Hol dolgoznánk a legszívesebben?

Budapesten a legtöbben hazai munkát keresnek, vidéken inkább a külföldi álláshirdetések a népszerűbbek. A legkedveltebb célország Németország és Nagy-Britannia, de sokan pályáznak kirándulóhajós állásokra is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Budapestről pályáztak az álláshirdetésekre a legmagasabb arányban (16.96 százalék), ugyancsak innen jelentkeztek a legtöbben a belföldi állásokra (33.12 százalékos pályázat), amit a német, brit és holland hirdetések követtek”- nyilatkozta Csatlós Orsolya, a Tjobs.hu sajtószóvivője. Nagyobb arányban a nők jelentkeztek (50.87 százalék). A pályázatok alapján az is kiderült, hogy nagyon vonzó a budapestiek számára a vendéglátóipar (15.13 százalék), logisztika (11.35 százalék) és egészségügy (10.49 százalék).

Budapest (16.96 százalék) és Pest (13.60 százalék) után Borsod-Abaúj-Zemplén (7.68 százalék) a bronzérmes a legtöbb pályázat alapján. Miskolcon és környékén az egészségügyi munkák a legvonzóbbak a lakosság számára a beküldött önéletrajzok szerint, amit a vendéglátóipar, építkezés-felújítás és hegesztői munkák követnek. A megyéből szinte kétszer annyi férfi (64.08%) jelentkezett az álláshirdetésekre, mint nő (35.92%).

Dél-Magyarországról inkább külföldre mennének

A dél-alföldi megye, Bács-Kiskun foglalja el a negyedik helyet a rangsorolásban. A férfi (49.65 százalék)- női (50.35 százalék) pályázók között nincs óriási eltérés. A Baranya megyei munkavállalók körében a belföldi álláslehetőségek csak a negyedik helyen szerepelnek preferencia szempontjából.

A top első három általuk legkedveltebb célország: Németország, Anglia és Ausztria. Leginkább a férfiak nyitottabbak a külföldi munkák iránt, közel 53 százalékos pályázati aránnyal.

Harmincöt jelentkezésből egy jön össze
A friss munkavállalók 82 százaléka alkalmazottként – főként beosztott diplomásként, alsó-, közép és felsővezetőként – dolgozik, nettó átlagkeresetük 333 ezer forint. Aki diploma után keres állást, átlagosan harmincöt helyre jelentkezik, amíg munkát talál.
Fejér megye az ötödik, innen leginkább a németországi munkák ragadták meg az innen pályázók figyelmét ( 37.82 százalékos pályázat), ezt követik a belföldi munkák (28.93 százalék), majd a brit állások (8.88 százalékban). Az egészségügyi és a vendéglátóipari hirdetésekre pályáztak a legtöbben, - mivel magas volt a férfiak jelentkezése (51.11 százalék) - amit a logisztika és az építkezés-felújítás követett.

Innen pályázott a legtöbb férfi

Annak ellenére, hogy a pályázatok szempontjából Jász-Nagykun-Szolnok a 14. helyen szerepel, innen pályázott a legtöbb férfi az elérhető ajánlatokra, 67.21 százalékban. Ezt követi Zala (65.77 százalék), Nógrád (65.38 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (64.08 százalék) és  Szabolcs- Szatmár-Bereg (62.30 százalék). A többi megyében viszonylag arányos a nők-férfiak általi jelentkezések.

A megyéket összevonva így néz ki a mostani év helyzetképe (2014.január-október): Németország (36.54 százalék), Nagy-Britannia (16.99 százalék), Magyarország (16.77 százalék) és Ausztria (7.48 százalék) került a top öt legvonzóbb országok közé a legtöbb pályázattal. Munkakörök szempontjából az egészségügyi munkák (17.82 százalék), a vendéglátóipari (közel 13 százalék), logisztika (közel 9 százalék), idősgondozói (8.44 százalék) és építőipari munkák (közel 7 százalék) a legvonzóbbak.

Németország (34.68 százalék) és Nagy-Britannia (15.83 százalék) kínálja továbbra is a legtöbb álláslehetőséget a munkát keresők számára, ezt követik a belföldi álláslehetőségek (11.25 százalék), az amerikai és a Cruise Ship hirdetések. Az egészségügy (közel 23 százalék), a vendéglátóipar (14.79 százalék) és az építőipar (9.51 százalék) a top állást kínáló munkakör ebben az évben.

A KÖZÖSSÉGI OLDALAK NÉLKÜL NEM TALÁLUNK ÁLLÁST!
Ma már a közösségi média az új álláspiac, és ez a jövőben egyre inkább így lesz. Ennek ellenére sem az álláskeresők, sem pedig a felvételiztetők számára nem mindig egyértelműek, melyek a leginkább bevált jó gyakorlatok, módszerek.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo