hirdetés

Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek

A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
hirdetés

Az MGYOSZ és a VIMOSZ európai uniós forrásból valósította meg a GINOP-5.3.5-18-2018-00040 számú projektet, melynek címe: „Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban”. Fő célja a turizmus-vendéglátás munkaerő-hiányának kezelése volt a kereslet és kínálat összehangolásával, az egyéb ágazati területeken alkalmazott HR-menedzsmentben ismert megoldások ágazatra igazításával.

A pályázat során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) részvételével a konzorcium az ágazat legégetőbb problémáját, a szakképzett munkaerő hiányát próbálta orvosolni. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt a különböző területekről felszabadult munkaerő integrálását tűzte ki célul a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetének feltérképezése után. A pályázat kezdeti időpontjához képest közben a COVID-19 tovább bonyolította a helyzetet.

Kép: Pixabay

A projekt legfontosabb célja egy olyan módszertan kidolgozása és kipróbálása volt, mely egyaránt kezeli a munkaerőpiacon megjelenő, de az ágazatra vonatkozó kellő ismeretekkel nem rendelkező munkavállalókat és a munkaerő-keresletet.

A projekt megvalósítása alatt keletkezett dokumentáció, tananyag és egyéb kézzelfogható eredmények a jövőben újra felhasználhatóak, azok hozzájárulnak az egész ágazat szakmai tudásának, látószögének bővítéséhez, segíthetnek az ágazat stabilabb alapokra helyezéséhez, a jövő munkavállalóinak kineveléséhez, a fejleszthető munkavállalók továbbképzéséhez, megtartásához és ezek alapján az ágazat hatékonyságának növeléséhez - derül ki a projekt záróközleményéből.

Az anyagok már elérhetőek a turizmuspalya.hu honlapon, felhasználásuk időt takaríthat meg, hasznos tudást adhat, segíthet a munkatársak megtartásában, értékesebbé tételében – írja közleményében a VIMOSZ.

A programról a Trend FM-en kérdezték Dr. Böröcz Lajost, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkárát – a beszélgetést itt hallgathatja meg.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo