El kell kezdeni emelni a béreket

A kivándorlás már nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban. Elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot. A béreket emelni kellene, mert így is 30%-kal el vagyunk maradva a régiós vetélytársaktól.

Magyarországon az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb az autóiparban képzett munkaerőköltség, átlagosan mindössze 6-8 euró/óra a bér, miközben ugyanezért a munkáért a nyugat-európai országokban (Németország, Svédország, Franciaország, Belgium, Ausztria, stb.) 40 euró felett is fizetnek. De összességében a magyar bérszínvonal akár 30-40 százalékkal is el van maradva a szomszédos országokétól - közölte a Gazdaság TV. Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője szerint el kellene döntenünk most már, hogy alacsony hozzáadott értéket képviselő, ázsiai "összeszerelő" típussal akarunk-e versenyezni, vagy a magasabb hozzáadott értékkel bíró munkaerőpiacon akarunk-e előrelépni. Az utóbbival jobban járunk egyébként. (A hazai gyártó nagyvállalatok munkaerőhiánnyal küzdenek. Már a szakképzettséget nem igénylő pozíciókat is csak nehezen sikerül feltölteni. Az utóbbi hetek friss kutatásaiból azonban az is kiderül, hogy a képzett mérnökökre is lasszóval kell vadászni, mert nincs elegendő munkaerő, aki van, az pedig nem kell a cégeknek.)

A 2012-es minimálbér növekedéstől sokan tartottak, de azt is látni kell, hogy a cégek ki tudták gazdálkodni a béremelést és a többi bérsávra is emelő hatással bírt ez a lépés. A mostani helyzetben a személyi jövedelemadó további csökkentése, vagy a munkáltatói járulékok faragása adhatna egy újabb teret a bérek növelésére - mondta el Németh Dávid. A szakember szakmai előadásában kifejtette, hogy a vállalkozásoknak most már azért is versenyezniük kell, hogy munkavállalóik ne hagyják el őket egy jobban jövedelmező külföldi állásért, és az egyes ágazatokban is megindult a jól képzett munkaerőért a harc, ugyanis jelenleg egyes szektorokban munkaerőhiány mutatkozik a felfokozott magyar elvándorlás miatt.
Nincs más megoldás, emelni kell a béreket
Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo