozni? A többség már dobbantana 

A megkérdezettek túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne, és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást, derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu kutatásából. Az egészségügyből legtöbben Németországba költöznének, míg az informatikusok és a szolgáltatási szektorban dolgozók körében Kanada is népszerű.

Nagyobb kereset, elvándorló magyarok - Mi vár ránk jövőre? 

A magyar gazdaság a tavalyi gyors növekedés után idén lassuló pályára került, az első negyedévi 3,5 százalékos növekedést a II. negyedévben 2,7 százalékos, a III. negyedévben 2,4 százalékos ütem követte. A következő negyedévekben pedig inkább csak 2 százalék körüli bővülés várható. A GKI idén a GDP 2,7 százalékos, jövőre 2,3 százalék körüli emelkedésére számít. A beruházások az idei stagnálás után jövőre visszaesnek (-5%), a fogyasztás viszont GDP-hez közeli – idén attól kissé elmaradó, jövőre azt valamivel meghaladó – 2,5 százalék körüli ütemben bővül. Az exporttöbblet 2015-ben látványosan, 2016-ban lassabban emelkedik. A külső és belső egyensúly mindkét évben kedvezően alakul, de a felminősítésre – többek között a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága miatt – még egy kicsit várni kell. A bankadó csökkentéséből adódó banki mozgásteret az MNB egyre aktívabb beavatkozása szívja el. A perspektíva hiánya miatt sem a tőke, sem a munkaerő kiáramlásában nem várható fordulat, miközben a közszolgáltatások leépülése folytatódik.

Külföldön dolgozna? Egy szakma azért nem árt 

Továbbra is vonzó a magyarok körében a külföldi munkavállalás. Habár a statisztikai adatok szerint legnagyobb arányban felsőfokú végzettséggel vágnak neki a nagyvilágnak a munkakeresők, közülük csak kevesen tudnak saját szakmájukban elhelyezkedni. Ennek a fő oka, hogy az elméleti tudás helyett Európa-szerte nagyobb igény mutatkozik a jól képzett, gyakorlatias szaktudással rendelkező munkaerőre.

El kell kezdeni emelni a béreket 

A kivándorlás már nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban. Elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot. A béreket emelni kellene, mert így is 30%-kal el vagyunk maradva a régiós vetélytársaktól.

Riasztó sebességgel ürül ki az építőipar 

A megelőző havival hajszálra megegyezően összesen 645 cég szűnt meg októberben az építőiparban Magyarországon. „Az ágazatban zajló megtisztulási folyamat tempóját jól mutatja, hogy míg idén negyedik alkalommal emelkedett hatszáz fölé a törlések száma, korábban egyetlen ilyen hónap sem volt” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Kezelhetetlen probléma lesz a munkaerőhiány 

A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában: 2050-re kontinensünk lesz a legöregebb régió, a GDP 15 százalékát fogja kitenni a nyugdíj. A Randstad elemzése szerint a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást, ráadásul a feketegazdaság visszaszorítását is segíthetik.

Már gond a munkaerőhiány 10-ből 6 vállalkozásnak 

Egyre több jel mutat arra, hogy az alacsony magyar bérszínvonal egyre inkább gátja lesz a gazdasági növekedésnek. Több helyen már nemcsak a jó szakember „hiánycikk”, hanem egyszerűen a munkaerő is – ez derül ki a Policy Agenda friss elemzéséből.

Megy a harc a magyar munkaerőért 

A tehetséges munkaerő kivándorlása komoly feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a központi és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

Bevándorló magyarok: mi vár rájuk Nyugaton? 

Nem csak a hozzánk érkező menekültek száma nő lendületesen, de azoké a magyar munkavállalóké is, akik inkább határon túl próbálnak szerencsét. De mire számíthatnak hazánk fiai gazdasági bevándorlóként?

Hogyan élnek a magyarok Angliában? 

Penészes, lepukkant lakás bérelhető Angliában havi 1200 fontért. Mármint az olcsóbb vidékeken. A brit fővárosban még ennél is drágább az élet. A kint élő magyarok tapasztalatai szerint nyelvtudás nélkül szinte esélytelen munkát találni, de ha találnak, akkor sem biztos, hogy telik luxusra.

Ellenünk mikor emelnek falat? 

Elindult a fal építése a főleg Szíriából, Macedóniából beözönlő menekültek ellen, de vajon ellenünk mikor emelnek falakat? Mert megélhetési bevándorlók vagyunk, csak úgy, mint a hozzánk érkező menekültek egy része, akik a jobban fizetett munkalehetőségek miatt érkeznek, bár nagyobb részük az életét menteni vágott neki a hosszú útnak.

Költözők: egyre nehezebb megtartani a munkaerőt 

Egyre nehezebb feladat a szakképzett munkaerő megtartása az ország több pontján a gazdaságilag fejlettebb régiók és a külföldi ajánlatok elszívó hatása miatt. A hiányszakmák dolgozói igen könnyen váltanak munkahelyet, ami megnehezíti a vállalatok személyzeti osztályainak helyzetét a hosszútávú tervezésben.

Nem mindegy hová születünk 

Régiónként alapvetően eltérnek a lehetőségek, de a társadalmi szokások is. A Dunántúlon hamarabb kezdenek el dolgozni és később házasodnak, míg a leginkább Észak-Magyarországon utasítják el a cigit és a drogot a fiatalok.

Kreativitás, rugalmasság: ez kell majd öt év múlva 

Minden második hallgató külföldre menne dolgozni, és a főiskolától remélik a nyelvtudásuk fejlesztését. Ezenkívül gyakorlatias képzésre vágynak, és arra, hogy csapatban is megtanuljanak működni, gondolkodni.

Hol dolgoznánk a legszívesebben? 

Budapesten a legtöbben hazai munkát keresnek, vidéken inkább a külföldi álláshirdetések a népszerűbbek. A legkedveltebb célország Németország és Nagy-Britannia, de sokan pályáznak kirándulóhajós állásokra is.

A többség csak vágyakozik, a valóságban nem menne külföldre 

A magyarok közel 55 százaléka szeretne máshol élni, de sokakban ez az igény csak elméletben fogalmazódik meg, aktívan csupán a válaszadók 21 százaléka keres külföldi munkát. Bár magas azok aránya, akik elvágyódnak az országból, 62 százalék mégis motiváltnak érzi magát a jelenlegi munkahelyén.

A harmincasok fele külföldre menne – vagy már ott is van 

A világon minden három álláskereső közül kettő hajlandó lenne külföldre költözni egy állás kedvéért, Magyarországon a harmincas korosztály fele ilyen. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada a legnépszerűbb célországok azok körében akik külföldre kacsingatnak.

Maradnának a fiatalok, ha lakáshoz juthatnának 

Lehet, hogy nem költöznének külföldre, sőt talán előbb alapítanának családot a fiatalok, ha támogatást kapnának az otthonteremtéshez. Az egyetemisták 92 százaléka szerint egyedül nem tudnák finanszírozni a lakásvásárlást.

Így nyer a magyar gazdaság is a külföldön dolgozókon 

A külföldi munkavállalás nyilván jelentős kockázatot is jelent, főleg, ha már a határon túl kezd valaki munkát keresni. Ebben segíthetnek a kölcsönző cégek, amelyeken keresztül valójában magyar alkalmazott marad a munkavállaló – uniós fizetésért.

Országok költöznének el a klímaváltozás miatt 

A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.

A nőknek jobban bejön a külföldi munka 

Jellemzően Nógrád megyéből pályázik külföldre a legtöbb nő, míg Békés megyéből inkább a férfiak mennének. A hölgyek elsősorban a brit, míg az urak inkább a német álláslehetőségeket böngészik.

Külföldre menne a frissdiplomások harmada 

A fiatal diplomás munkavállalók 14 százaléka dolgozott már külföldön, egyharmaduk jelenleg is tervezi, hogy a következő 5 év során Magyarországon kívül vállal munkát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo