Fizetések cikkek


Most már biztos a béremelés decembertől - üzentek a cégeknek

Most már biztos a béremelés decembertől - üzentek a cégeknek  

Aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.
Orvoshiány miatt szűnik meg egy újabb fekvőbetegosztály

Orvoshiány miatt szűnik meg egy újabb fekvőbetegosztály 

Megszűnik az urológiai fekvőbetegosztály hétfőtől a szolnoki Hetényi Géza kórházban.
Mennyit lehet keresni PR-osként?

Mennyit lehet keresni PR-osként? 

A kutatásban 134 szakember vett részt, azonban a fizetéssel kapcsolatos kérdésekre már csak szerényebb számban volt válaszadási hajlandóság.
Bekukkantunk a pénztárcákba, kinek mennyi fizetést kínálnak a valóságban

Bekukkantunk a pénztárcákba, kinek mennyi fizetést kínálnak a valóságban 

Ezek a legjobb gyakornoki állások 2023-ban!
Kénytelenek bért emelni a cégek

Kénytelenek bért emelni a cégek  

Míg tavaly tízből nyolc cégnél emeltek a béreken a 2023-as terveknél csökkent a fizetésemelési hajlandóság.
Van néhány szakma, ahol már nagyon hasonlít a magyar fizetés a nyugatihoz

Van néhány szakma, ahol már nagyon hasonlít a magyar fizetés a nyugatihoz 

Több évtizedes magyar álom, hogy az itthoni fizetések elérjék a nyugati szintet. A konvergencia elindult.
Hajmeresztő a cégeknek: ennyi fizetéssel lennének elégedettek a magyarok

Hajmeresztő a cégeknek: ennyi fizetéssel lennének elégedettek a magyarok  

Álláshirdetésben nem elég már csak hatalmas bért ígérni.
Mekkora lakással tervezhetnek az átlagfizetésű húszas, harmincas fiatalok?

Mekkora lakással tervezhetnek az átlagfizetésű húszas, harmincas fiatalok? 

Van segítség arra, hogy a lakásvásárlást tervezők ki tudják választani a számukra legoptimálisabb finanszírozási megoldást.
30 százalékos béremelés Ferihegyen

30 százalékos béremelés Ferihegyen  

Egy év alatt átlagosan több, mint harminc százalékkal növelte a munkavállalói béreket a Budapest Airport.
A nettó reálbérek immár 5.1 százalékos csökkenést mutatnak

A nettó reálbérek immár 5.1 százalékos csökkenést mutatnak 

18.1 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér decemberben.

Megegyeztek a bérekről a BKV-nál  

Elfogadták a 2023-as évre vonatkozó bérfejlesztés részleteit tartalmazó megállapodás tervezetet.

Még nincs bérmegállapodás, de így is emelt fizetést kaptak a BKV-dolgozók  

A vállalatvezetés döntésének értelmében bérmegállapodás nélkül is emelt összegű januári bért kapnak a BKV munkavállalói.

Meredeken nő az informatikusok fizetése - ennyit lehet keresni  

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet sok szektorra hatással van, azonban az informatikai iparágat, és azon belül az IT munkaerőpiacot látszólag kevéssé érinti.

343 ezer forint a nettó átlagkereset  

Az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá.

Pár nap és ingyen dolgoznak a nők Magyarországon 

Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál.

Volt egy újabb egyeztetési kör a jövő évi minimálbérről 

A 2023-as kötelező legkisebb keresetekkel és az európai energiaválság következményeivel is foglalkozott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma monitoring bizottsága mai ülésén.

Bemondtak két számot: ekkora fizetést akarnak a kukások  

A budapesti hulladékszállításban dolgozók a rakodóknak 350 ezer, a sofőröknek 400 ezer forintos nettó alapbért kérnek a bértárgyalásokon.

Sokan elfelejthetik az évközi béremelést  

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel.

Mennyit keresnek a magyarok? Kijöttek a friss fizetési adatok 

A KSH szerint 503 500 forint volt a bruttó átlagkereset júniusban. A nettó kereset mediánértéke 280 800 forint volt, ez 17 százalékkal több, mint tavaly júniusban.

Vaskos béremelést jelentett be a magyar Suzuki 

Az üzemi tanáccsal egyeztetve januárig visszamenőlegesen átlagosan 12 százalékkal emelik a munkavállalók bérét.

Közel 340 ezer forint volt az átlagkereset az év végén 

Tavaly decemberben 9,7 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresete az egy évvel korábbihoz képest.

Hol nőttek a legjobban a fizetések? 

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, egyaránt 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Menedzseri fizetések: egymillió forint alatt nem igazán lehet vezetőt találni 

Nőtt a menedzserek keresete a koronavírus-válság lecsengésével, azonban olyan készségeket is el kellett sajátítaniuk vagy meg kellett erősíteniük a vezetőknek, amelyekre korábban kevéssé volt szükségük – derült ki a Wyser kutatásából. A vezetők kiválasztására szakosodott cég szerint az empátia kulcsfontosságúvá vált, ami a hibrid munkavégzés világában is meghatározó lehet. Az általánossá váló munkaerőhiány elérte a közép- és felsővezetői pozíciókat is.

Mekkora hitelre futja az átlagbérből? 

Szerda reggeli adatok szerint 332 ezer forint volt áprilisban a bruttó medián kereset, az átlagbér pedig meghaladta a 440 ezer forintot. Mutatjuk, mekkora fedezet nélküli személyi hitelben gondolkodhat egy mediánbért és egy átlagbért kereső munkavállaló.

Nettó 289 ezer forint az átlagkereset 

8,7 százalékkal nőttek a fizetések márciusban.

Tényleg ennyit keresnek a magyarok? Kijöttek a friss fizetési adatok 

A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Kiderült, honnan indították a magyar fizetések az évet 

Januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete. A bruttó átlagkereset 411 000 forint volt januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus a prémiumfizetésnél is váratlan fejleményeket okozhat 

A tavaly kirobbant járvány és annak hatásai idén akár nem várt kellemetlenséget okozhatnak egyes cégek számára. Nem kizárt, hogy aktuálisan nemkívánatos prémiumfizetési kötelezettséggel kell szembenéznie vállalatoknak.

„Ha most kellene tárgyalnunk a bezárt üzletek vezetőivel, akkor biztosan nagyon nehéz dolgunk lenne” 

Szakszervezeti vezetőket kérdeztünk meg, jelenleg hol tartanak az ágazati béregyeztetések, továbbá vannak-e még vitatott helyzetek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között.

Nagy béremelkedés jöhet a járványhelyzet után 

A koronavírus-járvány hatására tavaly a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemezte a munkaerőpiacot. 2020-ban összességében 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, amelyekre átlagban 25 százalékkal több jelentkező volt. 2021 második felére a legtöbben visszatérhetnek eredeti foglalkozásukhoz, ami újabb munkaerőhiányt hoz létre, ez pedig béremelkedést eredményez.

Hízik a bérszakadék: 70 ezerrel kevesebbet ér a nők munkája 

A nemzetközi nőnapról egy egészen "kedves" és Magyarország számára cseppet sem hízelgő összeállítással emlékezett meg az Eurostat. Megmutatták, átlagosan mennyivel keresnek kevesebbet a nők férfi kollégáiknál. Hazánk helyezésére nem lehetünk büszkék.

Garantált bérminimum: ez az emelés többet számítana? 

Általában a minimálbér kerül előtérbe az éves bérmegállapodások kapcsán, azonban a Prohuman becslése szerint Magyarországon jelenleg a garantált bérminimum nagyjából kétszer annyi ember pénztárcáját érintheti közvetlenül, mint a minimálbér.

Ennyit kerestek a magyarok 2020-ban 

2020-ban is Budapesten lehetett a legjobban keresni Magyarországon, azonban a vidéki fizetések jelentősen felzárkóztak a fővároshoz a korábbi évekhez képest. A legmagasabb átlagfizetéssel Komárom-Esztergom megyében számolhattak, a legalacsonyabb bruttó béreket pedig a Csongrád megyében vihették haza a magyarok. A cégvezetőkön kik keresnek a legjobban? Kik a legrosszabbul? Erre kereste a választ egy friss elemzés. 

Ön is érzi? Közel 400 ezer forint a bruttó átlagkereset 

8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.

A jegybank szerint is lehet nagyobb minimálbér-emelés, mint az infláció 

Jelenleg is folynak a tárgyalások a jövő évi minimálbér emeléséről, miközben a felek álláspontja közelíteni kezdett, a jegybank egy finom utalást tett arra, hogy nemcsak inflációval megegyező mértékű emelés történhet.

Itt az igazság a magyar bérekről: csalóka a kép 

Még a koronavírus-járvány sem tudta letörni az átlagbérek lendületes növekedési ütemét. Az ennek köszönhetően kirajzolódó kép azonban csalóka: a valóság egyre távolabb áll a statisztika által közölt számoktól.

Mennyi az annyi? Így keresnek most a magyarok 

Augusztusban a bruttó átlagkereset 391 ezer 600 forint volt, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az év első nyolc hónapjában pedig 395 ezer 400 forintot tett ki, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 ezer 900 forintot, mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Kellemetlen fejlemény: leelőzte a román minimálbér a magyart 

Anélkül sikerült a román minimálbérnek egy hajszálra megközelítenie a magyar legkisebb fizetést, hogy egyik országban sem nyúltak év közben a minimálbérhez. A magyarázat az idén jócskán gyengülő hazai fizetőeszköz, ami nemzetközi összehasonlításban tovább erodálja a magyar fizetéseket. Van azonban olyan megközelítés, mely szerint több mindenre futja a román fizetésből, mint a hazaiból.

Mostanában ne számítson béremelésre! Kiderült, mire készülnek a cégek 

Egy friss felmérés szerint erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya. Amíg az előző negyedévben még a cégek 70 százaléka tervezett béremeléssel, addig jelenleg 10-ből csupán négyen vélekednek így. Ezzel szemben 12 százalékra nőtt a csökkentésben gondolkodók aránya, ami már évek óta nem volt jellemző. Összességében a keresetek stagnálása lesz jellemző a következő időszakra, ugyanis a vállalkozások majdnem fele nem változtatna az eddigi béreken. A munkaadók közel fele tervezi, hogy cafeteria juttatást ad dolgozóinak, amelyek közül a legnépszerűbb elem a közlekedés költségének térítése.

Hatalmasra hízott a bérszakadék Magyarországon 

Még jobban leszakad a legkisebb nettó átlagbér a legmagasabbtól. Pedig arányaiban előbbi most még jobban is emelkedett.

Fizetések a koronavírus idején: nem vágta vissza a béreket 

Júniusban kiugró mértékben nőtt Magyarországon az átlagos bruttó bér előző év azonos időszakához képest. 

Pont ott tartanak a nyugdíjasok, ahol 2010-ben 

Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láthatóan csődöt mondott. Laptársunk felmérésére alapozva elemezték a jövedelmeket.

Ön is érzi? Közelíti a 400 ezer forintot az átlagkereset Magyarországon 

Persze bruttóban. Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, így alakul a borítékban lapuló összeg.

Hiába a koronavírus? Van, ahol elképesztően megugrottak a magyar fizetések 

Bár kijelenthetjük, hogy az összesített országos átlag a körülményekhez képest kedvezően alakult áprilisban a gazdaság leállása ellenére is, ez a kijelentés nem állja meg a helyét minden ágazat esetében. És akad olyan terület is, ahol valami egészen elképesztő bérnövekedés történt a kritikus hónapok során.

Itt van, mekkora a szakadék a bérek és a nyugdíjak értéke között 

A munkás reálértéken nyerőben volt, a nyugdíjas bukóban.

Óriásira nőtt a bérszakadék Magyarországon 

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos nettó bért regisztráló megyék között nominálisan és arányaiban is nagyot nőtt a bérszakadék 2019-ben.

Alig két hét maradt dönteni a bolti dolgozók béréről 

Az OBI-val már megállapodtak, de a héten tárgyalnak a többi közt az Auchannal, és a Spar-ral is.

Gondot okoz a kkv-knak a kötelező béremelések kigazdálkodása 

A kétéves megállapodás alapján jövőre újabb 8 százalékkal nőnek a minimálbérek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo