Nem adjuk alább, mint legfölül

Nem érdemes kisebb célt kitűzni Szijjártó Péter szerint, mint, hogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsuk a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozóján Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke kifejtette, hogy a technológia fejlődés megállíthatatlan, és a hazai vállalatoknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kutatás-fejlesztésre. „A több mint 6000 közép- és nagyvállalatot tömörítő, legnagyobb hazai munkaadói szervezetként az MGYOSZ a magyarországi versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. Szervezetünk alapvető feladata a hazai vállalatok érdekvédelme, támogatása. Ennek egyik eszközeként a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve szeretnénk segíteni a magyar cégeket a tőzsdei bevezetésben. Számításaink szerint 203 olyan vállalat van ma Magyarországon, mely egyértelműen képes lenne a tőzsdére lépésre. Jelenleg ezek a cégek több mint 1000 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak és 8-10 százalékos forgalomarányos nyereségük van. Ez a 203 vállalat hosszútávon a gazdaság motorja lehet.”

Dr. Futó Péter a technológiai fejlődés fontosságát alátámasztva beszédében példaként említette az olaj árának változását az elmúlt években. „Pár évvel ezelőtt még mindent az olajár határozott meg. De a technológia fejlődésnek köszönhetően az új kitermelési módszerek lehetővé és idővel egyre költséghatékonyabbá is tették a palagáz és a palaolaj kitermelését.”

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy olyan exportvezérelt gazdaság esetén, mint a magyar, a külkereskedelem további bővítésének elengedhetetlen feltétele a versenyképes, világszínvonalú termékek és szolgáltatások előállítása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a rendezvényen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy nem érdemes kisebb célt kitűznie az országnak, minthogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsa a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. A miniszter szerint a gazdaság sikerének feltétele a megfelelő digitális- és adókörnyezet biztosítása a magas hozzáadott értékű beruházások számára a megfelelő munkaerőpiaci kínálat mellett.

Szijjártó Péter a munkaidőkeret-elszámolásról szóló módosítással kapcsolatban elmondta, hogy kellő előkészítéssel, hosszabb egyeztetés után, de előbb vagy utóbb feltehetően szükséges lehet majd meglépni a munkaidő-keret egyről két évre bővítését, mert különben versenyhátrányba kerülhet az ország a regionális versenytársaival szemben. (Áprilisban váratlanul az Országgyűlés elé került egy törvényjavaslat ezzel kapcsolatban, amit aztán a szakmai szervezetek egyöntetű tiltakozása hatására pár nappal később visszavont a kormány.)

 

 

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo