"Az elképzelés jó, de…"

A fizetési határidők és késedelmi feltételek szabályozására tett javaslatokat összegző irányelvtervezet kapcsán az MGYOSZ és az MKIK közös állásfoglalást fogalmazott meg. Szerintük bár a határidők betartatása már rövidtávon is akár eurómilliárdokat pumpálhat vissza az Unió gazdaságába, az irányelv több ponton hátrányosan érinti majd az üzleti vállalkozásokat.

Az Európai Parlament döntéshozó testületei a késedelmes fizetések (Late Payments) szabályozásának alapelveit leíró direktíva tartalmát tárgyalja a napokban, melynek kapcsán az európai munkaadói szervezeteket magába foglaló BUSINESSEUROPE, valamint a kereskedelmi kamarákat összefogó EUROCHAMBRES - s így tagságukból kifolyólag a hazai Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - közös állásfoglalásban világít rá a tervezet erős és gyenge pontjaira.

Az európai üzleti vállalkozások érdekképviseleti szervezeteinek egybehangzó véleménye alapján kidolgozott álláspont szerint a határidők betartása és betartatása kiemelten fontos a jelen gazdasági helyzetben. A megfelelő késedelmi feltételek mellett gyakorolt kereskedelem rövidebb távon is több milliárd eurót pumpálhat vissza az EU gazdaságába. Ugyanakkor a fizetési határidők és késedelmi feltételek hasonló szabályozása az állami-üzleti és üzleti-üzleti kapcsolatokban hátrányosan hat az üzleti vállalkozásokra; az állami szféra ugyanis az üzleti vállalkozások számára nem elérhető előnyökkel is rendelkezik.

A gondok magyar szemmel

„A piaci erőfölényből fakadó fizetési visszaéléseket, valamint az állami szférát jellemző, az üzleti vállalkozások gyakorlatától jelentősen különböző fizetési feltételeket nem lehet általános érvényű jogi előírásokkal szabályozni", hangsúlyozta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. „Alapvetően minden tagország gazdaságpolitikájának célja, hogy a határidők betartására ösztönözze a kereskedelem résztvevőit, és ezáltal felgyorsítsa a gazdasági növekedést, ám mindezt csak úgy szabad véghezvinni, hogy a reguláció ne hozza hátrányos helyzetbe a vállalkozásokat. A direktívatervezet jelen formájában nem elfogadható."

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: „az irányelv alapgondolatával, nevezetesen, hogy a fizetési határidők, illetve a késedelmes fizetések szabályozására szükség van, egyetértünk. Az üzleti és a közszféra vonatkozásában feltétlenül, de az üzleti-üzleti kapcsolatokban is indokolt lehet, gondoljunk például a kereskedelemre. A szabályozás feltételeit azonban nagyon körültekintően, az egyes területek (állami/üzleti, üzleti/üzleti kapcsolatok) sajátosságait figyelembe véve - hatástanulmányokkal alátámasztva - kell meghatározni. Ezek a szempontok úgy tűnik háttérbe szorultak az előkészítő munka során, így nemcsak a vállalkozások, hanem egyes országok (EU illetve EU-n kívüli) is előnytelen helyzetbe kerülhetnek. Mindezek mellett nagy szükség lenne a fizetési késedelem szankcionálásának egységesítésére is."

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo