Bevándorlók és romák - nélkülük biztos a munkaerőhiány

Elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország a határon túlról pótolja a munkaerőhiányt, emellett a jövőben kiemelt szerepet kell szánni a munkapiacon a roma népességnek - érvelnek a legnagyobb hazai munkaadói szövetségnél.

Munkaerőhiány kezelését célzó javaslatcsomaggal állt elő nemrég a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a dokumentum kapcsán pedig már kormányoldalról is azt nyilatkozták, hogy több pontjával egyetértenek. (Varga Mihály szerint "igény esetén jöhet külföldről a szakképzett munkaerő.)

Az alapprobléma demográfiai, azaz az, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok egyszerűen kevesebben vannak a korábbi generációknál. Ráadásul a kevés is csökken a nagy ütemű elvándorlás miatt – nyilatkozta az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc a napi.hu-nak. Rolek becslései szerint a hazai munkaerőpiacon lévők létszáma éves szinten 40-50 ezer fővel fogyatkozik. Ez az ütem pedig a következő években-évtizedekben is folyamatos lehet és szerinte akkor is fennállna, ha senki nem távozna külföldre.

A szervezet úgy látja, a munkaerőhiánnyal a következő években elkerülhetetlenül számolni kell. Reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását lehet kitűzni. Ennek mentén a szövetség több eszközt is javasol, amelyek közül az egyik szerint kormányzati program szükséges a "kulturálisan beilleszthető, szakképzett külföldi munkaerő" bevonására.

Ukrajna a megoldás?

Az MGYOSZ alelnöke szerint a közeli jövőben mindössze néhány tízezer, legfeljebb 40-50 ezer vendégmunkás befogadására gondoltak,  a lengyel példa alapján például Ukrajnából. Persze fennáll a veszély, hogy ezek az emberek ugródeszkának használnák Magyarországot és hamarosan tovább mennének a nyugati EU-tagállamok felé, de Rolek szerint még ezzel a kockázattal is megérné a vállalkozásoknak a vendégmunka.

Az EU-ba tömegével érkező, szakképzett embereket jelentősebb arányban soraiban tudó szíriai, vagy iraki menedékkérők foglalkoztatásáról nem kívánt nyilatkozni.

A jövő munkaereje

Az alelnök szerint a demográfiailag növekvő részarányú és alacsony foglalkoztatási rátájú roma népesség felzárkóztatására össztársadalmi programot lenne szükséges kidolgozni. Ők a jövő munkaerejének forrásai - fogalmazott.

Inkább pénz kéne?

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint viszont az elvándorlás mögött a hazai alacsony bérek állnak, a harmadik országból származó dolgozók előtti piacnyitás pedig csak még lejjebb vinné a hazai bérszínvonalat - ezzel pedig a probléma kiindulópontját konzerválná.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo