hirdetés

Munkaerőhiány a turizmusban és vendéglátásban: új módszer segíthet a cégeknek

A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
hirdetés

Az MGYOSZ és a VIMOSZ európai uniós forrásból valósította meg a GINOP-5.3.5-18-2018-00040 számú projektet, melynek címe: „Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban”. Fő célja a turizmus-vendéglátás munkaerő-hiányának kezelése volt a kereslet és kínálat összehangolásával, az egyéb ágazati területeken alkalmazott HR-menedzsmentben ismert megoldások ágazatra igazításával.

A pályázat során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) részvételével a konzorcium az ágazat legégetőbb problémáját, a szakképzett munkaerő hiányát próbálta orvosolni. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt a különböző területekről felszabadult munkaerő integrálását tűzte ki célul a turizmus-vendéglátás munkaerőhelyzetének feltérképezése után. A pályázat kezdeti időpontjához képest közben a COVID-19 tovább bonyolította a helyzetet.

Kép: Pixabay

A projekt legfontosabb célja egy olyan módszertan kidolgozása és kipróbálása volt, mely egyaránt kezeli a munkaerőpiacon megjelenő, de az ágazatra vonatkozó kellő ismeretekkel nem rendelkező munkavállalókat és a munkaerő-keresletet.

A projekt megvalósítása alatt keletkezett dokumentáció, tananyag és egyéb kézzelfogható eredmények a jövőben újra felhasználhatóak, azok hozzájárulnak az egész ágazat szakmai tudásának, látószögének bővítéséhez, segíthetnek az ágazat stabilabb alapokra helyezéséhez, a jövő munkavállalóinak kineveléséhez, a fejleszthető munkavállalók továbbképzéséhez, megtartásához és ezek alapján az ágazat hatékonyságának növeléséhez - derül ki a projekt záróközleményéből.

Az anyagok már elérhetőek a turizmuspalya.hu honlapon, felhasználásuk időt takaríthat meg, hasznos tudást adhat, segíthet a munkatársak megtartásában, értékesebbé tételében – írja közleményében a VIMOSZ.

A programról a Trend FM-en kérdezték Dr. Böröcz Lajost, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkárát – a beszélgetést itt hallgathatja meg.

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo