Maradnának a fiatalok, ha lakáshoz juthatnának

Lehet, hogy nem költöznének külföldre, sőt talán előbb alapítanának családot a fiatalok, ha támogatást kapnának az otthonteremtéshez. Az egyetemisták 92 százaléka szerint egyedül nem tudnák finanszírozni a lakásvásárlást.

Kép:PP archív

Jelentős fejtörést okoz az egyetem kezdése azoknak a fiataloknak, akik szülőfalujuktól, szülővárosuktól távoli vidékre nyertek felvételt. Az otthon megszokott kényelme helyett kollégium, albérlet vagy szerencsés esetben saját kislakás lehet opció számukra. A fejtörést a különböző lehetőségek anyagi kihívásai és a nagy különbségeket jelentő komfortérzet okozza – derült ki a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület felméréséből.

Az egyetem kezdésének pillanatában a gólyák 67 százaléka él a szülői házban, 17 százaléka albérletben, 12 százalékuk kollégiumban. Mindössze 4 százalék kezdte meg a 2014-es tanévet saját lakásban. A mostani kutatás válaszadóinak 51 százaléka saját lakásban, 29 százalék saját kertes házban, 15 százalék bérelt lakásban és 5 százalék bérelt házban szeretnénk majd lakni.

Jelenlegi lakáskörülményét a többség szeretné hamarosan megváltoztatni, ugyanis 64 százalék tervez költözést a közeljövőben. Közülük 70 százalék határon belül maradna, 30 százalék pedig külföldi célpontban gondolkodik. Megkérdezték a hallgatókat arról is, hogy változna-e a véleményük, ha kiemelkedően nagy lakhatási támogatást kapnának az államtól. 77 százalék adott igenlő választ. (A frissdiplomások harmada viszont külföldön próbálna szerencsét.)

Megkérdezték a gólyákat arról is, hogy tervezik-e lakás vagy ház vásárlását (39%), bérlését (28%), építését (23%), vagy felújítását (11%). Ahogy azt a felsorolás mutatja ebben jól megoszlottak a vélemények.  Nem úgy, mint a következő kérdésre adott válaszokban, ugyanis amikor azt firtattuk, hogy mit gondolnak, szükségük lesz-e anyagi támogatásra: 92% adta azt a választ, hogy önerőből nem fogja tudni megvalósítani terveit, segítsége lesz szüksége. Segítséget legtöbben a családtól várnak (48%), majd csökkenő sorrendben az államtól (26%), a munkáltatótól (20%) és végső soron valamilyen pénzintézettől (6%).

A TLE arra is kíváncsi volt, hogy mit gondol ez a korosztály a családalapításról. Befolyásolja-e a lakhatás, a lakhatási támogatás a családalapítást. 80%-ban azt a választ adták a fiatalok, hogy másként állnának ehhez a kérdéséhez, ha kedvezményesen juthatnának lakáshoz.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo