Megingott a bizalom

Az unió válságkezelő lépései önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a tagállamok túljussanak a krízisen, szögezte le Andor László az MGYOSZ konferenciáján. Az EU-ban elindult a második európai szemeszter: gyakorlatilag működik a gazdaságpolitikában, valamint a fiskális politikában létrehozott új szemlélet. Az unió iránti bizalom azonban meggyengült.

A kialakult mechanizmusok szükséges, de önmagukban nem elégséges intézkedések a válság leküzdésére, mondta el Andor László uniós biztos az MGYOSZ konferenciáján. Elhúzódó válságról beszélünk, hiszen számos európai államban már 2007 óta érezteti hatását. Az elmúlt öt évben pedig a politikai tér is megváltozott nem kismértékben. Felmérések is igazolják, hogy jól láthatóan gyengült az a várakozás, mely szerint az európai unió, az uniós intézmények valamint az országok közötti együttműködés segíthet megoldani a válságot.

– A különböző felmérések azt mutatják, hogy az uniós intézmények iránti bizalom gyengül. Ez viszonylag új jelenség, hiszen a válság kezdeti szakaszában az volt az általános hozzáállás, hogy a nehézségeket, kudarcokat, amelyek nemzetközi szinten keletkeznek, a közös intézmények fogják megoldani. Míg korábban az európai unió iránti bizalom abból táplálkozott, hogy a brüsszeli intézmények win-win helyzeteket tudnak teremteni minden szereplő számára, ma ennek a fordítottja tapasztalható több tekintetben is – mutatott rá előadásában Andor. (Londoni pénzügyi elemzők januári prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik.)

Új politikai környezet

A bizalom megingásának egyik oka, hogy nyilvánvalóvá vált: a pénzügyi válság kezelése érdekében létrehozott új válságkezelési eszközök arra épülnek, hogy a stabilabb gazdaságú országok, például Németország, vagy más északi államok finanszírozzák a periféria országokat, amelyek a kölcsön fejében nagyon szigorú megszorító politikát kell, hogy végrehajtsanak. Ráadásul, senki nem tudja biztosan, hogy a meghozott áldozatok hatására mikor és mekkora fellendülés következhet be.


Andor László előadást tart az MGYOSZ csúcstalálkozóján
Fotó: www.mgyosz.hu

A bizonytalanság hozzájárul például a kohéziós politika területén jelentkező csalódottságokhoz. A biztos szerint ez is ott van a bizalomvesztés hátterében. (Európa vezetői arra figyelmeztetnek, hogy 2012 nehezebb év lesz, mint 2011 volt.)

– A bajban lévő országok – Görögország, Spanyolország, Írország, Portugália – az évtizedek során az uniós kohéziós politika kedvezményezettjei voltak. Most gyakran felmerül, hogy vajon hatékonyak-e a támogatások, a szétosztott sokmillió euró vajon értelmet nyert-e ha ezek az országok ennyi év alatt és ilyen mértékű támogatás segítségével sem tudták hatékonyan javítani a versenyképességüket, amely hiánya az egyik fő oka a jelenlegi instabilitásuknak. (Megvonhatják Magyarországtól a 2013-as támogatás 29 százalékát.)

Andor a bizalmat ingatónak nevezte a pénzügyi rendszer stabilizálásához szükséges banktámogatásokat is. Az uniós pénzintézetek ugyanis sok esetben gyorsan, elemzés nélkül jutottak forráshoz, miközben a szociális rendszerekből folyamatos az elvonás. Van néhány terület tehát, amely azt tükrözi, hogy az uniónak jelen pillanatban nem csak az adósságválságot kell kezelnie, hanem azt is, hogy a 27 ország együttműködése hogyan lesz mindenki számára előnyös és fenntartható, tette hozzá a biztos.

Önkritikát is gyakorol az EU

Az unió mostanában kénytelen önkritikát is gyakorolni, válaszolta a rendezvényen elhangzott kérdésre Andor László. Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy hiba volt nem betartatni a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályait a tagországokban. Németország is kénytelen önkritikát gyakorolni, hiszen Franciaországgal egyetemben a legelsők között lépte túl a korlátokat. Ez volt a szabályozás fellazulásának kezdete, ami után már nehéz volt kordában tartani a stabilitást.

Az eurózóna konstrukciós hibái legfőképp arra vezethetőek vissza, hogy az alapító atyáknak nem sikerült a fenntartható monetáris unió elemeinek egy részét a politikai döntéshozatallal elfogadtatni.

– A jelentkező problémákra az unió sokszor rögtönzéssel válaszolt, és a jövőben is előfordulhat tűzoltás – mutatott rá Andor.

A korábbi Lisszaboni Stratégia hibáit is felszínre hozta a válság. Ennek az egyik következménye az, hogy az Európa 2020 – a 2000-ben indult korábbi programhoz képest – sokkal kevesebb célszámot tartalmaz, és világosabb a tagországokra vonatkozó beszámoltatási mechanizmus.


Gyengült az uniós intézmények iránti bizalom

– Nem karácsonyfa olyan értelemben, hogy az uniós döntéshozók nem fűzték fel rá minden vágyukat – fogalmazott Andor László, aki szerint van néhány konkrét, jól meghatározott cél, és a hosszú távú pénzügypolitikák is ezeket szolgálják. Fontos, hogy az unióban alakuljon ki a beszámoltatási rendszer, és az országok egymást is figyeljék, sőt ha kell gyakoroljanak nyomást egymásra a megfelelő kormányzati irány és magatartás megtartása érdekében.

Andor beszélt arról, is, hogy a jövőben erősödik az uniós támogatások feltételessége is: csak azt a programot támogatja az EU, amely az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez vezet az egyes szakpolitikákra lebontva. Persze minden pénzbe kerül, és természetesen ahhoz, hogy az unió a célok megvalósulását elvárhassa, támogatást is kell nyújtani az egyes tagállamokban zajló intézkedésekhez, tette hozzá.

A biztos szerint a 2020-ig várható növekedési kilátások tekintetében óriási a bizonytalanság: jobb elfelejteni a régi gyakorlatot, amikor a kívánságokból vezették le a szakértők az előrejelzéseket.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo