Megy a harc a magyar munkaerőért

A tehetséges munkaerő kivándorlása komoly feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a központi és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: PP

Miközben a legtöbb magyar munkavállaló még mindig a munkanélküliségtől tart, a munkaerőhiány is egyre nagyobb problémát jelent hazánkban. Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója elmondása szerint ehhez több tényező hozzájárul, így a növekvő gazdaság keltette igény mellett a csökkenő lakosság is, ami a természetes fogyás és a gyorsuló migrációs egyenleg felborulásának a következménye. Ezt a tendenciát erősítik a szakképzés ellentmondásai: sok esetben az oktatás struktúrája ugyanis nem a munkáltatói igényekhez, hanem a diákok nem jól menedzselt álmaihoz igazodik.

Fogy a munkaképes magyar lakosság

A magyar lakosság folyamatos fogyása ahhoz vezet, hogy évről évre csökken a potenciális munkavállalók száma, a társadalmon belül pedig megnő a 65 év feletti korosztály aránya. „Míg 15 évvel ezelőtt közel 189 ezer 24 éves fiatal lépett be a munkaerőpiacra, a számuk idén már a 128 ezret sem érte el a KSH adatai szerint” – emelte ki Baja Sándor.

A kormány a fiatalok, anyukák, idősek, megváltozott képességűek munkavállalásának támogatásával rövid távon szép eredményeket ért el a munkavállalók számának növelésében, és immár a 15–64 éves korosztály 64 százaléka dolgozik, szemben az 1998-as 54 százalékkal. A további növekedési potenciál azonban véges, ráadásul az ország migrációs egyenlege is felborult. „A külföldön munkát vállaló magyar fiatalokat sok évig pótolni tudtuk a környező országokból érkező – elsősorban határon túl élő magyar – dolgozókkal, azonban az Európai Unió bővülésének, így többek között Románia csatlakozásának köszönhetően ennek a munkaerőnek a jelentős része is Nyugat-Európa felé áramlik” – magyarázta a szakember.

Miért jó, ha mindenki kiválasztott?
A legjobban teljesítők célzott tehetséggondozása hatékony stratégia lehet abból a szempontból, hogy a cég kimagasló eredményeket érjen el, mégis számos HR szakember azt állítja, hogy jobban megtérülő befektetésnek számít, ha egy szervezetnél a munkaerő nagy részét kitevő, átlagosan teljesítő dolgozókra koncentrálnak.
A hazai munkaerőpiacot ez különösen érzékenyen érinti, hiszen a kivándorlók többsége a jól képzett, munkaképes lakosságból kerül ki: a migráns magyarok 25 százaléka 30 év alatti, 63 százaléka még nem érte el a 40 éves kort, 32 százaléka diplomás (összehasonlításképpen ez az arány a magyar lakosság körében 18 százalék).

A hosszú távú megoldást a jól fizető állások teremtése jelenti

„Miközben ezek a trendek a kínálati oldal csökkenésében érhetők tetten, addig a gazdaság élénkülésével azt látjuk, hogy a vállalatok egyre több tehetséges alkalmazottat vennének fel, ez vezet a munkaerőhiány kialakulásához” – mondta el Baja Sándor. Ez nem egyformán jelentkezik az egyes régiókban, a leginkább érintett területek Északnyugat-Magyarország, az osztrák határterületek, Budapest és vonzáskörzete.

„A kormány körültekintő, de határozott minimálbért emelő törekvéseit támogatni kell, de a gazdasági szféra együttműködése nélkül ezek nem jelenthetnek tartós megoldást. Ha a magyar vállalatok szeretnének a nemzetközi versenyben talpon maradni, hosszú távon szükség van a reálbérek valós növelésére” – jegyezte meg Baja Sándor. A rendszerváltás óta ugyan ezen a területen 40 százalékos emelkedés történt, ez azonban elmarad a nyugati vagy a visegrádi országokban tapasztalható béremelés ütemétől. „A versenyképességünket nem veszíthetjük el átgondolatlan fizetésemeléssel – úgy, ahogy az például Szlovéniában történt –, ugyanakkor a környező országokhoz képesti bérollót összébb kell zárni. Szerencsére egyre több Magyarországon működő vállalat felismeri ennek a jelentőségét, és lépéseket tesz a bérfejlesztés irányába” – tette hozzá a szakember.

Jó irányt jelent az üzleti szolgáltató központok (SSC-k) megjelenése, melyek magas hozzáadott értékű munkalehetőséget biztosítanak, és ma már 30-40 ezer munkavállalót foglalkoztatnak hazánkban versenyképes fizetésért. „A legfontosabb tehát nem a munkahelyek számának növelése, hanem a jól fizető munkahelyek teremtése” – emelte ki Baja Sándor.

A szakember? Az hiánycikk…
Egyre több cég szerint hiánycikk a szakember Magyarországon, de érdemben nem tesznek semmit ennek elkerülésére. A magyarországi hiányszakmák tízes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo