Munkaerőpiac cikkek

hirdetés

Bruttó 560 ezer forint felett kereshet egy kezdő informatikus, érdemes lehet váltani

Bruttó 560 ezer forint felett kereshet egy kezdő informatikus, érdemes lehet váltani

Karrierváltásra is jó az informatika, töretlen a kereslet a junior informatikusok iránt .
Lassan, de folyamatosan romlanak a munkaerőpiaci adatok

Lassan, de folyamatosan romlanak a munkaerőpiaci adatok

A háború, az európai energiaválság, a kamatemelések reálgazdasági hatásai és a globális recessziós előjelek egyelőre nem jelentkeznek a munkaerőpiaci folyamatokban.
Az osztrákokat is elérte a válság

Az osztrákokat is elérte a válság

Stagnálás közeli gazdasági teljesítményt vár jövőre Ausztriában a Wifo.
Hogyan tartsuk meg a munkaerőt béremelés nélkül?

Hogyan tartsuk meg a munkaerőt béremelés nélkül?

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás.
Elégedetlenebbek lettek a magyar munkavállalók

Elégedetlenebbek lettek a magyar munkavállalók

A Trenkwalder idei Mobilitási és Elégedettségi Indexe szerint a munkavállalók 53 százaléka nyitott a lakóhelyváltásra.
hirdetés
Kopogtat a válság, 25 százalékkal nőtt az állásokra jelentkezők száma

Kopogtat a válság, 25 százalékkal nőtt az állásokra jelentkezők száma

Megélénkült a munkaerőpiac – 25 százalékkal nőtt a munkavállalói jelentkezések száma.
Felvettek karácsonyra 150 ezer embert, majd létszámstopot hirdettek

Felvettek karácsonyra 150 ezer embert, majd létszámstopot hirdettek

Létszámstopot hirdetett az Amazon.
A magyar munkaerőpiac még pörög

A magyar munkaerőpiac még pörög

Továbbra is csúcson a foglalkoztatottság.
Gyengülnek az amerikai gazdaság mutatói

Gyengülnek az amerikai gazdaság mutatói

Romlott a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke szeptemberben.
Már nem titkos a kereseti lehetőség összege

Már nem titkos a kereseti lehetőség összege

Egyre kevesebb cég titkolja a fizetést az álláshirdetéseiben.
hirdetés

Az Orbán-kormányok ideje alatt háromszorosára nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Hová lettek a fizikai munkát végző szakemberek? – Munkaerőpiaci helyzetjelentés.

Magyar munkaadók is találhatnak ukrán munkavállalókat az EU új programjában

Az EU online álláskereső eszközt vezet be az ukrajnai menekültek foglalkoztatása érdekében.

Félelmetes öngólt lőtt Putyin

A Toyota Kazahsztánba tenné át oroszországi gyártását.

Jön a fordulat a munkaerőpiacon - hogy mekkora, az még nem világos

Idén nyáron a vállalatok visszavettek a toborzás intenzitásából, de még nem érzékelhető igazán markáns fordulat a munkaerőpiacon.

Nincs negatív hatása a háborúnak a magyar munkaerőpiacra

3,4 százalékon áll a munkanélküliség.

Hatalmas a baj Dunaújvárosban

Dunaferr: kokszhiány miatt leálltak a nagyolvasztók, ami a teljes gyár leállásához vezethet.

Rekordon az árfolyamváltozás problémája a kkv-knál

A szakemberhiány és az árfolyamingadozás akadályozza leginkább a kkv-k működését.

Nagy a zűrzavar a magyar munkaerőpiacon

Recesszió alatt is növekedhet a hazai munkaerőhiány.

Válság idején másképp kellene bánni a munkavállalókkal

Az elmúlt időszak jelentős kihívás elé állította a cégvezetőket, ugyanis elengedhetetlenné vált, hogy a mindennapos ügymenet mellett munkatársaikra is kiemelt figyelmet fordítsanak. Rá kellett ébredniük arra, hogy a folyamatos és eredményes működéshez elengedhetetlen az alkalmazottak jólléte, aminek megteremtéséhez már korántsem elég a megfelelő fizetés vagy éppen az évente egyszeri egészségnap. Annál jóval többre van szükség.

137 ezer fővel csökkent a potenciális munkaerő-tartalék

A potenciális munkaerő-tartalékhoz az első negyedévben 299 ezer ember tartozott, számuk 137 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Havonta fejenként 150 ezer forint bértámogatást kaphatnak a magyar vállalkozások

2022. augusztus 15-től indul a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program. A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség támogatásra pályázhatnak – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek – pl. pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők – munkába állását.

Megnőtt Magyarországon az állásukat féltők száma

Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a járványintézkedések által okozott negatív gazdasági következmények és az ezzel járó bizonytalanság már a munkaerőpiacon is érezteti hatását. A munkavállalók már több mint egyharmada (36 százalék) kezdett el aggódni amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 8 százalékpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.

Lecsökkent a munkavállalók elkötelezettsége munkaadójuk iránt, külföldi munkaerőre van szükség

Gyökeresen megváltozott a hazai munkaerőpiac a járványidőszakhoz képest. A pandémia elején kiemelkedően magas volt a munkavállalók elkötelezettsége munkaadójuk iránt, míg ez mára drasztikusan lecsökkent. Mindemellett pedig a munkaerőhiány soha nem látott szintre ugrott egyes szektorokban. A termelőcégeknél már egyre nagyobb szükség van külföldi munkaerőre is a vevői megrendelések teljesítése érdekében – hangozott el a WHC Csoport főtámogatásával megrendezett HR Fest szakmai rendezvényen.

Több ezer filippin munkás jön Magyarországra, 11 országból érkezhetnek könnyítetten munkavállalók

Először csak Ukrajnából és Szerbiából lehetett behozni munkavállalókat, a főként a feldolgozóiparban tapasztalható jelentős hazai munkaerőhiány miatt. A kormány egy törvénymódosítással további 9 ország állampolgárainak könnyítette meg a magyarországi munkavállalást.

Rosszul bánnak a magyar dolgozókkal a munkaadók

Újra a járvány előtti szinten, 32 százalék volt az átlagos fluktuáció Magyarországon 2021-ben. Amellett, hogy mélyült, kiszélesedett és a fehérgalléros dolgozók között is nagymértékben emelkedett az elvándorlás – derül ki a HR-Evolution Kft. országos fluktuációkutatásából. Szakértői prognózis szerint idén várhatóan tovább nő a fluktuáció mértéke.

A cégek 80 százaléka küzd munkaerőhiánnyal

Egyre égetőbb kérdés a vállalatok számára munkaerőhiány. A cégeknek idén mindent meg kell tenniük azért, hogy a feszült munkaerőpiaci helyzetben sikeresen bevonzzák és megtartsák a dolgozókat. A HR Radar kutatásából kiderül, milyen aktuális kihívásokkal kell szembenézniük a munkáltatóknak, és hogy milyen lépéseket terveznek az év során.

Mi lesz a következő évtized hiányszakmája?

Az Európai Unió innovációs szervezete, az EIT égisze alá tartozó EIT Health összeurópai kezdeményezést indított el, hogy ipari és technológiai nagyvállalatokkal együttműködve új tehetségeket nyerjen meg az egészségügyi ágazatnak, egyúttal felkészítse a szektort a jövő kihívásaira. A földrész vezető egészségügyi innovátorait tömörítő hálózat a WorkInHealth Alapítvány keretei között dolgozik azon, hogy kezelje a következő évtizedben várható munkaerőhiány okozta nehézségeket.

Felgyorsult az ukrán menekültek magyarországi munkába állása

A kormány által a múlt héten bevezetett humanitárius tartózkodási engedély sokat segít a menekültek magyarországi tartózkodásán. Ezzel az új dokumentummal munkába állásuk is könnyebb, csak még a bankok adminisztrációs falát nem sikerült áttörni. Mihályi Magdolnával, a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetőjével beszélgettünk.

6 trend, amely meghatározza a munkaerőpiacot 2022-ben

A koronavírus-járvány okozta korlátozások nagy részét szerencsére már magunk mögött hagytuk, a pandémia hatásai ugyanakkor sokáig velünk maradnak majd: várhatóan továbbra is meghatározó marad a hibrid munkavégzés, a digitalizáció pedig még inkább felgyorsulhat. A munkaerőpiac az előrejelzések szerint újra felpöröghet, csak épp a hangsúlyok változtak meg, egyre népszerűbb például a szabadúszás. Ismét felszínre kerülhet az átképzés fontossága, a hiányszakmákat tekintve pedig a cégek is egyre nyitottabb hozzáállásra kényszerülhetnek a jelöltekkel kapcsolatban. Az Enloyd HR tanácsadó cég hat pontban szedte össze, milyen munkaerőpiaci trendek várhatnak ránk 2022-ben Magyarországon.

Új világ kezdődött a hazai munkaerőpiacon

Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett.

Fokozódó kihívások: hatalmas a szakadék a dolgozók bérigénye és munkaerőpiaci kvalitásai között

A hazai cégek jelentős hányada részben vagy teljesen felépült a pandémia okozta válságból. Ennek következtében a döntően közép- és nagyvállalatoknál dolgozó, megkérdezett hazai szakemberek optimisták cégük idei üzleti teljesítményével kapcsolatban.

Elege lett, felszámolta a Dobos Műveket tulajdonosa

Hová tűnt a Dobos féle falétra a magyarországi üzletekből, a hatalmas barkácsáruházakból? A legendás faipari minőségű háztartási eszköz már nem kapható sehol. Erről is beszélgettünk Dobos Józseffel, egykori nagyvállalkozóval.

Zsoldosok a munkaerő-piacon

Ma Magyarországon a regisztrált munkanélküliek száma a KSH év eleji adatai alapján nagyjából 300 ezer fő, ami a teljes lakosságnak csupán a 3 százaléka. Ez a szám meglehetősen alacsony és ez folyamatosan csökken. A foglalkoztatottak száma magasan van, ugyanakkor a felvevő piac igénye nagy. A gazdaság fellendülésben van, hiszen sok vállalkozás arról számol be, hogy több a megrendelésük, több a beruházásuk, ami automatikusan magával hozott egy nagyobb mennyiségű munkaerőigényt.

A munkaerőpiac helyzete 2022-ben

A munkaerőpiaci helyzetnek nem kedvezett 2020 és 2021 sem. 2021 második felében azonban már megpillanthatjuk a fényt az alagút végén, úgyhogy nézzük is, mit tartogatott számunkra!

A nyugdíj előtti segély összege közel 20 százalékkal emelkedett

Folyamatosan nőnek a bérek, kétszámjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Rengeteg új dolgozót akarnak most felvenni a cégek

2022 első negyedévében a hazai munkáltatók 34 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez. Ehhez hasonló optimizmusra a piaci szereplők körében utoljára 2018 harmadik negyedévében volt példa – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Fordulat: sokkal magabiztosabbak a magyar fiatalok

Fordulat látszik a fiatalok munkaerőpiacán: a K&H ifjúsági indexe szerint a harmadik negyedévben a dolgozó fiatalok 62 százaléka látta biztosnak a munkahelyét.

Egészen új kihívásokat eredményezett a járvány ebben a szektorban is

Másfélszeresére nőtt az IT szektorban a nyitott pozíciók száma egy év alatt: a világjárvány miatt ugyanis mindenki automatizál és mesterséges intelligencia-megoldásokat fejleszt.

Bizonytalan munkaerőpiaci helyzettől tartnak a cégvezetők

A hazai szolgáltató központok (SSC) a tranzakciós, ismétlődő tevékenységek elvégzésétől egyre inkább elmozdulnak a globális üzleti szolgáltatói lét felé, derül ki a PwC kutatásából. A válaszadók mintegy negyedénél nem okozott jelentős, stratégiai változást a vírushelyzet, 8 százalék pedig még feladatkör-bővítést is tervez. A fő kihívásokat a magyarországi SSC-k vezetői leginkább a munkaerő kapcsán látják, ugyanis a megkérdezettek fele tart a bizonytalan munkaerőpiaci helyzettől.

Nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyarországi vállalatok – honnan lesz új munkaerő?

A következő egy évben a nagyvállalatok több mint 10 százaléka számol a munkatársak létszámának növelésével, sőt, majdnem kétharmaduk 10 százaléknál nagyobb létszámbővítésben gondolkodik, derült ki egy friss felmérésből. A megfelelő alkalmazottak felkutatása azonban kihívást jelenthet az egyre feszesebbé váló munkaerőpiacon.

Kilőttek a bérek, feszültség a munkaerőpiacon – hogyan reagáltak a cégvezetők a járványra?

Az elmúlt öt év legalacsonyabb fluktuációját hagyta maga mögött a magyar munkaerőpiac 2020-ban, mégsem tarthatott sokáig a munkáltatók öröme. A koronavírus-járvány miatt javuló elvándorlási adatok mögött ketyegő bomba most berobbant, kilőtt a fluktuáció. Csak a negyedik hullámtól függ, hol áll meg.

Sokkal több szakmunkást keresnek a cégek, mint tavaly – hol a legnagyobb a verseny?

A munkaerőpiacon az elmúlt másfél évben jelentős változások mentek végbe, amelyek a szakmunkások lehetőségeit is átalakították. A havi bérigény nőtt 2021-re, a releváns álláskeresők átlagosan nettó 233 ezer forintos fizetésre számítanak.

Bérnövekedést ígérnek a következő hónapok?

Munkaerőhiány és bérnövekedés: ezt hozhatják a következő hónapok az elemzők szerint.

Szép kilátások: mire készülnek a munkaerőpiacra lépésükkör a diákok?

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

Most csak az nem tud elhelyezkedni, aki nem akar – állásdömping a munkaerőpiacon

A belföldi turizmus és vendéglátás munkerőhiánya rekordokat döntöget, és a kereskedelem is élénk évre számíthat. Mindezekhez munkaerő szükséges. A munkaerő toborzás a munkanélküliek magas száma ellenére sem könnyű feladat. Szezonális munkákra pedig nehéz jó munkaerőt találni. A 2021-es nyár munkaerőpiaci helyzetéről és a növekvő állásdömpingről Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary ügyvezető-tulajdonosa beszélt.

Sokkal több cég hirdet állásokat most, mint tavaly ilyenkor

Az idei évben erős konszolidáció indult el a munkaerőpiacon, ami a pandémia előtti, 2019-es állapot felé mutat. Az első negyedévben már körvonalazódott a várható visszarendeződés, stabilizálódott a helyzet, majd meredek növekedés kezdődött az álláshirdetések számában: egyértelművé vált, hogy a vírus harmadik hulláma végül mégsem rázta meg annyira a piacot, mint ahogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett korábban – derül ki a Profession.hu friss, második negyedéves jelentéséből.

Digitális halhatatlanság: hamarosan az avatárok végzik majd a munkát?

Mi történne akkor, ha lenne egy digitális másunk, aki elvégezné helyettünk a mindennapi feladatokat? Vajon jó lenne, ha unokáink a halálunk után is beszélgethetnének mesterséges avatárunkkal? A Stylers Group szakértői utánajártak a kérdésnek.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo