Mgyosz cikkek


Súlyos munkaerőhiány elé néz Magyarország

Súlyos munkaerőhiány elé néz Magyarország 

Milyen munkaerőpiaci változásokra lehet számítani az ország különböző régióiban?
Új elnököt választottak a gyáriparosok

Új elnököt választottak a gyáriparosok  

Futó Pétert váltja.
Muszáj lesz emelni a minimálbéren - nem is keveset

Muszáj lesz emelni a minimálbéren - nem is keveset  

A minimálbért egy EU-s szabályozás miatt is legalább 10 százalékkal, vagy a feletti mértékben kell majd emelni, ami feszültségekhez is vezethet a munkaerőpiacon.
Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek

Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek 

A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér

2-3 év múlva elérhető lehet a 200 ezer forintos minimálbér 

Orbán Viktor miniszterelnök belengette a 200 ezres minimálbért. A kormányzati célkitűzéssel a munkáltatói érdekképviseletek is egyetértenek, miközben az emelés mértéke nagyban függ majd az inflációtól, továbbá attól, hogyan alakul a magyar gazdaság teljesítménye a következő években.
Kiakadtak a szakszervezetek: újabb rabszolgatörvényre készülnek a gyáriparosok?

Kiakadtak a szakszervezetek: újabb rabszolgatörvényre készülnek a gyáriparosok? 

Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének többpontos javaslatát, amelyet az MGYOSZ  vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával azonnali egyeztetést követel.
Túlmunka, csoportos leépítések: átírnák a munkaügyi szabályokat a munkaadók

Túlmunka, csoportos leépítések: átírnák a munkaügyi szabályokat a munkaadók 

A gazdasági válság kezelésére többpontos javaslattal állt elő a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).
Gyáriparosok: van fontosabb is az iparűzési adó csökkentésénél

Gyáriparosok: van fontosabb is az iparűzési adó csökkentésénél 

Az MGYOSZ elnöke szerint nem kellene megállni 11,5 százaléknál.
Most elmondhatja, mi a gond a szakképzéssel

Most elmondhatja, mi a gond a szakképzéssel 

A szakképzés megreformálásával segítene az MGYOSZ a munkaerőhiányon, a problémák feltérképezése érdekében párbeszédet kezdeményezett a szakképzésben résztvevő fiatalokkal.

Nem adjuk alább, mint legfölül 

Nem érdemes kisebb célt kitűzni Szijjártó Péter szerint, mint, hogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsuk a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon.

Már idén jöhet az új munkaszüneti nap 

Balogh Zoltán szerint a gazdaságnak sem okozna gondot a plusz munkaszüneti nap, sőt a turizmusnak még jót is tehet. A munkaadói szervezetek ugyanakkor határozottan nem támogatják az ötletet.

Így mentenék a munkaadók a szakképzést 

A törvényi keretek adottak az eredményes szakképzéshez a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint, hiszen a foglalkoztatáspolitika legfontosabb eszköze az oktatáspolitika, de számos, jórészt örökölt, illetve hosszabb idő alatt kialakult komplex probléma terheli a rendszert jelenleg, melyekre komplex válaszok szükségesek.

Bevándorlók és romák - nélkülük biztos a munkaerőhiány 

Elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország a határon túlról pótolja a munkaerőhiányt, emellett a jövőben kiemelt szerepet kell szánni a munkapiacon a roma népességnek - érvelnek a legnagyobb hazai munkaadói szövetségnél.

Kellenek a bevándorlók a magyar gazdaságnak az MGYOSZ szerint 

Célzottan keresni kellene a "kulturálisan beilleszthető", külföldről érkező munkaerő bevonásának lehetőségeit az MGYOSZ munkaerőhiány orvoslására vonatkozó javaslata szerint. A szervezet emellett hatékonyságnövelést, aktív munkaerőpiaci eszközök bevetését és az elvándorlás megállítását szorgalmazza többek között.

Átalakítanák az adózást a munkáltatók 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) egy, elsősorban az adózást érintő javaslattal állt elő a gazdaságpolitikai döntéshozók számára. A szervezet szerint az állam elégedjen meg a versenyszféra munkával kapcsolatos terheinek reálértéken történő szinten tartásával.

Jövőre felfut az európai és leül a magyar növekedés 

Idén az Európai Unióban 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható, 2015-re azonban már 1,7 százalékos emelkedést jósolnak. Magyarországon ugyanakkor az idei évben 3 százalékos, 2015-ben pedig 2 százalékos GDP emelkedést prognosztizálnak.

A növekedés kulcsa a munkavállalók és munkáltatók közti párbeszéd 

A szociális párbeszéd alapfeltétele a tisztes munkának, azaz annak, hogy a munkavállalók szabad, egyenlőségre épülő, biztonságos, emberséges körülmények között dolgozhassanak. A norvég jóléti társadalmat megalapozó intézményesített háromoldalú dialógus modelljének terjesztését tűzte ki célul a Norvég Alap a programjában, melyen keresztül hazánkban az MGYOSZ is igyekszik elősegíteni a szociális párbeszéd erősödését.

Évi 500 milliárdba kerülnek a munkanélküli fiatalok 

A fiatalok munkaerőpiacról való kikerülése 2011-ben 153 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az Unióban. Magyarország az éves GDP-jének két százalékát veszíti el emiatt. A MGYOSZ ezért megoldási javaslatokat dolgozott ki a helyzet javítására.

Most engedünk, vagy nem engedünk az IMF-nek? 

A magyar kormány reményei szerint még idén folytatódhatnak az IMF/EU-hiteltárgyalások. Erről Varga Mihály tárca nélküli miniszter, a magyar delegáció vezetője beszélt egy keddi konferencián. Ugyanakkor november elsején az IMF külkapcsolati igazgatója azt mondta: az IMF jelenleg nem tervezi, hogy delegációt küldjön Magyarországra. Az MGYOSZ hétfői közleménye azt hangsúlyozta, hogy a hazánk iránti bizalom helyreállításához nagy szükség lenne a megállapodásra. Szerdán az Európai Bizottság előrejelzéséből kiderülhet, hogy Matolcsy két, összesen 764 milliárdos csomagja elegendő biztosíték-e a fenntartható költségvetési pályához.

Munkaadók: ami az országnak hiányzik, az a bizalom 

Az MGYOSZ álláspontja szerint a legnagyobb problémát jelenleg a magyar gazdaságban a bizalom hiánya jelenti. Éppen ezért nem is értékelhető jelenleg az ország valós állapota kizárólag gazdasági mutatószámok alapján, amelyek egyébként meglehetősen borús képet mutatnak.

MGYOSZ: Nagy lépés a munkahelyi stressz csökkentéséért 

Az Európai Unió országaiban a káros munkahelyi stressz a GDP mintegy 4 százalékának megfelelő veszteséget okoz. A káros stressz csökkentése és megelőző lépések ösztönzése érdekében az Európai Bizottság IOSHA2 néven 6 országot felölelő kampányt indított, amelyet a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége koordinál. A kampányt záró nemzetközi konferencián az egyes országok képviselői megosztották tapasztalataikat és bemutattak jó vállalati gyakorlatokat.

Összefogás a stressz ellen 

A munkavállalók egészsége, közérzete hatással van a munkavégzésükre, mindez hosszú távon a vállalatuk teljesítményét is befolyásolhatja. Az Európai Bizottság finanszírozásában, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával 6 országban megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató, egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!", amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével érhető el.

Ezermilliárdos kárt okoz a munkahelyi stressz 

Az Európai Unió országaiban a munkahelyi stressz által okozott bevételkiesés és a jelenséggel összefüggő kiadások összege a GDP 4 százalékára tehető. A túlzott stressz a második leggyakrabban előforduló munkához köthető egészségügyi probléma, amely a munkahelyi hiányzások 50-60 százalékának hátterében áll. A kialakult helyzet egyszerre jelent tehát komoly egészségügyi és gazdasági problémát.

Gyors megegyezést sürget az MGYOSZ 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az általa képviselt mintegy hatezer vállalat sikerességének szempontjából meghatározó jelentőségűnek tartja, hogy az IMF/EU-tárgyalások gyorsak és eredményesek legyenek.

Ez a gond a magyar oktatási rendszerrel 

A hazai cégek a jelenleginél összehangoltabb, átgondoltabb változásokat szorgalmaznak az oktatási rendszerben - derül ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) tagvállalatai körében végzett felmérésből. A legnagyobb probléma, hogy az iskolából hozott tudás minőségét szinte minden megkérdezett munkáltató kifogásolta.

Újabb teher a vállalatoknak 

Túlzott adminisztratív terhet ró a vállalkozásokra az idén bevezetett környezetvédelmi termékdíj, amelyek így a külföldi vetélytársaikkal szemben is hátrányba kerülnek - közölte a versenyszféra 60 százalékát képviselő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), amely szerint „mindenképpen szükséges" a szabályozás átgondolása.

Újabb sarc a vállalkozásoknak? 

Az általános utazási költségtérítési kötelezettség bevezetése ellen tiltakozik csütörtöki közös közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint ugyanakkor az új előírások a korábbiaknál jóval pontosabban rögzítik a költségtérítésben részesíthetők körét.

Megingott a bizalom 

Az unió válságkezelő lépései önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a tagállamok túljussanak a krízisen, szögezte le Andor László az MGYOSZ konferenciáján. Az EU-ban elindult a második európai szemeszter: gyakorlatilag működik a gazdaságpolitikában, valamint a fiskális politikában létrehozott új szemlélet. Az unió iránti bizalom azonban meggyengült.

Jobban is használhatnánk az EU-s forrásokat? 

Az európai uniós források felhasználásának mielőbbi átcsoportosítását javasolja az MGYOSZ annak érdekében, hogy a tartós, de már rövid távon is érzékelhető gazdasági növekedést és munkahelyteremtést biztosító projektek kapjanak ilyen pénzügyi támogatást. A munkaadói szervezet ezzel összhangban ágazati szintű, a kormány és az egyes szakterületek által közösen kidolgozott jövőképeket látna szívesen, amelyekhez a vállalatok a stratégiájukat igazíthatják.

Üzenet a kormánynak: együttműködés nélkül nem megy 

Nemzetközi és hazai szinten egyaránt intenzívebb egyeztetéseket, az érintettekkel folytatott szorosabb együttműködést javasol a Kormány számára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A munkaadói szervezet szerint ez a Magyarország iránti bizalom helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze.

Kigazdálkodhatatlan az elvárt béremelés 

Már a minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum emelése is komoly nehézséget okoz a vállalatok számára, az elvárt béremelés pedig olyan teher, amit jelentős részük nem tud kigazdálkodni, és nem lesz képes kifizetni az első öt százalékot sem - jelentette ki az MTI-nek adott interjúban Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, aki szerint azoknak a cégeknek, amelyek megvalósítják az elvárt béremelést, versenyképességük romlásával kell szembenézniük.

Európa lemaradhat 

Egyre inkább az unión kívül fogják megvalósítani K+F+I beruházásaikat az európai nagyvállalatok, komoly versenyhátrányt okozva ezzel az EU-nak - derül ki az Európai Bizottság által közzétett jelentésből. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint mielőbbi beavatkozásra van szükség e káros folyamatok visszafordítása érdekében uniós és hazai szinten egyaránt. 

Újra csődök és elbocsátások 2012-től? 

A kormány rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét. Mindez az MGYOSZ véleménye szerint a piacgazdasággal nem összeegyeztethető megoldás, és veszélyezteti a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kormányzati törekvések teljesülését is.

Ön is részesedik a munkahelye eredményeiből? 

Megéri az összes munkatársat bevonni a munkavállalók pénzügyi részvételét biztosító programokba, mert így nő cég iránti lojalitás, az alkalmazotti összefogás, illetve a dolgozók tulajdonosi, részvényesi tudata is erősödik - derül ki az MGYOSZ által irányított, valamint a Deloitte szakmai támogatásával megvalósuló kutatásból.

"Az elképzelés jó, de…" 

A fizetési határidők és késedelmi feltételek szabályozására tett javaslatokat összegző irányelvtervezet kapcsán az MGYOSZ és az MKIK közös állásfoglalást fogalmazott meg. Szerintük bár a határidők betartatása már rövidtávon is akár eurómilliárdokat pumpálhat vissza az Unió gazdaságába, az irányelv több ponton hátrányosan érinti majd az üzleti vállalkozásokat.

Kijelölték az utat, melyen haladnunk kellene 

A piacgazdaság alapvető értékeihez kellene visszatérni, hogy kilábalhassunk a válságból és az európai gazdaság valóban növekedési pályára állhasson - áll abban a napirendben amit a Gyáriparosok Országos Szövetségét is magába foglaló BUSINESSEUROPE állított össze az Európai Unió számára.

Elvesztegetett-e egy évtizedet Magyarország? 

A kérdésben nem értett egyet a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének mai csúcstalálkozójának két előadója, Csaba László akadémikus és Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Mi kell a sikeres magyar elnökséghez? 

2010 január és 2011 június között Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást követően látja majd el az Európai Unió elnökségi feladatait. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a spanyol (CEOE) és belga (FEB) gyáriparosok szövetségével közösen kidolgozta az európai munkaadók erre az időszakra vonatkozó prioritásait tartalmazó programot. Ennek középpontjában a lisszaboni szerződés hatálybalépésének elősegítése, a szerkezeti reformok végrehajtása, a biztonságos energiaellátás biztosítása és az EU nemzetközi kapcsolatok terén való erősítése áll.

Adóváltozások: könnyítés a cél 

Oszkó Péter szerint bevezethető az ingatlanadó, az ekho pedig akár már 2010-ben megszűnhet. A munkaadók, így a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége támogatják az új miniszterelnök válságkezelő lépéseit.

Bajnai megkapja a piac támogatását? 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a válságkezelő kormánytól azonnali és határozott intézkedéseket vár. A társadalmi feszültséggel járó kiadáscsökkentés mellett elengedhetetlen az élőmunkára rakódó terhek jelentős mérséklése, azonnali likviditás biztosítása a vállalkozásoknak, jelentős gazdaságélénkítés, és az állami kiadások visszafogása.

"Felelőtlenség az ekkora fizetésemelés" 

Nem ért egyet az Országos Érdekegyeztető Tanács december 12-i ülésén kötött megállapodással a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mert szerintük a megállapodásban szereplő keresetnövelési mérték jelentős reálkereset-növekedést eredményezne, amit a mostani körülmények között felelőtlenségnek tartanak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Van egy kis gond a magyar dinnyével

Van egy kis gond a magyar dinnyével  

Piaci nehézséget okoz a kánikula miatt korábban érő dinnye. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo